26 Ekim 2018

Instagram Kullanıcı Analizi


İnstagram son yıllarda oldukça popüler hale gelen telefon uygulamalarından biri. Yapılan kullanıcı analizlerine göre toplam kullanıcı sayısının yüzde 38'lik bölümünü genç nüfus oluşturuyor. 13-24 yaş aralığında instagram kullanan kullanıcıların sayısı 306 milyon.
We are Social sitesinin araştırma verilerine göre 813 milyon kullanıcıya sahip olan instagramda kadın ve erkek kullanıcıların sayısı neredeyse aynı. Yani erkekler de kadınlar kadar instagram platformuna meraklı.
İnstagramı en yaygın kullanan ülke Amerika Birleşik Devletleri. 2018 Temmuz verilerine göre Amerika'da 110 milyon kişi instagram kullanıyor. İkinci sırada 57 milyon kullanıcısı olan Brezilya var. Brezilya'dan sonra 53 milyon kullanıcı ile Hindistan geliyor. Peki bu listede Türkiye nerede? 33 milyon kullanıcı ile 5. sıradaymış.



Bu genel bilgilerden sonra asıl yazmak istediğim konuya odaklanabilirim.
Her türlü kullanıcıyı bünyesinde barındıran instagram dünyasında, hangi tür kullanıcılar var; gelin birlikte bakalım.

Her koşulda paylaşılanları beğenenler

Bu kategoriye giren kullanıcılar için paylaşılan fotoğrafın altında yazılanların hiçbir önemi yok. Çünkü okumuyorlar. Mesela güzel bir fotoğraf paylaşıp, altına hakaret içeren bir metin yazsanız da beğeniyorlar. Sen ne yazmışsın böyle demiyorlar. Çünkü bu kategoriye giren kullancının tek yaptığı fotoğrafın üzerine iki tane seri tık yapmak ve mümkün olan en kısa sürede oldukça çok fotoğraf beğenmek.


Her koşulda paylaşılanları eleştirenler

Bu kategori ise yazılanları en ince detayına kadar okuyup eleştirecek bir nokta buduklarında lafını esirgemeden kullanıcılardan oluşuyor. Çok bilmişlik taslayanı da var. Hızı alamayıp yorumlarda küfürler savuranı da var.  

Kendi halinde takılanlar

Sanırım en masum kullanıcılar bunlar.  Küçük ve tanıdık bir takipçi listesine sahipler. Ara sıra paylaşımlarda bulunup, sadece tanıdıkları kişilerin fotoğraflarını beğenip yorum yapıyorlar. İnstagram dünyasında kendilerini kaybetmiyorlar. 

Bir bakıp çıkacaktım diyen gölge hesaplar

Bu kategoridekiler de oldukça meraklı insanlar. Çaktırmadan kim ne paylaşmış diye bakıp çıkıyorlar. Yorum yapmaktan ve beğenmekten hiç haz almıyorlar. 


Hiç paylaşım yapmayıp birçok hesap takip edenler

Bu hesapların sahipleri gizliliğe önem verdiği halde sosyal alemlerden kopamayanlar. Ben kullanmıyorum sadece eşi dostu takip için bir hesabım var diyorlar. Gölge hesaplardan farklı olarak takip ettikleri kişilerin paylaşımlarını beğeniyorlar ve yorum yapıyorlar.


Motivasyon kaynağı olan hesaplar

Bu hesapların kullanıcıları kendini diğer kişileri motive etmeye adamış kullanıcılardan oluşuyor. Böylelikle o paylaşım yaptıkça takipçilerinden gaza gelenler de harekete geçiyor. Bu hesapların sahipleri genelde ders çalışan, diyet yapan, sporla uğraşan kişilerden oluşuyor.


Takip edeni takip eden hesaplar

Bu hesap sahipleri kimi takip ettiğini pek önemsemez. Eğer biri hesabını takibe başlarsa hemen geri takip eder. Böylelikle instagramda sahte hesapların vazgeçilmez durağı olur. İki üç günlüğüne gelen ve takipten çıkan hesaplar yüzünden takip ettiği takipçi sayısı artar ama kendi takipçi sayısında hiçbir zaman artış olmaz. 


Benim de aktif olarak kullandığım instagram platformu hakkında böyle bir yazı yazma fikri temizlik yaparken aklıma geldi. Hatırlar mısınız bilmem ama Para Biriktirmenin 10 Altın Kuralı adlı yazıyı yazma fikri de ütü yaparken aklıma gelmişti. Sanırım ev işleri bloga yazılacak fikirler bulmam konusunda bana ön ayak oluyor. Konu sıkıntısı çekenleri ev işi yapmaya davet ediyorum.

Bu yazının bütünü biraz tebessüm etmenizi amaçlayan bir içerik oluşturma fikri ile doğdu ve şekillendi.
Hükümsüzdür...

✄----------------------------------------------------------------------
Paylaş:

18 yorum :

  1. Alta çok uzun yazı yazanları ben okumuyorum. İnstagram daha çok resim paylaşma yeri, bir nevi albüm:) Yazı yazacaklar blog açsalar keşke de buralarda canlansa...

    YanıtlaSil
  2. Bende @mehtap hanım gibi düşünüyorum. Kendi kişisel hesabım album olsun diye acmıştım. Fotografların kaybolmaması bırde fotograftakı duyguları unutmamak adına yazılan bır ıkı satır. Ben hala öyle kullanmaya devam ederken, birde baktım ınstagramdan para kazananlar, reklam alanlar neler neler olmuş 🙈 Herkes ne dilediyse onu alıyor.

    YanıtlaSil
  3. Bir ara açmıştım kedim Bücürük'ün ve moda çizimlerimi paylaşıyordum, hiç ısınamadım, blog ve twitter'ı seviyorum sadece. Ve kapattım. :))) Çok güzel tespitler yapmışsın Yasemin'ciğim. Eline sağlık...:)

    YanıtlaSil
  4. Ben galiba kendi halinde takılanlar grubunda yer alıyorum ama takip ettiğim herkesin de fotoğraf açıklamalarını okurum 😊

    YanıtlaSil
  5. Ben de kendi halinde takılanlar grubundayım... Zaten orada ne varsa bloğumda da o var.

    YanıtlaSil
  6. İnstagram kullanmıyorum ve kullanmamaya devam edeceğim. Çevremde herkes kullanıyor, kullanmayan bir ben varım sanırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de sendenim Mustafa. Instagram'ı bırakalı oldu baya :))

      Sil
  7. Birde kullanmayı bilmeyipte ögrenmeye çalışanlar var :)

    YanıtlaSil
  8. Önemli veriler paylaşmışsınız. Instagram diğer tüm sosyal medya mecralarını geride bıraktı. Kullanmama şansımız pek kalmadı sanki. Bütün mesele dozu tutturmak ve Instagram için yaşamamakta saklı bence. Pek çok avantajına karşılık, Instagram'ın insan ilişkilerini bozucu yanları da var. Özellikle çok genç kullanıcıları korumak ve bilinçlendirmek gerekiyor.

    YanıtlaSil
  9. Hangi platform olursa olsun bana hem bir şeyler katsın hem de öğretici olsun isterim ama Instagram bu anlamda biraz geride kalıyor benim için çoğu zaman da ''insanlar bu noktaya gelmiş olamaz''dediğimi fark ediyorum.
    Güzel bir yazıydı :)

    YanıtlaSil
  10. Herhalde kendi halimdeyim ama tanımadığım şahane içeriğe sahip hesapları da takip ediyorum :)
    Gözüm gönlüm açılıyor şahane fotoğraf gördükçe :)

    YanıtlaSil
  11. En iyisi hayalet profil sadece takip edeceksin.Stolklayacaksın :)

    YanıtlaSil
  12. Doğru kullanıldıktan sonra hepsinin keyifli, işe yarar tarafları var sanırım.
    Bakalım Instagram yerini neye bırakacak?

    YanıtlaSil
  13. Insanlar baskasinin hayatina müdahale edecek kadar kendini kaybediyor. 24saat instagramla yasayanlarin oldugunu düsünüyorum 😂😂😂

    YanıtlaSil
  14. Niçin takip ettiğini bilmeyenler de var.
    Her şeyi takip etmek kötü ama güzel planlama ile bunu iş koluna dönüştürmek ya da amatör fotoğraf eğitimi için bir paylaşım ağı olarak kullanmak önemli.

    YanıtlaSil
  15. Yeni gelinler var, işsiz güçsüz "dekor düzenci" ev kadınları var, instagram'da koca arayan hafifmeşrep ruslar var, kedici köpekciler var, salak saçma siyasi mesajlar verenler vesair var oğlu var..

    YanıtlaSil
  16. Ben farklı konseptleri takip ettiğim bir kaö hesaba sahibim. Günde bür kaç kez hesaplarıma uğruyorum. Kişisel dediğim hesabımda daha çok anlarımı paylaşıyorum.

    YanıtlaSil
  17. instagramı az çok seviyorum, çok fotoğraf paylaşmasam da arada esiyor bir şeyler ekliyorum. kendi halinde takılanlar kategorisindeyim

    YanıtlaSil

*Bloglar yorumla beslenir. Yorumlarınızı eksik etmeyin.
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın. Link bırakıp kaçmayın.
*Yazının konusu dışında sormak veya iletmek istediğiniz bir şey varsa İletişim formunu kullanın.
Sevgiler.

Fotoğrafım
Mam na imię Yasemin. Jestem z Turcji. Mieszkam w Stambule, a teraz w Krakowie. Mówię po turecku i angielsku znam też trochę po polsku. Z zawodu ksiegowa. Moje ulubione słowa oczywiście :) Interesuję się literaturą i sportem. Lubię kawę. Uwielbiam mój rower.