19 Kasım 2023

Bu Kadar Güzel Olamazsın Split


Split sokaklarında dolaştığım her gün dilimden düşmeyen iki cümle vardı. Bunlardan biri; Bu kadar güzel olamazsın Split. 

Uzak Doğu ülkelerini saymazsak hatırı sayılır ülke ve şehir gördüğümü söyleyebilirim. Bu yüzden şehirler arasında kıyaslama yapma yetisine de sahibim. Split gördüğüm şehirler içinde hayran kaldığım yerler listesinde ilk üçe girer. Açıkcası Split'e gitmeden önce hakkında hiçbir araştırma yapmadım. Bizim bey "seni öyle bir yere görüreceğim ki gördüğünde aşık olacaksın" dedi ve dediği çıktı. Sonuçta adam beni 16 yıldır tanıyor. Neyi sevip sevmediğimi de en iyi o bilir. 

İşin büyüsü bozulmasın diye gidene kadar hiçbir görseline bakmadım. Novalja'dan yaklaşık üç saat süren yolculuk sonrası Split'te şehir merkezinde tuttuğumuz eve yerleşir yerleşmez kendimizi sokaklara attık. Ve o dakikadan sonra tüm sokaklarını büyük bir hayranlıkla gezdim. 

Roma hükümdarı Diocletianus'un yazlık sarayına ev sahipliği yaptığı için tarihteki yeri önemli. Bugüne kadar tarihi yapısının bozulmaması da büyük bir artı. Sokaklarında yürürken sanki bir film setinde yürüyormuşsunuz hissine kapılıyorsunuz. 

Split'nin ünlü olmasında Game of Thrones dizisinin rolü var. Ejderha sahnelerinin bir kısmına ve sanırım Yedinci sezondaki (sezonu yanlış da hatırlıyor olabilirim af ola) savaş sahnesine ev sahipliği yapmış. 

Ben özellikle sahil şeridinde ve old Town dışındaki yeni yerleşim yerlerinde gezerken tam olarak İzmir'de geziyormuşum hissine kapıldım. Öyle bir İzmir düşünün ki; Karşıyaka sahilden denize girebiliyorsunuz, sokalarında yürümek için kaldırımları var. Karşıyaka'dakiler ne demek istediğimi anladı. Tarihi yapıları yıkılıp yerine kocaman binalar dikilmemiş. Hatta gezerken, "annemi tutup pıt diye bu şehire koysak hiç yabancılık çekmeden hayatına devam eder" dedim. 

Bu devasa heykelin ayak baş parmağına dokunursanız şans getireceği inancı varmış. Bayağı önünde sıra olan turistler vardı. 


Sokak aralarındaki mekanları çok seviyorum. 



Böyle pencerelerin ve evlerin hastasıyım

Yediğim en siyah dondurma olabilir. Yedikten sonra da çok pişman oldum. Aşırı şekerli bir dondurmaydı.
İşte tam olarak İzmir gibi değil mi?



Burası dizide Clarisse'nin Ejderhalarını beslediği yer. 

Böyle sayısız sokak vardı. Fotoğraflar farklı iki telefondan çekildi. O yüzden boyutları birbirini pek tutmuyor. 
Bu plaj resmen şehirin göbeğinde. İnsanlar sabah işe gitmeden veya iş çıkısı bi denize girip çıkıyorlar. Tam olarak hayalimdeki yaşam bu olabilir.
Bu karedeki tek eksik bisikletim bence.













Bu da Jupiter tapınağının içindeki heykel. Tapınağın önündeki Sfenks heykeli vakti zamanında Mısır'dan hediye olarak gönderilmiş. Günümüze gelene kadar kafası yok olmuş ama büyük çoğunluğu duruyor. Tam yanında biletleri kontrol eden görevli durunca böyle anlamsız bir fotoğraf karesi ortaya çıktı.
Müze gezisinden bir kare. Vakti zamanında Kralın emri ile her şey kayıt altına alınıyordu ya, dizilerde filimlerde görürüz. İşte bu kitap da onlardan biri. Burada Roma tarihi yatıyor. 


Split'in keyfini en çok Roma hükümdarı Diocletianus çıkarmış. 





Tabii ki yine yerel pazarına uğrayıp kendimi incirle ödüllendirdim. Öyle güzeldi ki. 




Üç gün boyunca ayağıma kara sular inene kadar tüm sokaklarını karış karış gezdim. Her seferinde de "Bu kadar güzel olamazsın Split" dedim. 

✄----------------------------------------------------------------------
Paylaş:

6 yorum :

  1. Tam sevebileceğim tarzda bir şehir. Deniz kiyısına bayıldım. Seyahat listesine eklendi Split de ☺️

    YanıtlaSil
  2. Bir gezi rehberi hazırlar gibi emek harcanmış bir paylaşım. Sabırla onca görseli nasıl eklediniz diye düşündüm. Doğrusu Split şehrini daha önce görmek bir yana adını da duymamıştım. Dalmaçya kıyısında, Hırvatistan'ın büyük şehirlerinden biriymiş.
    Doğayı korumakla kalmamışlar, tarihi zenginliklere de sahip çıkmışlar. Haklısınız. Unesco da kültürel miraslarını kabullenmiş.
    Teşekkürler bu detaylı tanıtım için.

    YanıtlaSil
  3. Ne güzel bir şehir. Sayenizde gezmiş kadar oldum

    YanıtlaSil
  4. split duydum da gitmedim ama gidicem tımam. izmir madem :) izmire benzeyen selanik ve barcelona var bir de porto ve san diego :)

    YanıtlaSil
  5. Merhabalar.
    Dalmaçya kıyılarının bir diğer sevimli şehri Split'in adını ve Hırvatistan'a ait olduğunu yazınızdan öğrendim. Paylaştığınız görseller ve anlatılarınızla sevimli bir sahil kenti olduğunu ve daha çok yaz aylarında turistlerin ziyaret ettiklerini de internetten öğrenmiş oldum.

    Kaleminize, emeğinize ve gönlünüze sağlıklar olsun. Sayenizde sevimli bir sahil kenti daha tanıyarak arşivime kaydettim. Teşekkür ederim.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
  6. Kesinlikle görülesi bir yere benziyor.

    YanıtlaSil

*Bloglar yorumla beslenir. Yorumlarınızı eksik etmeyin.
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın. Link bırakıp kaçmayın.
*Yazının konusu dışında sormak veya iletmek istediğiniz bir şey varsa İletişim formunu kullanın.
Sevgiler.

Fotoğrafım
Mam na imię Yasemin. Jestem z Turcji. Mieszkam w Stambule, a teraz w Krakowie. Mówię po turecku i angielsku znam też trochę po polsku. Z zawodu ksiegowa. Moje ulubione słowa oczywiście :) Interesuję się literaturą i sportem. Lubię kawę. Uwielbiam mój rower.