12 Ağustos 2017

Boğulmamak İçin - George Orwell


Bu kitabı İzmir'de olduğum süre zarfında okumuştum. Hatta basılı olarak okuma şansı bulduğum için blog için fotoğraf çekmeyi de ihmal etmemiştim. İnceleme yazısını yazıp taslakta bıraktığım kitaplardan biriydi. Yayınlamak bu güne kısmetmiş.

Boğulmamak için; 20. yüzyılın başında yaşanan savaş neticesinde, savaşın insan benliğinde bıraktığı korkuyu, değişinen yaşam koşullarını ve insan ilişkilerindeki aksaklıkları, George Bowling'in gözünden anlatan bir kitap. Yazarın en tanınmış kitaplarından olan 1984 ve Hayvan Çiftliği'nden esintilere rastlamak mümkün.

Bir sabah uyandığınızda içinizde geçmişe karşı derin bir özlem olduğunu düşleyin. Öyleki bu özlem tüm benliğinizi sarıp sarmalar şekilde olsun. O zaman kitabın sayfalarından ilerlerken kendinizden bir şeyler bulmanız çok olası. Tabii ki şunu unutmamak lazım. Geçmiş hep hatırladığımız gibi orada olmayabilir. Gündelik yaşamımıza ait anılarımız yok olur gider. Genelde bizi çok etkileyen (iyi veya kötü) olayları hatırlarız. Bu anılarda boğulmamak için geçmişe yolculuk yapmak güzel bir seçim olabilir. Aslında kitap geçmişe yapılan yolculuk fikrinin iyi mi kötü mü olduğuna odaklı.

Yapmak istediğimiz şeylerin hep yapılamayacak şeyler olduğunu düşünerek hayatımızı geçirmemiz tuhaf değil mi?
Geçmiş tuhaf şey. Hep yanınızda taşıyorsunuz. Bana öyle geliyor ki on, yirmi yıl önce olmuş şeyleri düşünmeden geçirdiğiniz bir saat bile yoktur; ama yine de çoğu zaman geçmişin, bir tarih kitabındaki bir sürü bilgi gibi, öğrendiğiniz bir olgular kümesinden ibaret kalması dışında bir gerçekliği olmuyor. Derken rastgele bir görüntü, ses veya koku ama özelliklede koku sizi bir anda alıp götürüyor ve o zaman da geçmişi hatırlamakla kalmıyor, içine giriyorsunuz. 


Boğulmamak için, yazarın diğer kitaplarına göre daha ağır ilerlese bile, böyle büyük bir ustanın kaleminden çıkmış bir yapıt olduğu için okunmayı hak ediyor.


✄----------------------------------------------------------------------
Paylaş:

10 yorum :

  1. Orwell'ın kitaplarında kendimizden ve günümüzden esintiler bulmak mümkün. Boğulmamak İçin. Okumadım ama okunması gereken bir kitap bence de :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diğer kitaplarına göre biraz daha ağır ilerliyor. Orwell'in güzel bir kalemi var. Okumanızı tavsiye ederim.

      Sil
  2. Yazarın dilini seviyorum ben.Ama bu kitabını okumadım.Listeme alayım.Emeğinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Şimdiden keyifli okumalar diliyorum.

      Sil
  3. Çok başarılı bir inceleme yazısı olmuş, tebrik ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Elimden geldiğince kitabın bende bıraktığı izlenimleri aktarmaya çalıştım.

      Sil
  4. Gerçekten de koku hafızası diğer hafızalardan daha kuvvetli; yağmurdaki toprak kokusunu, taze kızarmış ekmek kokusunu, çocukluğumuzdaki babaanne evinin konusunu istesek de unutamıyoruz, duyduğumuz anda alıp götürüyor bizi. Kitabı listeme ekliyorum :) teşekkürler

    YanıtlaSil
  5. Okumayı çok istediğim kitaplardan biri. Yazarı bile bunun için yeterli. Listeye eklemiş oldum böylece. Teşekkürler. :)

    YanıtlaSil

*Bloglar yorumla beslenir. Yorumlarınızı eksik etmeyin.
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın. Link bırakıp kaçmayın.
*Yazının konusu dışında sormak veya iletmek istediğiniz bir şey varsa İletişim formunu kullanın.
Sevgiler.

Fotoğrafım
Mam na imię Yasemin. Jestem z Turcji. Mieszkam w Stambule, a teraz w Krakowie. Mówię po turecku i angielsku znam też trochę po polsku. Z zawodu ksiegowa. Moje ulubione słowa oczywiście :) Interesuję się literaturą i sportem. Lubię kawę. Uwielbiam mój rower.