9 Şubat 2019

Gülümsemek



Bu akşam blog yazısı yazıp yazmamak arasında gidip geliyordum. Bugün daha önce bahsettiğim o şirin kahveciye gittim. Evde biten kahvemin yerini alacak olan kahvemi aldım. Az önce kendime, yeni çekilmiş çekirdekler sayesinde kokusu tüm evi saran mis gibi bir kahve hazırladım. Kahve eşliğinde Nazım Hikmet'e ait bir şiir kitabını okumaya başladım. Şiir kitaplarını, oyun kitaplarını, aslında tüm kitapları sesli okumaya bayılıyorum. Nazım şiirlerine kendimi kaptırmış okuyorken bir baktım kahvem hemen bitivermiş. Kahvemi yenilemek için okumaya biraz ara verip internette gezinmeye başladığımda bir alıntıya rastladım. İşte o alıntı, bu blog yazısının yazılmasının müsebbibidir.

Ahmet Şerif İzgören'e ait alıntı şöyle;

"Ne gülüyorsun deli gibi" deriz ya aslında psikolojik problemi olanların %90'ı somurtur. Aklınızda hiçbir şey yoksa gülümseyin, herkes ne düşünüyorsunuz diye merak eder. Gülümsemek zeka belirtisidir.
Bu alıntının doğruluğunu tartışmak için yazmıyorum bu yazıyı. İlk önce onu belirteyim. Ben konuyu farklı bir yerden ele alacağım.

Alıntıyı okuduğumda, gülümsemenin ne kadar güzel bir mimik olduğu geldi aklıma. Çok değil, iki ay önceydi. İş görüşmemden olumlu olduğuna dair telefon aldığımda, başarmış olmamın mutluluğu yüzüme gülümseme olarak yerleşti kaldı. İşe giriş evrakları için koştururken, yüzüme yerleşen o gülümseme bana hep eşlik etti. Bir akşam üstü yine gülümsememle ben, iş yerinden bir evrak alıp eve dönerken, karşıdan gelen bir adama rastladık. Bizi yolda lehçe "pardon" diyerek durdurdu. Ben Lehçe bilmediğimi söyleyince hemen ingilizce döndü ve "Ne kadar güzel bir pozitif enerjin var, bunu hiç kaybetme" dedi. Ben ise saşırdım ve sadece "teşekkür ederim" diyebildim. İyi akşamlar diledi gülümsememe gülümsemesiyle cevap verip yoluna devam etti.

Kuzey ülkelerinde gülümseyen insan görmek zor. Genelde somurtkanlar veya yüzlerinde bir mimik taşımıyorlar. İşe başladığımda bunu daha yakından gözlemleme şansı yakaladım. İnsanlar gülümsemiyor. Ta ki siz onlara gülümseyene kadar.

Gülümsemek sihirli bir anahtar gibi. İş yerinde eğitimlere katılıyorum bu ara. Farklı ırklardan insanlarla aynı ortamda olma şansı yakalıyorum. Geçen gün yine gülümseme kazandı diyebilirim. İlk katıldığımda grubumda yer alan biriyle hiç konuşmadık. Ben gülümsemedim. O da gülümsemedi. Fakat geçen haftaki eğitimde yan yana oturunca, eğitmenin söylediklerine cevap verirken, bazen göz teması kurduk ve ben o anların birinde gülümsedim. Sonra eğitim de ara sıra onun da gülümsediğini gördüm. Eğitim bittiğinde ise mini bir asansör sohbeti bile gerçekleştirdik.

Yani demem o ki, gülümsemek bir ayna görevi görür. Siz karşınızdakine gülümsediğinizde, o da size gülümser. Aslında siz ona değil, kendinize gülümsemiş olursunuz.

✄----------------------------------------------------------------------
Paylaş:

11 yorum :

  1. Gülümsemek gerçekten çok etkili ve çok güzel bir eylem 😀
    Bence küçük bir tebessümün açamayacağı kapı yoktur.

    YanıtlaSil
  2. somurtkanlığın psikolojik bir problem olduğu konusunda hemfikir olamadım alıntı ile fakat tebessümün ne kadar sihirli bir değnek olduğunu ömrüm boyunca tecrübe ettim diyebilirim. gerçi ülkemizde sebepsiz yere tebessüm eder gördüğü insanlara nefretle bakan bir çoğunluk da mevcut :)

    YanıtlaSil
  3. Bildiğim kadarıyla gülümsemenin bulaşıcı olduğuna dair bir çok deney var. Bence de bulaşıcı. Ayrica pozitif enerji de hissedilebilir ve güçlü birşey. Bir insanda her ikisi de varsa çevresini aydınlatabilir. Sen de öyle olmalısın :)

    YanıtlaSil
  4. tebessüm ve esneme bulaşıcıdır derim hep :) öyledir de. istemsizce gülümseyesiniz gelir gülümseyen birini görünce :) bizim kültürümüzde 'ne gülüyosun değişik' bakışları atılsa da gülümsemeye gülümsemeyle karşılık veren nice tatlı insan da vardır :)

    YanıtlaSil
  5. Bu yazınızdan gülümsemenin bir çok güzel özelliğinin yanında bumerang gibi bize olumlu bir şekilde geleceğini çıkardım. O zaman her gülümseyen yeni gün benim için doğsun :)

    YanıtlaSil
  6. parayla değil ki bir gülücük, her kapının anahtarı güleryüz,
    aslında bunu bilerek yaşamak ne güzel
    bu söze de bayıldım ayrıca
    "Ne gülüyorsun deli gibi" deriz ya aslında psikolojik problemi olanların %90'ı somurtur. Aklınızda hiçbir şey yoksa gülümseyin, herkes ne düşünüyorsunuz diye merak eder. Gülümsemek zeka belirtisidir."

    YanıtlaSil
  7. Gülümsemek pek cok kapiyi acar hayatta. Bazen de gülümsedigin halde somurtan tipler oluyor onlara sinir olurum 😂

    YanıtlaSil
  8. ben çok güleryüzlüyüm tanıdık tanımadık herkese gülümsüyorum bir gülümsemeyi bir selamı sabahı esirgeyn insanları ise hiç anlayamıyorum ve çok üzülüyorum...

    YanıtlaSil
  9. Pozitivite, gülümsemek, etrafa güzel enerjiyi yaymak... Ne güzel iç açıcı bir yazı olmuş. Gülümseyerek okudum 🙃

    YanıtlaSil
  10. gülmeyi ben de severim, güldüğüm zaman kendimi rahatlamış hissediyorum, bazen gülenleri yanlış anlayan insanlar da olabiliyor ama onlarınki bence çekememezlik :)

    YanıtlaSil
  11. Gülümsemek kahkahadan daha samimi geliyor bana. Gülümsememiz eksik olmasın...

    YanıtlaSil

*Bloglar yorumla beslenir. Yorumlarınızı eksik etmeyin.
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın. Link bırakıp kaçmayın.
*Yazının konusu dışında sormak veya iletmek istediğiniz bir şey varsa İletişim formunu kullanın.
Sevgiler.

Fotoğrafım
Mam na imię Yasemin. Jestem z Turcji. Mieszkam w Stambule, a teraz w Krakowie. Mówię po turecku i angielsku znam też trochę po polsku. Z zawodu ksiegowa. Moje ulubione słowa oczywiście :) Interesuję się literaturą i sportem. Lubię kawę. Uwielbiam mój rower.