2 Mart 2018

Yeni Başlayanlar İçin Sushi Önerileri


"Ben küçüklüğümden beri sushi yerim ve sushisiz bir hayat düşünemiyorum" dersem nasıl yapmacık bir başlangıç yapmış olurdum. Çünkü bunların hepsi külliyen yalan. Ben küçükken hamsi ve mezgitten başka balık yemezdim. Sonra ne oldu da sushi yedim? Açık konuşmak gerekirse, hep meraktan...

Sushi geçmişim yaklaşık altı sene öncesine dayanır. Daha geriye giderseniz dediğim gibi yurdum balıkları var anılarda. Neyse konumuz sushi. Dağıtmadan geri dönüyorum.

Gönül isterdi bir Japon arkadaşım olsun. Onun deneyimlerini size aktarayım ama yok. Elde var Yasemin deneyimleri.

Bu sushi denen mereti yemek istiyorum lakin nerden başlayacağım diyenlere bir yol haritası çizdim.

  • Öncelikle, tadını merak ettiğiniz için sakın marketlerde satılan sushi paketlerini alıp denemeyin. Sushinin tazesi makbuldur.  
  • Tazesini yemek için gittiğiniz mekanda siz menüye, menü de size bakıyor olacak. Telaşlanmayın. 
  • Menüde yer alan Uramaki bölümü bulup, California veya Philadelphia Roll ile göz göze gelirseniz işiniz çok kolay.
Şimdi sıra sushi çeşitlerini yakından tanımaya geldi.

Uramaki 

Uramaki hep görmeye alışık olduğumuz, dışı yosunla kaplı sushinin tersten sarılması ile oluşur. Başlangıç için size 3 adet çeşidini tanıtmak istiyorum. Görünüşlerinin yanı sıra tadları da oldukça güzel.

1-California Roll 


Sushi yemeye başlayanlar için en güzel seçimlerden biridir kendisi.
İçeriğinde; pirinç, salatalık, avokado, yengeç ve karides eti var. Yenilebilir deniz yosunu ise incecik bir katman olarak içinde eser miktarda var. Böylelikle tadını hiç almıyorsunuz. Üstünde balık yumurtası olması sizi derin düşüncelere sürüklemesin. Çünkü tadı tuzu yok o balık yumurtalarının. Süs için orada varlar.
California roll'u ağzınıza attığınızda damağınızdaki baskın tat pirinç ve avokado olmaktan öteye geçmiyor. 

2- Philadelphia Roll 


Ben öyle üstünde balık yumurtası istemem diyorsanız Philadelphia roll tam sizlik.
İçeriğinde; pirinç, avokado, salatalık, krem peynir ve yengeç eti var. Deniz yosunu yine ortasında ince bir katman halinde yerini alıyor. Ama yerken hiç hissedilmiyor. Üstünde de susam ve çörek otu var.


3- Ebi Tempura Roll


Pişmemiş veya tütsülenmiş balık eti yiyemem ben diyorsanız ve bir yandan da sushinin tadını merak ediyorsanız alın size mis gibi Ebi Tempura Roll. İçinde kızartılmış karides var. Sıcak servis edildiği için de tadı oldukça yerinde. 

Bunları yemeyi deneyip ben sevdim bu sushi olayını diyebildiyseniz artık bir üst seviyeye geçmenin vakti geldi demektir. Yok ben pek hoşlanmadım diyorsanız bundan sonrasını zinhar denemeyiniz.

Maki


Maki, sushi denildiğinde aklımıza gelen dışı siyah içi beyaz görselin ta kendisidir. Uramakinin tam tersine deniz yosunu dış kaplama olarak kullanılır. İçeriğinde ise pirinç, somon, salatalık vardır. Menüde türlü çeşitlerine rastlamak mümkün. Açıkcası ben dışındaki o siyah görüntüden ötürü pek sempati duymuyorum kendisine. Ağzıma attığımda ilk onu hissetmek hoşuma gitmiyor.

Nigiri


Bana göre içlerinde en cesuru bu. Pirinç topunun üstünde servis edilen balık parçacıkları var. Yosunsuz olması, yosun sevmeyenler için bir artı. Fakat pirinç ve balıktan oluştuğu için içinde farklı tatlar yok. Baskın bir balık tadı alıyorsunuz.

Buraya kadar okuduysanız, sushi yemeye oldukça niyetlisiniz demektir. Sıra sunum sırasında masanızda yer alan diğer şeylerin ne olduğunu açıklamaya geldi.

Soya Sosu


Sushinin olmazsa olmazı soya sosudur desem yeridir. Tuzlu olan bu sos sayesinde sushi lezzetlenir. Sushiyi ağzınıza atmadan önce soya sosuna batırmayı unutmayın. İlk başlarda çubuklar ile cebelleşirken sosa batırmak biraz zor geliyor. Bunu dert etmeyin. İnsan zamanla alışıyor.

Wasabi ve Gari


Açıkcası pek haz etmediğim ikili olur kendileri.

Wasabi görselde gördüğünüz yeşil macun kıvamındaki sosun adı. Bir bitkinin kökünden elde ediliyor. Oldukça acı benden söylemesi. Bu neymiş diyip yanlışlıkla ağzınıza atarsanız yanıp pişersiniz. Wasabiyi soya sosuyla karıştırıp tüketiyorlar. Lakin benim tabağımda süs olmaktan öteye bir işlevi olmuyor.

Gari tabakta turşu gibi duruşu ile gönlünüzü çelebilir. Zencefilin incecik dilimlenerek şeker ve sirke içinde bekletilmesiyle elde ediliyor. Genellikle ağızdaki sushi tadını yok etmek için aralarda yeniyor. Zencefili sevmeme rağmen tadı hiç benlik değil. Bu nedenle o da benim tabağımda sadece süs olarak yerini alıyor.

İşte bunlar benim sushi deneyimlerim. Benim de sushi hakkında söyleyeceklerim var diyorsanız, yorum alanına şenlendirmeyi unutmayın.

Sevgiler.

✄----------------------------------------------------------------------
Paylaş:

9 yorum :

  1. Ya görüntüleri şahane ama ama işte şimdi bir hamsi buğulama yada ızgara gibi olur mu🤣🤣

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepsinin kendine has bir lezzeti var diyelim. Hamsi ızgarayla sushiyi aynı masada görsem tabii ki hamsi ızgarayı yerim. Bu da su götürmez bir gerçek.

      Sil
  2. Uzak doğu kültüründeki her yemek sushi gibi değil. Daha cesur tatları var. Sanırım sushi içlerinde en masum olanı.

    YanıtlaSil
  3. Filmlerde gördüklerimi ayrı ilgiyle okudum :)

    YanıtlaSil
  4. Ayy bayilirim.Olsa da yesek :)

    YanıtlaSil
  5. Çok güzel anlatmışsınız. Canım cekti :)

    YanıtlaSil
  6. Akşam akşam okuyunca canım çekti. Farklı lezzetlere açık olduğum için yemekten büyük keyif alıyorum. Acıya ayrı bir ilgim olmakla birlikte wasabiyi diğer acılardan daha çok seviyorum. Macun kıvamında oluşu ve ağzınıza attığınızda 20 saniyede içinde her şeyin yaşanıp bitmesi tuhaf geliyor :)

    YanıtlaSil
  7. Ben hep uzak doğu kültürüne merak salmışımdır bir gün gidersem cesur olup hepsini denemeyi düsünüyorum önce hazır noodlye yedim simdide bunlara merak saldım yani insan bir noodle fln yedigiz zaman hep aklına sushi fln geliyor ve benimde aklımda sürekli arıyorum sushilerin nerelerde oldugunu fakat olduğum yerlerde çok az sayıda var :(

    YanıtlaSil
  8. tşk paylaştığınız için valla çok yaralı oldu (yorumları ses tonunuzu hayal ederek okuduk gülmekten kırıldık belirtmek istedim) teşekkürler admin benim yaşadığım yer de 2 çeşit var 1. 2. olan ama olsun :D

    YanıtlaSil

*Bloglar yorumla beslenir. Yorumlarınızı eksik etmeyin.
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın. Link bırakıp kaçmayın.
*Yazının konusu dışında sormak veya iletmek istediğiniz bir şey varsa İletişim formunu kullanın.
Sevgiler.

Fotoğrafım
Mam na imię Yasemin. Jestem z Turcji. Mieszkam w Stambule, a teraz w Krakowie. Mówię po turecku i angielsku znam też trochę po polsku. Z zawodu ksiegowa. Moje ulubione słowa oczywiście :) Interesuję się literaturą i sportem. Lubię kawę. Uwielbiam mój rower.