18 Nisan 2018

Barselona Gezi Notları #2 La Sagrada Familia

Barselona gezi notlarının bir önceki yazısında Gaudi evlerinden bahsettim. Bu yazının kahramanı yine çılgın mimar Gaudi. Tasarladığı La Sagrada Familia ile bu ünvanı sonuna kadar hak ediyor.


La Sagrada Familia adlı yapıyı duymayan kalmamıştır sanırım. Gaudi'nin bitmeyen projesi. 2026 yılında biteceği rivayet ediliyor. Gaudi'nin ölümünün 100. yılı şerefine. Bitmiş halini görmek isterseniz 2026 yılını beklemeniz gerek. Gerçi bu hali ile insanı büyülemeye yetiyor.

Bugüne kadar sayısız kilise gezdim. İlk zamanlar kiliselerin beni etkilediğini itiraf edebilirim. Gezdikçe ilgim azaldı. Çünkü hepsi birbirinin aynısıydı. İçerde bolca heykel ve isa tasvirleri, dua edilecek sıralar ve kenarlarda dilek tutularak yakılan mumlar. Avrupa'da hangi şehire giderseniz gidin, bir katolik kilisesinde görecekleriniz bundan ibaret. O nedenle son gezilerimde kiliselere vakit ayırmayı bıraktım. Konu La Sagrada Familia olunca içten içe bir merak sardı beni. Antoni Gaudi neyi farklı yapmış olabilirdi? Nihayetinde bir kiliseydi.

Şimdi gelin size bir bir neleri farklı düşündüğü ve yaptığını anlatayım. Öncelikle La Sagrada Familia bir tasarım harikası. Uzaktan görkemi ile ilginizi çekmeyi başarıyor.

Gaudi klasik bir kilise görünümünden farklı olarak kilisenin içinde bulunan heykelleri kilisenin dış duvarlarına taşımış. Kilisenin her cephesi İsa'nın hayatından bir kesit sunuyor. Ziyaret için kullanılan kapıda İsa'nın doğumu anlatılıyor. Kilise bittikten sonra kullanılacak ana girişte ise İsa'nın ölümü anlatan heykeller var. Ve oldukça modern heykeller. Bir kilisede böyle farklı heykeller görmek beni şaşırttı.



İsa'nın doğuşunu anlatan kapı. Kulelerin arasında bir çam ağacı var. 


İsa'nın ölümünü anlatan kapı




Giriş kapısı olarak kullanılacak yer
2010 yılında Papa artık gideyim de şu kiliseyi bir kutsayayım demiş. Kilise kutsandıktan sonra ibadete açılmış. Kilisenin farklı bir girişi var. Ve alt katı ibadet için kullanılıyor.

Kilisenin için bana bilim kurgu filmlerindeki uzay araçlarını anımsattı. Gaudi kilise içindeki kolonları ve kirişleri Barselona sokaklarında var olan beyaz gövdeli ağaç dallarından esinlenerek tasarlamış. Farklı renklerde kullandığı vitraylar sayesinde kilisenin içinde gökkuşağı görünümü oluşturmuş. Ne demiştik. Gaudi sanatını ve ruhunu doğanın güzellikleriyle beslemeyi başarmış.

Gaudi burada ormanda geziyormuşsunuz hissini vermek istemiş.














Ağaç dallarının iç içe geçişini anımsatan tavan süslemesi

Ağaçların fotoğrafını çekmeyi unutmuşum. İnternetten arayıp sizin için buldum.
İçinde kısa bir video çekmiştim. Onu da buraya ekliyorum.


Gaudi giriş kapısının denize bakan tarafından olmasını istermiş. "Bu yapının tamamlandığı büyük bir ihtimalle göremeyeceğim. Bu nedenle bu vasiyetim olsun" demiş.

Gaudi çok dindarmış. Bu nedenle midir bilinmez en özendiği proje La Sagrada Familia olmuş. Her detayı ince ince düşünmüş. Eve gidip gelmekle vakit kaybetmemek için kilisenin içinde kendine bir çalışma odası yapmış ve orada yaşamış.

Tanrıya olan inancından dolayı ise La Sagrada Familia'nın en yüksek kulesinin yüksekliğinin, Barselona'nın en yüksek dağının yüksekliğini geçmemesine özen göstermiş. Neden daha yüksek olmasın sorusa " Tanrı'nın yarattığı şeyden daha yüksek bir şey inşaa etmek insanoğluna yakışmaz" demiş.

Gaudi, sıradan bir iş gününde ağzı açık ayran delisi gibi yaptığı bu yapıyı incelerken gelen tramvayı farketmemesinin bedelini canıyla ödemiş.

Kilisede Gaudi'nin çalışmalarını ve çalışma odasının sergilendiği bir bölüm var. Bölümün sonuna kadar yürüyünce karşınıza 3 küçük pencere çıkıyor. Pencerelerden aşağı baktığınızda ise Gaudi'nin mezarını görmek mümkün.

Gaudi'nin çalışma odası. Masanın altında duruyormuş gibi gözüken converse ayakkabılar arkamdaki gezgine ait. O zamanlarda converse ayakkabı mı varmış canım?

Mezarına bakarken, hayallerini gerçekleştirebildiğin için şanslı adammışsın Gaudi dedim. Şimdi huzur içinde uyu.



✄----------------------------------------------------------------------
Paylaş:

12 yorum :

  1. tek kelimeyle muhteşem, umarım 2026 da buralarda oluruz ve senin paylaşımlarınla görmek kısmet olur

    YanıtlaSil
  2. Muazzam bir sanat...okurken de çok keyif aldım.. teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. Resimlerden bile nasıl muhteşem bir sanat eseri olduğu belli oluyor. Ben Gaudi'yi hiç duymamıştım. Sayenizde tanımış oldum. Çok güzel anlatım ve harika resimleriniz için teşekkürler.❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizi tanıştırdığım için mutluyum. Gaudi hayata farklı bir gözle bakıp bunu hayatın içine entegre edebilmeyi başarmış bir mimar. Ben de okuyup yorumlarınızı eksik etmediğiniz için teşekkür ederim.

      Sil
  4. cok guzel bır yere benzıyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. fotoğraflarda tüm detaylar belli olmuyor. Gerçeği çok daha güzel.

      Sil
  5. Müthiş. Sadece bu yapıyı görmek için bile Barcelona' ya gidilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlike öyle Turgay bey. Hava kötü olduğu için biz kulesine çıkamadık. Aklım orda kaldı açıkcası.

      Sil
  6. Yasemin abla bu ne güzel yazıdır, yahu resimleri saatlerce inceleyebilirim. Gaudi'yi defalarca duydum, sanatını çok kez araştırdım lakin bu denli ayrıntılı okumamamıştım. Üstelik resimler beni çok etkiledi. Kilise mimarisi beni ayrı bir cezbediyor lakin bunlar hayran kıldı beni. Çok teşekkür ederim böyle güzel bir yazı için, Gaudi'yi şimdi daha bir sevdim ve daha fazla araştıracağım. Emeğine sağlık ablacığım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım teşekkür ederim. Dilimin döndüğünce anlatmaya çalıştım. Aslında Gaudi hakkında bir kitap almadığıma dönünce pişman oldum. Müzelerin içinde satılan kitaplar vardı. Normal kitapçılarda bulurum diye almadım. Sonradan uğradığım kitapçılarda bulamadım.

      Sil

*Bloglar yorumla beslenir. Yorumlarınızı eksik etmeyin.
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın. Link bırakıp kaçmayın.
*Yazının konusu dışında sormak veya iletmek istediğiniz bir şey varsa İletişim formunu kullanın.
Sevgiler.

Fotoğrafım
Mam na imię Yasemin. Jestem z Turcji. Mieszkam w Stambule, a teraz w Krakowie. Mówię po turecku i angielsku znam też trochę po polsku. Z zawodu ksiegowa. Moje ulubione słowa oczywiście :) Interesuję się literaturą i sportem. Lubię kawę. Uwielbiam mój rower.