26 Ocak 2021

Kahve Bahane #Notion Anılar ve Notlar



Çok severim; yazayım, çizeyim, notlar alayım. Sayamayacağım kadar not defterim var. Bazısı sonuna kadar dolu, bazısında henüz yazılmamış sayfalar var. Bunun yanı sıra alıp kullanmaya kıyamadığım defterlerim de var. Zamanı gelecek elbet. Bizim evde hiçbir defter boş kalmaz. 

Ben bu alışkanlığımı tamamen babamdan aldığımı söyleyebilirim. Babamın her zaman yanında taşıdığı bir not defteri vardı. Alacaklarını vereceklerini yazardı. Memur maaşıyla 3 çocuk bakmaz zor zanaattı. Elektirik mühendisiydi. Mesaiden arta kalan zamanlarda da çalışırdı. Vefatından sonra annemle açtık defterini, borcu olanlara (bize her zaman kıyafet aldığı bir mağaza vardı) ödedik borçlarımızı. Alacaklarımızdan bazılarını da alamadık. Ölenle kapandı borç dediler. Annemle Allahınızdan bulup diyip kapattık defteri. 

Sonra annem devraldı defteri. Faturalar, aylarca bağlanamayan maaş yüzünden biriken borçlar yazıldı o deftere. Biraz sıktık dişimizi, okulu bitirdim. İş buldum. Artık defterin artı kısmına emekli maaşı artı benim maaşım yazıldı. O deftere kaydede kaydede iki çocuk okuttuk.

Bak ya; bambaşka bir şey anlatacakken ta nerelere gittim. Şimdi asıl anlatmak istediğim konuya dönüyorum. Dedim ya severim yazayım, çizeyim, notlar alayım. Her şeyim kayıt altındadır. 2009 yılının Eylül ayında toplam ne kadar ödeme yaptın (fatura, kira, kredi kartı ödemesi) derseniz hemen çıkartıp gösterebilirim. Son senelerde kendime ait kişisel ajanda tutuyorum. Bullet Journal denedim. Geçen sene normal bir ajanda kullandım. Bu sene başı da acaba yeniden Bullet Journal mı yapsam diye düşünürken Notion adlı bir uygulamaya denk geldim. Kullanmaya başlayalı neredeyse bir ay olacak. Oldukça memunum ve memnun olduğum şeyleri paylaşmayı severim. 

Notion Nedir? 

Notion kullanımı oldukça eğlenceli, tamamen kişisel kullanımıza göre şekillendirebileceğiniz Bullet Journal'ın sanalı. En büyük artısı da hem bilgisayardan, hem de telefona indirdiğiniz uygulama sayesinde her yerden erişilebilir olması. Fiziksel ajandanın dezavantajını ortadan kaldırıyor. Telefonunuz veya bilgisayarınız yanınızdaysa ajandanız sizinle demek.

Notion'da Neler Yapılır? 

Bu tamamen size kalmış. Gelin ben neler yaptığımı görseller ile anlatayım. Size de kendi ajandanızı oluşturmak için bir fikir olur.
İlk önce kendime ana sayfa hazırladım. Alt başlık olarak  2021 Hedefleri, 2021 Okuma Listesi, Günlük Okuma Süresi, Araştırılacaklar, Altını Çizdiklerim, Görülecek Yerler, İç Ses, Film ve Yatırım diye sayfalar oluşturdum. Burayı kişiselleştirmek tamamen sizin elinizde.


Ana sayfadan 2021 Hedeflerine tıklayınca alttaki gibi bir sayfa açılıyor. Yapılacaklar, başladıklarım ve bitenler şeklinde ayırdım. Şimdilik yapılacaklar kısmı ağırlıkta. Yılın başı olduğu için böyle, temennim yıl sonunda tüm listeyi bitenleri kısmına taşımak.
Bir diğer sayfam da 2021 Okuma Listesi. Bu sene okuma listemde olan kitapları yazmaya başladım. Durumu kısmından da şu an ne aşamadayım diye görebiliyorum. Kitap hakkında aldığım notlarını da ekliyorum. Sene sonunda mis gibi bir arşiv oluşacak. 

Günlük okuma süresini aylık olarak hazırlayacağım. Her gün kaç dakika kitap okuduğumu yazıyorum. Kitabı okumaya başladığımda kronometremi açıyorum. Böylelikle dakikası dakikasına ne kadar okuduğumu biliyorum. Bugün itibariyle 2197 dakika neredeyse 37 saat kitap okumuşum. 



Altını Çizdiklerim en faydalı sayfalardan biri olacak. Bir yerlerde okuduğum ve minik minik not kağıtlarına yazıp sağa sola sıkıştırdığım alıntıları artık bu sayfa altında toplayacağım. Derli toplu olacak.



Bir de izleyeceğim filmler için bir sayfa oluşturdum. Burası pek aktif olmayacak gibi. Çünkü artık güzel film yok. 

Genel olarak sayfa içerikleri bundan ibaret. Her sayfayı ihtiyaca göre şekillendirebilmek büyük bir artı. Ayrıca kapak fotoğrafları arşivine de bayıldım. Bunlar şu an için oluşturduğum sayfalar. Zamanla ihtiyaca göre yenilerini ekleyebilirim. Dediğim gibi deniz derya bir uygulama. Her şeyi not alabilirsiniz. Yapacağınız şeyleri not alamak, onu yapmaya sizi motive eder. Özellikle yeni kazanmaya başladığınız ve yakın zamanda adına alışkanlık diyeceğiniz bir şeyler varsa, süregitmesi için böyle günlük verileri işleyebileceğiniz listeler altın değerinde. Deneyin, faydasını göreceksiniz. 

✄----------------------------------------------------------------------
Paylaş:

25 yorum :

  1. Bir tututam karıncaaa 😊 çok benziyoruz çok 😊aslında fiğrt yazında da bundan bahsetmiştin ama olasun. Yakın hissettim kendimi😄

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tembellikten bir önceki yazıma gelen yorumlara cevap vermemiştim. Bugün yorumunuz görünce kızdım kendime. Ve gelen tüm yorumlara cevap yazdım.

      Sil
  2. aslında çok güzel bir app.mış ama ben nedense kendm defterime kendi renkli kalemlerimle yazayım notlar alayıma devam etmek istiyorum eski kafalı mıyım neyim bilmiyorum ya da ikisini birden mi yapsam acaba o da iyi fikirmiş..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eski alışkanlıkları bırakmak zor. Ben de defterlerimi rafa kaldırmış değilim. Sadece bir değişiklik olsun istedim. Yoksa karaladığım defterlerim elimin altında olmaya devam ediyor.

      Sil
  3. Keşke ne anlatıyordum nerelere geldim dediğin yerde zihnin ne yazman gerektiğine dair seni dürtmeseydi de, o kaldığın yerden devam etseydin.

    Tabi ki yazını sonuna kadar okudum. Ama ben o devam etmediğin yerde kaldım sanki.

    Uygulamaya gelince mutlaka deneyeceğim. Bir yanım aslına bakarsan eski alışkanlıklara baskın gelse de, diğer yanım yeniliklere de açık ol diyor. En azından dener, hoşuma gitmezse kullanmam diye düşünüyorum.

    Listelerin çok güzel olmuş bu arada.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dürtmeseydi belki de yayınlamayıp taslakta kalan bir yazı daha oluşacaktı. Uygulama oldukça kullanışlı. Deflerlerimi rafa kaldırmadım. Halen yazıp çiziyorum. Bu uygulama da destekleyici nitelikle. Denemeni tavsiye ederim.

      Sil
  4. Deftere dokunmayı severim ama uygulamaya bakacağım emeğine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Defterlerin yeri her zaman ayrı.

      Sil
  5. Uygulamaya bayıldımm . Gelenekselciliğimden biraz olsun kurtulup deneyeceğim . Ve hedeflerine bayıldığımı ayrıca söylemek isterim :) Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Beni biraz motive etsin diye yumuşatarak yazdım hedeflerimi.

      Sil
  6. bende notion uygulmasın kullanıyorum ama defterlerim gibi olmuyor illa ki o kalem ele alınıp o çirkin yazıyla not alıncak:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Defter gibi olmaz tabii. Lakin kullanım açısından bir kolaylık sağladığı aşikar.

      Sil
  7. Uygulama harika görünüyor ama hani kalemi eline alıp yazmak, çizmek vardır ya :-)) o sanki daha farklı bir keyif. Çok denedim bu tip uygulamaları ama dönüp dolanıp elimde kalemle yazarken buldum kendimi 🙏 Elinize sağlık ☺️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de bir ara trello kullanmıştım. Ne yalan söyleyeyim :) dönüp dolaşıp defterde soluğu alıyorum.

      Sil
  8. Uygulama gerçekten harikaymış, şuan incelemek için indiriyorum.

    Ayrıca babana öncelikle rahmet diliyorum. Ardından da yaşadıklarınızı okurken kendimi ve annemi gördüm. Benim çocukluğum da ne yazık ki alacak verecek listeleri arasında okuma mücadelesi vermekle geçti. Erken büyüdüm böylece...
    Allah annene sağlık ve güzel bir ömür versin.
    ölenle borç kapanır mı bilmem ama kalan hak'kı Hak unutmaz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Amin. Umarım unutmaz. Uygulamayı kullandıkça daha çok seveceğini düşünüyorum.

      Sil
  9. Babanıza Allah'tan rahmet diliyorum, mekanı cennet olsun.
    Ben de çok severim yazmayı. En son fabooks'tan akademik ajanda diye satılandan aldım. Hayatımın en mantıklı kararlarından :) Kimse konuşmak için müsait olmuyor kendimle konuşuyorum mis gibi. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Akademik ajandalar yeni çıktı. Amaca uygun güzel ve kullanışlılar. İnsanın kendiyle konuşması da güzel. Ben çok sık yaparım.

      Sil
  10. Merhaba :) Uygulama gerçekten güzelmiş ilk defa böyle bir uygulama olduğunu duydum bende bir bakmak isterim tabii ama yine de defterimi ve renkli kalemlerimi tercih ederim çünkü telefondan yapınca ders notlarını filan içim bir huzursuz oluyor. Teşekkürler 🌸

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Defter ve kalemlerden vazgeçmek olmaz. Bu yardımcı bir uygulama olarak el altında dursun bence. Sevgiler.

      Sil
  11. oo bu sefer daha detaylı anlatmışsın gerçekten çok faydalı bir uygulama belki bir gün ben de denerim kullanmayı ama plan program yapıp yapıp bozan günlük tutamayan ve dağınık çalışan bir insan olduğum için alışmam zor olur gibi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de biraz dağınık not tutuyorum. Nizami not tutanlara pek özeniyorum açıkcası.Bu biraz daha derli toplu olmamı sağladı şimdilik.

      Sil
  12. bu arada babana rahmet dilerim ben de beş yaşımda kaybettim babamı, insanı erken büyüten bir durum, annen de sen de çok güçlü kişilermişsiniz 🌸

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Ben de babana rahmet diliyorum. Kesinlikle çok haklısın. İnsan erken olgunlaşıyor.

      Sil
  13. aa ben de defterci notçu listeciyim, bakayım şu notion aaa :)

    YanıtlaSil

*Bloglar yorumla beslenir. Yorumlarınızı eksik etmeyin.
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın. Link bırakıp kaçmayın.
*Yazının konusu dışında sormak veya iletmek istediğiniz bir şey varsa İletişim formunu kullanın.
Sevgiler.

Fotoğrafım
Mam na imię Yasemin. Jestem z Turcji. Mieszkam w Stambule, a teraz w Krakowie. Mówię po turecku i angielsku znam też trochę po polsku. Z zawodu ksiegowa. Moje ulubione słowa oczywiście :) Interesuję się literaturą i sportem. Lubię kawę. Uwielbiam mój rower.