26 Eylül 2018

Okuyucu - Bernhard Schlink


Yıl sonu yaklaşırken hedeflediğim kitap okuma sayısına neredeyse ulaştım. Sene başında yetmiş kitap okurum demiştim. Bugün itibariyle 67 kitabı geride bıraktım. Bugünün blog konusu olan Okuyucu adlı kitapta her nasılsa (ne ara listeye eklediğimi hatırlayamadığım içindi bu her nasılsa) bu sene okuyacağım kitaplar içinde yerini alıyordu.

Genelde bilim kurgu okuyorum. Bunun yanı sıra farklı türde kitap okumaları da yapıyorum. Sürekli aynı türde okumalar yapınca kendimi tekrara düşmüş gibi hissediyorum. İşte böyle bir arada tanıştım bu kitapla.

Genelde okunacak kitapların ilk bakıldığı yer arka kapak yazısı olur. Fakat bu sefer arka kapak yazısını okumadan, hemen kitaba başladım. İlk 50 sayfada acaba ne okuyorum ben dedim. Yani bu bir ergen kitabı olabilir mi? Eğer öyleyse benim listede ne işi var diye durdum düşündüm. Çok fazla ipucu içermeyen, kısa bir araştırma yaptıktan sonra kitabı yan tarafa koymak yerine okumayı tercih ettim. Kitabı bitirdiğim zaman oldukça doğru bir karar verdiğimi anladım. Araştırma yaparken kitabın filmi olduğunu da öğrendim. Belki izlerim.

Kitabın geçtiği zaman dilimi İkinci Dünya Savaşı Almanya'sı. Ana karakter ise 30 yıllık bir yaşam hikayesi tam anlamıyla okuyucuya geçiren (buradaki okuyucu ben oluyorum) Michael Berg. Kitabın yazım dili çok akıcı. İlk defa Bernhard Schlink kitabı okudum. 

Ergenlikten olgunluğa değişen hisler ve baki kalan alışkanlıklar, vazgeçişler ve hayata tutunmaya yarayan sebepler, unutmalar ve hiç akıldan çıkmayan anılar ile dolu bir kitap.

Kitaptan etkilenmemin bir nedeni ise dört yıldır içinde yaşadığım şehirden bahsetmesi. Toplama kamplarının yer verildiği kitapları artık daha farklı bir duygu içinde okuyorum. Gidip gördüğüm için sanırım yaşananları daha içten hissedebiliyorum. Bu da beni kitaba daha çok bağlıyor.

Kitaptaki kadın karakter Hannan ise diğer kitaplarda gördüğünüz kadın karakterlerden çok farklı. Hayata karşı duruşu ve içselleştirdiği pişmanlıklarını anlamak için sabredip kitabın sonuna kadar gitmek gerek. Hannan'a kızmak yeri onu anlamaya çalışın. Kitabın sonunda ah be demekten ben kendimi alamadım. Bakalım sizde nasıl bir etki bırakacak?

Kitabın konusunu detaylı bir şekilde yazmamın bir nedeni var. Sizi okuma keyfinden alıkoymamak. Eğer kitabı okumaya karar verirseniz ve okursanız, bitirdikten sonra yorum kısmına kitap hakkındaki düşüncelerinizi yazarsanız sevinirim.

Kitaptan bir alıntı ile yazımı sonlandırırken okuyacak olanlara şimdiden keyifli okumalar diliyorum.
Yoksa "çok geç" kalınmaz mı hiçbir zaman; yalnızca "geç" mi kalınır ve "geç" olması, her şeye karşın "hiç" olmamasından daha mı iyidir? Bilemiyorum.




✄----------------------------------------------------------------------
Paylaş:

14 yorum :

  1. 2. Dünya Savaşı, toplama kampları, o tür kitap ve filmleri çok seviyorum, bunu da mutlaka okumak isterim Yasemin'ciğim. Eline sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunun dışında Çizgili Pijamalı Çocuk kitabını da öneririm o vakit. Hüzün dolu bir hikayedir. Çok güzeldir.

      Sil
  2. Elimizde hep kitap var ya Yasemin buna da şükür. Fazla hedefim olmuyor
    yıl boyunca çünkü okumadan geçen bir günüm olmuyor. yeni netten kitaplarımı
    da sipariş ettim, benden mutlusu yok

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok şükür. Okuyacak kitap bulabiliyoruz. Ben ekitap okuyorum genelde. Türkiye'ye gidince kitap alabiliyorum. Şimdiden keyifli okumalar diliyorum.

      Sil
  3. Savaş romanlarını ve filmlerini çok severim. Hele ki Yahudileri anlatıyorsa tıpkı sizin gibi toplama kamplarından birini gördüğüm için çok etkileniyorum! Listeye ekleyeceğim, ne zaman okuyabilirim bilmiyorum ama aklımda olacak. Teşekkürler!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gidip gördükten sonra insan farklı bir tat alarak okuyor bu tarz kitapları.

      Sil
  4. Ben o ilk elli sayfaya bile bayıldım. Uzun zamandır bu kadar içten yazılmış bir kitap okumamıştım. Tavsiyen için çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  5. Ben de bu yil okuma hedefimi gececegim cok sükur 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Süper. Ben bu yıl hedefi geçeceğim için mutluyum. Keşke 100 kitap ile bitirebilsem. O zaman daha da mutlu olurum.

      Sil
  6. Instagram aracılığı ile geldim bana da beklerim :)

    http://link.tl/1Qrgu

    YanıtlaSil
  7. Yakın tarihe ışık tutan kitapları çok severim. Yazınız sonrası bu kitabı listeme ekledim. 67 kitap oldukça güzel bir sonuç, hedefe ulaşmanız gurur verici olmalı, tebrikler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hedefe ulaşınca insan yaptım diyor ve gerçekten mutlu oluyor. Şu an 71. kitabı okuyorum.

      Sil

*Bloglar yorumla beslenir. Yorumlarınızı eksik etmeyin.
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın. Link bırakıp kaçmayın.
*Yazının konusu dışında sormak veya iletmek istediğiniz bir şey varsa İletişim formunu kullanın.
Sevgiler.

Fotoğrafım
Mam na imię Yasemin. Jestem z Turcji. Mieszkam w Stambule, a teraz w Krakowie. Mówię po turecku i angielsku znam też trochę po polsku. Z zawodu ksiegowa. Moje ulubione słowa oczywiście :) Interesuję się literaturą i sportem. Lubię kawę. Uwielbiam mój rower.