1 Ağustos 2018

Aliexpress.com Sitesinden Alışveriş Yapmanın İncelikleri


Aliexpress adlı siteye duymayan kalmamıştır. Ürün çeşidi ile göz kamaştıran ve akıl karıştıran, posta ücreti almayarak diğer birçok alışveriş sitesinin önüne geçen Aliexpress'den ürün almak niyetindeyseniz ve tereddütleriniz varsa aşağıda yazacaklarım oldukça işinize yarayacaktır.

Yaklaşık altı senedir Aliexpress adlı siteden alışveriş yapıyorum. Yakın zamanda çok şirin şeyler aldım ve aldıklarım için bir blog yazısı yazmaya karar verdim. Bu vesile ile sorunsuz, nasıl altı senedir alışveriş yaptığımı ve işin sırrını size anlatacağım.  Madde madde gidelim ki karışık bir yazı olmasın.

Aliexpress.com sitesinden alışveriş yapmak güvenli mi?

Bu soruya altı senelik deneyimimi göz önüne alarak, evet oldukça güvenli diyebilirim. Şimdiye kadar yapmış olduğum alışverişimden dolayı herhangi bir güvenlik sorunuyla karşılaşmadım.

Aliexpress.com sitesindeki ürünler kaliteli mi?

Ürünlerin hepsi made in China. Büyük markalar ve  mağazalardan aldığınız ürünlerin de çoğunluğu Çin üretimi. Bunu göz önüne alırsak kaliteleri neredeyse aynı diyebiliriz. Hemen küçük bir not düşmeliyim. Giyim, kozmetik alışverişi yapmadığım için onların kalitesi hakkında bir fikrim yok.

Aliexpress.com sitesinden alışveriş yaparken nelere dikkat etmeliyiz?


1- Yorumları okumayı ihmal etmeyin.

Güzel ve sorunsun bir alışverişin sırrı, alacağınız ürünün yorumlarını okumaktan geçiyor. Daha önce alanlar neler demiş, beğendikleri veya şikayet ettikleri noktalar neler? Ayrıca birçok alıcı aldığı ürünün fotoğrafını ekliyor. Böylelikle stüdyo çekimi dışında ürünün gerçek görsellerini görmüş oluyorsunuz.

2- Satıcının daha önce yapmış olduğu satış miktarını göz ardı etmeyin. 

Ürün çeşidi çok olduğu için birçok farklı dükkan aynı ürünü satıyor. Seçtiğiniz ürünü daha önce kaç kişi almış diye kontrol etmeyi unutmayın. Bazı mağazalar müşteri çekebilmek için ürün görseli ekliyor lakin ürün satışı kısmında sıfır yazıyor. Ben bu mağazalardan uzak duruyorum.

3- Gönderim ücretlerine dikkat edin. 

Posta ücreti ödemek istemiyorsanız alışveriş yapacağınız dükkanın posta gönderim ücretleri bölümüne göz atmayı unutmayın. Mağazaların neredeyse hepsi posta ücreti almıyor. Fakat bazı istisnalar çıkabiliyor.

4- Adres bilgilerinizi eksiksiz yazın. 

Alışveriş yaptınız ve sıra adres bilgilerinizi yazmaya geldiğinde, posta kodunuzu eklemeyi unutmayın. Türkiye'de pek önemsenmiyor ama yurtdışında posta kodu çok önemli bir ayrıntı. Ve postanınız elinize sorunsuz ulaşmasını sağlıyor.

5- Sabırlı olun. 

Aldığınız ürünlerin size geliş süreleri bir veya iki ayı bulabiliyor. Biliyorum kulağa pek hoş gelmiyor. Çünkü insan bir şey alınca ona hemen sahip olmak istiyor. Sanırım Aliexpress'in tek eksisi bu. Ben bunu çok dert etmiyorum.

6- Satıcı ile iletişime geçin.

Ürün elinize geldiğinde kontrol edin ve herhangi bir sorun var ise satıcı ile iletişime geçin. Hemen geri dönüş yapıp sorunu hızlıca çözüyorlar.
Bu konuda geçmiş bir tecrübemi aktarayım. Bir kumaş siparişi vermiştim. Ürün geldiğinde kumaşta renk farklılığı vardı. Hemen satıcıya yazıp, verdiğim üründe yer alan desenlerin kırmızı olduğunu ama bana gelen üründe desenlerin mor renk olduğunu söyledim. Bana iki seçenek sundular. İstersem ürünü yeniden gönderebileceklerini veya ürün bedelinin yarısını iade edebileceklerini söylediler. Ben ürün bedelinin yarısının iadesini istedim ve aynı gün ürün bedelinin yarısını iade ettiler.  Böylelikle bana gelen kumaşı yarı parasına almış oldum.

**Bonus bilgi: Sitenin uygulamasını telefona indirirseniz ve alışverişi uygulama üzerinden yaparsanız bazı satıcılar extra indirim imkanı sağlıyor. Ben genelde bilgisayardan bakıyorum. Bilgisayarda sayfalar arasında gezmek daha kolay. Beğendiklerimi sepete atıyorum. Sonra telefon uygulamasından alışverişi tamamlıyorum.

Bilgilendirme yazısından sonra sıra benim aldıklarımı paylaşmaya geldi. Yaklaşık 5 ay önce telefonum için 4 tane silikon kılıf aldım. En çok Jack ve Kitap okuyan kızı kullandım. Fotoğraf çekince fark ettim. Biraz aşınmışlar.





Bu şirin şeyler ise kablo koruma aparatı. Apple ürünlerinin kabloları pek bi nazlı oluyor. Kırılmaya çok yatkınlar. Bu koruyucular sayesinde daha uzun ömürlü olacakları düşünüyorum. Bunları kulaklık içinde kullanıyorlar. Bir tane kulaklık için kablo sarıcı sipariş vermiştim. O henüz elime ulaşmadı. Gelince onun da görselini paylaşırım.



Masa üzerinden kayıp giden kablolarım için kablo tutucu aldım. Fotoğraflanmayı bekledikleri için henüz yerlerine yapıştırmamıştım. Aslında ihtiyacım olan sadece 2 tane idi. Sitede paket halinde satıldığı için biraz fazla olmuş oldu. Olsun kardeşime gönderirim ben. Kablo tutucuların altında bant gibi bir yapıştırıcı var. Bu sayede istediğiniz yere sabitleyebiliyorsunuz. Masanın üstünde olacak diye bir şart yok. Anlayacağınız masanın sağına da soluna da yapışıyorlar.


Bunlar ise saatim için aldığım rengarenk kordonlar.
Saatimle ilgili detaylı bir yazı yazma fikri var aklımda. Eğer başarılı olabilirsem daha detaylı görselleri oraya eklerim.


Geçen sene sitede gezinirken gözüme hoş gelen bisiklet aksesuarları içinde bir blog yazısı yazmıştım. Bakmak isteyenler için linki buraya bırakıyorum. Bisiklet Aksesuarları
Ayrıca alışveriş delisiyim ve bu gidişe nasıl dur diyebilirim diyorsanız onun da yazısı var. Para Biriktirmenin 10 Altın kuralı

Şimdilik benden bu kadar. Aklınıza takılan bir soru varsa yorum kısmına yazabilirsiniz. Ben de elimden geldiğince, tecrübelerim doğrultusunda cevap vermeye çalışırım.

Bir sonraki yazıda görüşünceye dek şen ve esen kalın.
Sevgiler.

✄----------------------------------------------------------------------
Paylaş:

12 yorum :

  1. Ürünlerin geç gelmesi o kadar da sıkıntı olmamalı bence de. Eskiden herkes burayı ucuz diye kullanıyordu, doların artması bu durumu kötü etkiledi. Fakat site çok çeşit ürün var. İnsan almadan edemiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beklemek bende de sıkıntı yaratmıyor. Dolar artınca dediğiniz gibi biraz fiyatları etkiledi. Yinede ucuza ürün bulabilmek mümkün.

      Sil
  2. Ali Baba'ya bakar bakar bir sürü şey beğenir sonra da endişelenip alamıyorum ben. Ama şimdi sanki bir gaza geldim :)))
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdiden keyifli alışverişler diliyorum o zaman.

      Sil
  3. Ben de çok sık alışveriş yapıyorım hiç sorun yaşamadım

    YanıtlaSil
  4. Sabırlı olun kısmı en önemlisi, ama benim de sipariş ettiklerim çabuk geldi sayılır. En güzel şey 1 dolar civarında telefon kabı bulmak sanırım. Ama senin kablo tutucularına bayıldım, sanırım ben de istiyorum :)
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende telefon kılıflarımı 2 dolara aldım. Kablo tutucuları instagramda birinin sayfasında görmüş çok beğenmiştim. Sonra araştırdım. 50 cent gibi bi rakam ödedim. ve kargo bedavaydı :) En zoru içinden seçebilmek oldu. Çünkü çeşit ve renk çok fazla.

      Sil
  5. Saat kordonları harikaymış :)

    YanıtlaSil
  6. sevdiğim site ve saol uyarıların içiiin :)

    YanıtlaSil
  7. "geçici görseller" klasöründe ne var merak ettim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazen ekran görüntüsü alıyorum dikiş teknikleri ile ilgili. Sonra kullanınca o ekran görüntülerini siliyorum :)

      Sil

*Bloglar yorumla beslenir. Yorumlarınızı eksik etmeyin.
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın. Link bırakıp kaçmayın.
*Yazının konusu dışında sormak veya iletmek istediğiniz bir şey varsa İletişim formunu kullanın.
Sevgiler.

Fotoğrafım
Mam na imię Yasemin. Jestem z Turcji. Mieszkam w Stambule, a teraz w Krakowie. Mówię po turecku i angielsku znam też trochę po polsku. Z zawodu ksiegowa. Moje ulubione słowa oczywiście :) Interesuję się literaturą i sportem. Lubię kawę. Uwielbiam mój rower.