27 Mart 2017

Wawel Ejderhası

Wawel Dragon


Krakow'un simgesi olan ejderhanın hikayesini benden dinlemek isteyenleri şöyle yamacıma alayım. Yaklaşın, yaklaşın çok güzel bir hikaye sizi bekliyor.

Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde; pireler berber, develer tellal iken, ben anamın beşiğini tıngır mıngır sallar iken, Wawel kalesinin altında bir ejderha yaşarmış. Bu ejderha devamlı diğer canlılara zarar veriyormuş. İnsanları ve hayvanları öldürüyormuş. En sonunda Krakow halkı ejderha ile bir antlaşma yapmaya karar vermiş. Ejderhaya, her ay mağara önüne bir kız getireceklerini ve bunun karşılığında ise halkı rahat bırakmasını teklif etmişler. Bizim çapkın ejderha ise bu öneriyi hemen kabul etmiş. Gel zaman, git zaman ejderhaya verilecek kızlar tükenmiş ve sıra kralın kızına gelmiş. Kral bu, kızını ejderhaya vermeye razı gelir mi? Hemen tüm ülkeye haber salınmasını emretmiş. Kim ki ejderhayı öldürmeyi başarır, onu kendime damat edeceğim demiş. Bunu duyan bir ayakkabı ustası bu işe talip olmuş. Ayakkabı ustası bir kuzuyu öldürerek içine sülfür doldurup yeniden dikmiş ve ejderhaya hediye olarak sunmuş. Ejderha koyunu bir yutuşta midesine indirmiş. İndirmiş indirmesine ama akabinde o kadar çok susamış ki Wisla (Vistül) Nehrinin tüm suyunu içmiş ve patlayarak ölmüş. Böylece halk huzura erişmiş ve ayakkabı ustası ile kralın kızı ile evlenip, mutlu mesut yaşamışlar.

Şimdilerde ise Wawel kalesinin önünde bu ejderhanın bir heykeli var ve belli aralıklarla ağzından alevler çıkartarak turistlere kur yapmakla meşgul.



Paylaş:

3 yorum :

*Bloglar yorumla beslenir. Yorumlarınızı eksik etmeyin.
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın. Link bırakıp kaçmayın.
*Yazının konusu dışında sormak veya iletmek istediğiniz bir şey varsa İletişim formunu kullanın.
Sevgiler.

Fotoğrafım
Mam na imię Yasemin. Jestem z Turcji. Mieszkam w Stambule, a teraz w Krakowie. Mówię po turecku i angielsku znam też trochę po polsku. Z zawodu ksiegowa. Moje ulubione słowa oczywiście :) Interesuję się literaturą i sportem. Lubię kawę. Uwielbiam mój rower.