30 Nisan 2018

Barselona Gezi Notları #3 Park Güell

Şirinleri herkes bilir. Ormanın derinliklerinde, mantardan yapılmış evlerinde yaşayan sevimli ve mavi renkli canlılardır. Çizgi dizinin içinde devamlı "iyi bir çocuk olursanız şirinleri görebilirsiniz" mesajı verilir.
Eğer şirinler köyünü göremediyseniz üzülmeyin. Size güzel haberlerim var. Şirinler köyünü görmek istiyorsanız iyi bir çocuk olmanıza gerek yok, Park Güell'e gitmeniz yeterli.

Gelin size Park Güell'in enteresan hikayesini anlatayım.


Daha önceki yazımda yer verdiğim Güell Sarayı'nın sahibi bay Güell, yeni bir proje için yine Gaudi'nin kapısını çalar. Gaudi'cim yaptığın evden çok etkilendim. Gelen giden de hayran kaldı eve. Şu karşı tepede bir arsam var. Gel oraya lüks bir site yapalım, benim gibi zengin arkadaşlarım da senin yaptığın evlerde otursunlar. Zenginliğimizi tüm Berselona'nın gözüne sokalım der. Gaudi'nin canına minnet. Proje hazırlıkları başlar. Gaudi çalışmalarını yerinde yapabilmek için arazi sınırları içinde kendine bir ev yapar.

Gaudi'nin evi
Gaudi'nin yatak odası

Gaudi'nin sanatı ile Yasemin'in sanatının harmanlaması temalı çalışma

Gaudi'nin kendi için tasarladığı ev oldukça sadedir. Parkı tepeden gören balkonunda, çiçeklerde dolu bahçesinde vakit geçirerek huzurlu bir yaşam sürer.

Evinin balkonunda çayını yudumlarken pazar alanı, gezi yerleri ve iki adet örnek ev tasarlar ve yapımına başlar. Buraya kadar her şey harika gider. Çünkü parkın içi ( o zamanlarda sitenin bahçesi olarak tasarlanmış alan) mükemmeldir.





Ama küçük bir pürüz vardır. Evler bi garip gelir jet sosyeteye. Örnek iki evi görenler asla biz burada yaşayamayız der. Çünkü evler Güell'in sarayından çok farklı bir tarzda tasarlanmıştır.






Böylece Güell'in site hayali yarım kalır. Uzunca süre atıl durumda kalan site daha sonra devlet tarafından Park olarak adlandırılır ve ziyarete açılır.

Bu arada jet sosyetenin haklı olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. Gaudi evleri öyle bir tasarlamış ki içine mobilya sokmayı bir tarafa bırakın, odalara tek kişilik bir yatak bile sığdırmak olanaksız. Odaları küçücük. Ayrıca evin her yeri şirinler mavisine boyanmış.

Sanırım Gaudi çocukken çok akıllıymış ve ormanda gezerken şirinlerle yolu kesişmiş. Onların mantar evlerde yaşamasına çok içerlemiş. Kafasını önüne eğip yolda yürürken küçük ekmek kırıntılarına rastlamış. Ekmek kırıntılarını takip ederken Hansel ve Gretel masalında bahsi geçen şeker evi görmüş. Ama masalı bildiğinden ve çok akıllı olduğundan evi yemeye kalkışmamış ve koşarak kendi evine geri dönmüş. Yıllar sonra şirinleri ve şeker evi düşünerek bu evleri tasarlamış.

Ne diyelim Gaudi. Hayat her zaman masallardaki gibi olmuyor. Bunu da bu evler sayesinde tecrübe etmiş oldun. Ama üzülme, rahatça uyumaya devam et. Senin misler gibi La Sagrada Familia adlı eserin var. O her şeye bedel.

✄----------------------------------------------------------------------
Paylaş:

8 yorum :

  1. çok keyifli okudum, çok kıskandım, umarım bir gün benim de gezme imkanım olur :D motifin de çok güzel olmuş bu arada :D

    YanıtlaSil
  2. Ne güzel bir yazı olmuş. Evlerde bir değişik. Hele kendi sanatınızı da bir karede harmanlamanız çok hoş. Emeğinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  3. Evler muhteşemmiş. Burada yaşayanlar masal kahramanları gibi düşünür, hayata hep çocuksu bakar diye düşündüm:)

    YanıtlaSil
  4. Gaudi belki de "her yeri bunlar parselledi. Bari böyle değişik olsun da gerisi de halka kalsın." dedi. :D

    YanıtlaSil
  5. Çok güzel bir yazı bilgilenmiş oldum :) Gezmeyi kim sevmez umarım bir gün ben de giderim :)

    YanıtlaSil
  6. Gaudi yi yıllar önce yüksük koleksiyonum sayesinde öğrendim ben :)
    Sanırım koleksiyonumun 3 ya da 4. yüksüğü, üzerinde Gaudi'nin desenlerinin olduğu bir yüksüktü.
    Araştırdım, baktım sıra dışı, hayalleri zorlayan bir sanatçı. Çok sevdim.
    Yazınız da harika olmuş. Ne güzel anlatmısınız. Belki ben de sadece Gaudi yüksüklerimi tanıtan bir sayfa hazırlayabilirim.

    YanıtlaSil
  7. Gaudi doğayla bütünleşik yapılar yapmayı denemiş olabilir. Hani evin kullanışlı olup olmaması da kişiye göre farklılık gösterir ya. Adam minimalist ve doğayla yaşamak istemiştir. Napsın mobilyayı :))

    Fotolar çok güzel, sayende gezmiş kadar oluyoruz Yasemin. Ellerin dert görmesin :)

    YanıtlaSil
  8. Hatiralarim canlandi yazinizi okuyunca.Bes yil once yeni evliyken gidip gezmistik, guzel gunlerdi:) Gaudi nin eserleri kesinlikle hayranlik uyandirici.

    YanıtlaSil

*Bloglar yorumla beslenir. Yorumlarınızı eksik etmeyin.
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın. Link bırakıp kaçmayın.
*Yazının konusu dışında sormak veya iletmek istediğiniz bir şey varsa İletişim formunu kullanın.
Sevgiler.

Fotoğrafım
Mam na imię Yasemin. Jestem z Turcji. Mieszkam w Stambule, a teraz w Krakowie. Mówię po turecku i angielsku znam też trochę po polsku. Z zawodu ksiegowa. Moje ulubione słowa oczywiście :) Interesuję się literaturą i sportem. Lubię kawę. Uwielbiam mój rower.