28 Ağustos 2017

Öykü Okumak İçin 5 Harika Sebep

öykü

Türk toplumu olarak okumaya pek düşkün değiliz. Bunu ben değil, her sene yapılan anketler verileri diyor. 2016 verilerine göre, Türkiye'de kişi başına 8.4 kitap düşüyor. Türk insanı okumaya günde ortalama sadece 1 dakikasını ayırıyor. Ayrıca ihtiyaçlar listesinde kitap 235. sırada yer alıyor. Maalesef bunlar iç açıcı değil.

"Neden okumuyorsuz?" sorusuna verdiğimiz cevaplar ise neredeyse aynı.

⇒ Kitaplar çok pahalı. 
 Pahalı diyenlerin %80'i sigaraya günde en az 10 TL veren kişiler. Bunun yanı sıra artık kitaplara ulaşılabilirlik daha kolay. İkinci el kitaplar var. E kitaplar var. Kütüphaneler var.

⇒ Vaktim yok.
Vakitsizlikten dem vurup, televizyon kumandasını elinden bırakmamak, saatlerce sosyal medya hesaplarında gezintiye çıkmak biraz enteresan değil mi?

⇒ Öğrenciyim ve ders çalışmam lazım.
Ders çalışmak öğrencinin başlığa görev tanımı. Bunda hem fikiriz. Lakin kafanızı rahatlatmak ve derse daha fazla odaklanabilmek için farklı tarzlarda kitap okumanın yararı tartışılamaz.

⇒ Aman okumak bana ne katacak.
İşte bu, "vücudumun %70 su, o zaman su içmeme ne gerek var." demekle aynı şey.

⇒ Ben roman okumayı sevmiyorum.
Kitaplardan bahsedilince sadece romanların akla gelmesi üzücü. Eğitici, içinde araştırma notları barındıran kitaplarla tanışmadığınızın göstergesi.

⇒ Kitaplar çok kalın olduğu için gözümü korkutuyor. 
Roman okumak zorunda değilsiniz. Kimse size kitap okumaya "Savaş ve Barış" veya "Don Kişot" ile başlayın demiyor.

Bahane üretmek aslında çok kolay. Bu bahaneleri bir tarafa iterek, bugün öykü okumak için size 5 harika sebep sunacağım.

1- Öyküler kısa olduğunu için zaman sorunu ile savaşmak zorunda kalmazsınız. Otobüste işe giderken, bir yerde sıra beklerken, dinleneme molası verdiğinizde çayınızın yanında bir öykü okuyabilirsin.

2- Okumanın en güzel tarafı bir kitabı bitirdiğinizde yaşadığınız hazdır. İşte öykü okuyarak bu hazza ulaşma süresini kısaltırsınız.

3- Uzun süreli okunan kitaplarda yer alan düşüncelerin sindirilmesi bazen zaman alabilir. Ve bu yeni bir kitaba başlama sürenizi uzatabilir. Fakat güzel kurgulanmış bir öykü bittiğinde tadı damağınızda kalır ve yenisine başlamak için can atarsınız.

4- Kitap okuma alışkanlığı kazanmak için öykü okumak güzel bir başlangıçtır. Sayfa sayısı gözünüzü korkutmaz. Kısa sürede bittiği için sizi tatmin eder ve uzun okuma maratonunu hazırlar.

5- Yeni yazarlar keşfetmenize olanak sağlar. Merak ettiğiniz bir yazarın kalın bir kitabını okumaktansa, (varsa) öykülerini okumak, yazarın üslubu hakkında bilgi edinmenizi sağlar. Ayrıca hangi tür kitaplara ilginiz olduğu konusunda size yol gösterir.

Öykü okumanın bu denli güzelliklerinden bahsetmişten, severek okuduğum birkaç öyküyü paylaşamadan yazımı noktalamak istemedim.

  •  Palto - Gogol
  •  Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu - Stefan Zweig
  • Amok Koşucusu - Stefan Zweig
  • İnsan Neyle Yaşar - Tolstoy
  • 72. Koğuş - Orhan Kemal
  • Ceza Sömürgesi - Franz Kafka
  • Bir Köy Hekimi - Franz Kafka
  • Tatsız Bir Olay - Dostoyevski
Sizin severek okuduğunuz öyküler var mı?

✄----------------------------------------------------------------------
Paylaş:

28 yorum :

  1. Ben kitap okuyunca başım dönüyor, midem bulanıyor diyen de var. Oysa kitabın insana kattığı değeri bir anlayabilsek televizyonun sığlığını çok daha iyi anlayacağız.

    YanıtlaSil
  2. Bu tür alışkanlıkların küçüklükte edinilmesi önemli.Aile kitap okumuyor,okullarda eğitimciler doğru yönlendirmiyor.Kitap okumayan o kadar çok öğretmen biliyorum ki ben gerisini siz düşünün :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ağaç yaş iken eğilir demiş atalarımız. Çok haklısınız.

      Sil
  3. İstemek birinci şart. Kitaplar aslında insanlara bambaşka dünyaların kapılarını açan harika şeyler. Keşke hak ettiği değeri görebilse.

    YanıtlaSil
  4. Kitaplar pahalı diyorum, sigara alkol vs hatta sekerli gıda bile tüketmiyorum. Net iki senedir de hiç kitap okumuyorum. Okusamda algılamıyorum zaten. Bahaneler var ama o an icinde bulunduğumuz sartlardır asıl bahaneler. Çünkü insan ruhen ve bedenen kendini önce iyi hissetmeli ki okuyup bilği depolayabilsin...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap okumuyorum diyen kesime çok fazla yüklenen bir kesim var. Kitap okumadıkları için insanları yargılayanlardan değilim ama okuyan biriyle muhabbet etmekten daha büyük bir zevk aldığımı söylemeden de edemeyeceğim. Bazen kitaplar bilgi depolamak için değil, içinde boğulup gittiğimiz sıkıntılardan kurtulmak için de okunabiliyor.

      Sil
  5. Hepsini not ettim ♥ İnsan Neyle Yaşar'ı okumuşum bir tek içlerinden. Utandım doğrusu...

    YanıtlaSil
  6. Yasemin hanım, değerli yorumunuza sonsuz teşekkürler. Bloglar arasında mutlaka göz gezdirdiğim birkaç blog arasındasınız. Keyifle takip etmeye devam edeceğim. Kararımı oldukça düşünerek verdim. Sizin gibi birkaç dostumu üzeceğimi tahmin ediyordum. Ama değindiğim gibi zamansızlık ve biraz da yorumsuzluk beni oldukça yıprattı. Bu arada üzerinde birkaç ay yoğun çalışmam gereken sürpriz bir kitabım olacak. Ona da zaman ayırmak istiyorum. elbette size de ulaştıracağım.
    Öyküye gelince, beni edebiyata ısındıran iki büyük ustadan bahsetmek isterim. İlk tanıdığım büyük öykücü O'Henry'dir. Lise yıllarında neredeyse tüm öykülerini okudum. Daha sonra ise Anton Çehov'u tümüyle okudum. Bu iki yazarı okursanız dünyanızın değişeceğine eminim. Türkçe de ise Orhan Kemal 1 numaramdır.
    Sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mehmet bey ben teşekkür ederim. Umarım aldığınız karar sizi mutlu eder. Sizin blogunuzdan çok güzel bilgiler edindim. O nedenle üzüntümü de belirtmeden edemedim.
      Öyküler edebiyatın üvey evlatları gibi maalesef. Hak ettikleri değeri göremiyorlar çoğu zaman. Anton Çehov okuma listemde. Yakın zamanda okuyacağım. Orhan Kemal hakkında söylediğinize kesinlikle katılıyorum.
      Sevgiler.

      Sil
  7. Başlık bile üzüyor insanı. Öykü, şiir duygulara hitap eden önemli bir olgu iken, magazin haberlerinin daha fazla okunması kaliteli içerik okumamıza en gerçekçi örnek gibi geliyor. Anlamlı bir paylaşımdı, yüreğine sağlık.

    YanıtlaSil
  8. Çok güzel bir noktadan yaklaşmışsınız okuma eylemine. Ben de Sabahattin Ali ve Tolstoy öykülerinin yeni başlayanlar için dahi sevilecek öyküler olduğunu düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tolstoy en çok okuduğum yazarlardan biri. Bu güzel öneri için teşekkürler.

      Sil
  9. Hocam hepsine katılıyorum da beni yanlış anlama ama kim ne derse desin kitaplar çok pahalı :)
    Beni assanda kessende öyle.
    Asgari ücretin 1200 tl olduğu ülkede eğer ben bir kitabın arkasına baktığımda 120 tl yazdığını görüyorsam bence pahalı olduğu için yeterli bir delildir :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1.200 TL asgari ücretin olduğu ülkenin büyük bir çoğunluğu maaşlarının 2,3 katı olan telefonlar kullanıyor. Ben de olaya bu yönden bakıyorum aslında :) Ayrıca artık birçok esere internet yoluyla ulaşmak ve oldukça düşük ücretler ödeyerek sahip olabilme imkanı var.
      Bunların yanın sıra kitap yazmak gerçekten bir emek işi. Ne acı ki! Bizim ülkemizde emek hak ettiği değeri hiçbir zaman görememiştir.

      Sil
  10. Thank you for your comment on my blog!

    I follow you on Google+ and GFC!

    I hope you follow me back!? ;oD

    xoxo Jacqueline
    www.hokis1981.com

    YanıtlaSil
  11. Bahanelerin hepsi insanların tembellikten ürettiği gerçeği yansıtmayan sebepler. Bir gün için o kadar çok boş işlerle uğraşıyoruz ki, araya birkaç sayfa kitap okumayı sıkıştırsak en azından yaşadığımızı hissederiz. Ben bu aralar Aziz Nesin'in hikaye kitaplarına merak sardım. Tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aziz Nesin'in "Sizin Memlekette Eşek Yok Mu " adlı hikaye kitabını geçen hafta okudum. İçinde harika hikayeler vardı.

      Sil
  12. Öyküler candır!! yolculuklarda harika gider, ağır değildir...
    Yusuf Atılgan - bütün öyküler
    Sait Faik - Mahalle Kahvesi
    Oğuz Atay - Korkuyu Beklerken
    Mahir Ünsal Eriş - Olduğu kadar güzeldik

    Benim favorilerim :)
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olduğu kadar güzeldik adlı öykü hariç diğerlerini okumamıştım. Önerilen için teşekkürler. Hemen okuma listeme ekliyorum.
      Sevgiler.

      Sil
  13. Öykü okumak, özellikle yeni başlayanlar için, kitap okumakta zorlananlar için çok iyi. Öykü okumayı severim. Daha kısa sürede, bir kitap yolculuğunu tamamlamış oluyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız. Özellikle kitapların kalınlığından dem vuran insanlar için güzel bir okuma alternatifidir.

      Sil
  14. Öykü okumak için sudan sebepler bulanların bahanelerini güzel yüzüne vurmuşsun. Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki bu sayede okumaya niyetlerler diye düşündüm.

      Sil
  15. sosyal medyada boşa harcanan ve sacma sapan videolarla vakit geçirmek yerine kitap okuma alışkanlığını elde etmemiz şart

    YanıtlaSil

*Bloglar yorumla beslenir. Yorumlarınızı eksik etmeyin.
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın. Link bırakıp kaçmayın.
*Yazının konusu dışında sormak veya iletmek istediğiniz bir şey varsa İletişim formunu kullanın.
Sevgiler.

Fotoğrafım
Mam na imię Yasemin. Jestem z Turcji. Mieszkam w Stambule, a teraz w Krakowie. Mówię po turecku i angielsku znam też trochę po polsku. Z zawodu ksiegowa. Moje ulubione słowa oczywiście :) Interesuję się literaturą i sportem. Lubię kawę. Uwielbiam mój rower.