13 Temmuz 2017

Yolun Yarısı


"Yaş otuz beş! yolun yarısı eder.
 Dante gibi ortasındayız ömrün.
 Delikanlı çağımızdaki cevher,
 Yalvarmak, yakarmak nafile bugün,
 Gözünün yaşına bakmadan gider."

Demiş Cahit Sıtkı Tarancı. Ne acıdır ki 70 yaşını göremeden, 46 yaşında göçmüş bu dünyadan. Bu satırları yazarken Dante'ye atıfta bulunmayı ihmal etmemiş. Dante 35 yıllık deneyimi sayesinde, 13. yüzyılın başında, dünya edebiyatının önemli başyapıtı olan İlahi Komedya'yı yazmış. Ama konumuz ne Dante ne de Cahit Sıtkı Tarancı.

Bugün geçen senelerde de olduğu gibi doğum günüm şerefine bir iki satır karalamaya geldim. 20 'li yaşlarda artık ölmüş gözüyle bakılan o meşhur yaşa bugün adım atmış bulunuyorum. Zaman akıp geçiyor. Tutabilene aşk olsun. Aman zaten doğanın kanunu bu değil mi? Herkes doğuyor, büyüyor, olgunlaşıyor ve ölüyor. Onun için hep aynı yaşta kalacakmış gibi sizden büyük olanları yerden yere vurmanın bir anlamı yok.

Yolu yarılamadan 2 hafta önce başımdan geçen eğlenceli olayları anlatmaya geldi sıra. Bayram tatili dolayısıyla kız kardeşim buradaydı. Onunla akşam yemeğine gittik. Siparişleri verdik. İçecek olarak bira istedik. Garson "sizin yaşınız tutuyor mu? " dedi. Hoba dedim. "İstersen yaşımızı tahmin et "dedik. "Yok yok." diyip gitti.

Aradan bir iki gün geçti. Votka almak için büyük marketlerden birine gittik. Neyse yaptık alışverişi geldik kasaya. Kasiyer tüm ciddiyetiyle "kimliğinizi görebilir miyim? " dedi. Ben de nezaketen "emin misiniz?" dedim.  "Tabii" dedi. " Şu an inanılmaz mutlu oldum." dedim ve kimliği çıkardım. Kasiyerin, doğum günümün yazdığı yere bir de yüzüme bakışı aklıma geldikçe gülüyorum. "come on" dedi ve kıpkırmızı bir yüzle kimliğimi bana geri verdi.

Bunların dışında müze ziyaretlerinde bilet alırken devamlı öğrencimi istiyorsunuz diye sorup durdular. Aslında buna benzer bir olay geçen sene Türkiye'de de başıma gelmişti. Sinema bilet aldım. Bir baktım gişedeki görevli öğrenci diye kesmiş biletimi.

Yani demem o ki, kaç yaşına geldiğinizin pek bir önemi yok. Ruhunuz gençse ve karşı tarafa o enerjiyi yansıtabiliyorsanız her daim genç kalmayı başarabilirsiniz.

O zaman "hoş geldin otuzbeş yaşım" diyorum. Benimle harika bir sene geçirmeye hazırlansan iyi edersin. Çünkü içimdeki çocuğu büyütmeye hiç niyetim yok.
The show must go on.





✄----------------------------------------------------------------------
Paylaş:

18 yorum :

  1. Çok güzel yazmışsın Yasemin Hanım. Doğum gününüz kutlu olsun.
    --yenlowang--

    YanıtlaSil
  2. çok mutlu olsun o içinde ki çocuk imi .... :)))

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel seneler olsun... :)

    YanıtlaSil
  4. Doğum günün kutlu olsun. Bu yaşında hala öğrenci sanıyorlarsa ne mutlu sana :)

    YanıtlaSil
  5. musmutlu yıllar olsunnn :)

    YanıtlaSil
  6. "Duruluk" diye bir anlatım türü vardır. Sanki onun yazıya bürünmüş halini okudum. Teşekkür ederim. Yeni yaşınız size güzel şeyler yaşatmanıza sebep olsun. Aynı şeyi ablamda yaşıyor. Benden 5 yaş büyük olmasına rağmen tam tersiymiş gibi tepkiler alıyor. Üzücü. Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Samet teşekkür ederim. Erkekler daha çabuk olgun yüz hatlarına sahip oluyorlar. Ablanın kardeşinmiş gibi gözükmesi ablan adına güzeldir. Bence ablan halinden memundur :) Sevgiler.

      Sil
  7. Önemli olan içindeki çocukla yola devam edebilmek. Yoksa yılların ne hükmü olabilir ki?
    İçindeki çocuk ölmeden ölmemeli insan. O halde nice yaşlara, nice yaşanmışlıklara. Mutlu Yıllar...

    YanıtlaSil
  8. Ben daha önce kutlamıştım, yine mutlu yıllar dileyeyim. Bu sene sizin sürprizli geçecek bence..

    YanıtlaSil
  9. Nefes aldığını hissettiğin her an hayata bir anlam yüklersin. Çünkü aldığın nefes yaşamın kaynağıdır. Ve ömrün kıymetini bilirsin. Ömrünüzün her anının anlamlı geçmesi dileğiyle.

    YanıtlaSil
  10. Hep iyi birthday to you ❤ 😉 Çocuk ruhlu insanlar yaşlanmaz sadece yaş alır. +1 tüm artılarıyla seni kucaklasın. Fas tan sevgiler, selamlar.

    YanıtlaSil

*Bloglar yorumla beslenir. Yorumlarınızı eksik etmeyin.
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın. Link bırakıp kaçmayın.
*Yazının konusu dışında sormak veya iletmek istediğiniz bir şey varsa İletişim formunu kullanın.
Sevgiler.

Fotoğrafım
Mam na imię Yasemin. Jestem z Turcji. Mieszkam w Stambule, a teraz w Krakowie. Mówię po turecku i angielsku znam też trochę po polsku. Z zawodu ksiegowa. Moje ulubione słowa oczywiście :) Interesuję się literaturą i sportem. Lubię kawę. Uwielbiam mój rower.