23 Kasım 2018

Sil Baştan


Kahve Bahane yazılarımı camın önünde duran masamda, kahvemi yudumlarken yazıyorum genelde. Bugün de sil baştan adlı yazımı yazmak için geçtim masa başına. Görüş alanımda bir banka şubesi var. İç konsepti çalışma hayatımın hatırı sayılır zamanını geçirdiğim banka ile neredeyse aynı. Takım elbisesini giymiş, masasının başında saatlerce kalkmadan çalışan banka elemanına takılıyor bazen gözüm. O görüntü beni geçmişe götüren bir zaman kapsülü gibi adeta. Hayırdır Yasemin! "geçmişe özlem dolu bir yazı mı bu" diye düşünüyorsanız yanıldığınızı şimdiden söyleyeyim.

Hayatımın birçok zamanında, Şebnem Ferah'ın da söylediği gibi sil baştan başladım. Şu an yaşadığım zaman diliminde aldığım kararlardan biri de tam olarak bu tanıma uyuyor. Bana tamamen yabancı olan bir iş buldum ve part time çalışmaya karar verdim.

Sil baştan başlamak tanımı kimini oldukça korkutur. İnsanlar bulundukları rutin hayattan çıkmaya, konfor alanını terk etmeye pek yanaşmaz. Bunlara yanaşmadığı sürece, belki daha fazla keyif alacağı şeylerin keşfinden de mahrum kalır aslında. Bu satırlara en çok yakışan söz; "denemeden, neyin doğru olduğunu bilemezsin" sözü sanırım.

Çalışma hayatıma ilk olarak bir devlet kurumda sözleşmeli personel olarak başladım. Genel olarak keyfim yerindeydi. Memur hayatına insan çabuk alışıyor. Elektrik fatura tahsilatını yapıyordum. O zamanlar böyle otomatik ödeme ve banka sistemleri çok gelişmemişti. Son ödeme günlerinde, veznenin önünde metrelerce kuyruk olurdu. Bir hafta süren yoğunluktan sonra, üç hafta oldukça sakin geçiyordu. Hayatımda ilk defa çuvalla parayı orada gördüm mesela. Görmek güzel de o para senin olmayınca, sayması tam bir işkence.

İki yılın sonunda büyük bir market açılacağını duyup, başlarım böyle memurluk hayatına dedim ve açılacak markette muhasebe elemanı olarak çalışmak için cv gönderdim. Gel başla dediler. İstifa ettim. Lakin evdeki hesap çarşıya uymadı. Benden daha tecrübeli ve birazcıkta torpilli birini muhasebeye almaya karar verdiler başlamama günler kala. Seni kasiyer olarak alacağız dediler. Mis gibi memurluğu bırakıp, kasiyer olma fikri bünyeme ağır geldi. İlk iki, üç gün ağlayarak işe gittim. On saat bazen on iki saat çalışmak beni sarsmıştı. Ama pes etmedim. Birinci ayın sonunda kasa şefi, üçüncü ayda ise muhasebe departmanında bir masa sahibi oldum. Torpille işe aldıkları kız istifa edince, muhasebe departmanındaki tüm işler bana kaldı. Bir senenin sonunda neredeyse tek başıma bir market idare edebilecek bilgi birikimine ulaşmıştım. O işin en havalı kısmı ise paraları bankaya götürdüğüm zamanlardı. Filmlerde gördüğünüz para çantaları vardır ya, hani açınca içinde sıra sıra paralar olur. O çanta ile giderdim bankaya. Müdür bey, böyle zayıflık iyi değil, bir gün çantayı çalmak isterlerse senide kapıp götürürler, azıcık yemek ye derdi.

Markette ikinci yılımı doldururken ana merkezden bilgi işlem birimine geçiş yapmamı istediler. Gitmedim. Sonra bulunduğum şehirin bir ilçesine yeni bir mağaza açmaya karar verdiler. Oraya seni ikinci müdür yapalım dediler. Tam bunlar konuşulurken ben bir bankanın eleman aradığı duyumunu aldım. Başvuru yaptım. Mülakat İstanbul'da olacak dediler. Ben de mülakata gitmek için izin istedim. Tabii izin vermediler. Ben de istifa ettim. Herkes şok oldu. Resmen tırnaklarımla kazıdığım işimden istifa etmeme akıl sır erdiremediler.

Banka mülakatına gittim. Beni işe almazlarsa ne yapacağıma dair en ufak bir fikrim yoktu. Anneme artık geri dönmem ve İstanbul'da bir iş bulmaya çalışırım dedim. İki haftalık sancılı bekleyişin sonunda, banka hadi iyisin Yasemin seni seçtik dedi. Böylelikle yine vezne elemanı olarak en alt kadrodan işe başlamış oldum. Çok kısa sürede bireysel kredilere, oradan kredi operasyon birimine geçiş yaptım. Üç sene şubenin tozunu yalayıp yuttuktan sonra (şubedeki bazı sıkıntılardan dolayı) başlarım böyle işe dedim. İstifa ettim. Çıkış görüşmesine gittiğimde tüm sıkıntıları ve yapılan haksızlıkları açık açık anlattım. Biz size geri döneceğiz dediler ve iki gün sonra istifamı kabul etmediklerini yazdılar. Gelen mailde sizinle çalışmaya devam etmek istiyoruz, gel seni genel müdürlük bölümüne gönderelim dediler.  Bi havalı oldu. İtiraf etmeliyim. Şube müdürüne güzelce bir bye bye dedim ve genel müdürlük biriminde ticari krediler operasyon bölümüne geçtim.

Bankacılıkta geçen yedi senenin sonunda, sadece işi değil, evi ve ülkeyi de değiştirmeye karar verip yeniden istifa ettim. Zaten sonrasındaki hikayeyi biliyorsunuz.

Şimdi yeniden başlamak adına, diline yabancı olduğum bir ülkede, içimde biraz heyecan ve biraz kaygı ile ilk adımı atmak için saatleri sayıyorum. 

Sanırım tam bu noktada güzel dileklerinize ihtiyacım var.


✄----------------------------------------------------------------------
Paylaş:

19 yorum :

  1. Bol şans ve başarılar diliyorum!

    YanıtlaSil
  2. Umarım her şey gönlünce olur Yasemin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım. Bakalım zaman bize neler gösterecek. Heyecanla bekliyorum.

      Sil
  3. yeni yolunda da azimle ilerleyeceğine inanıyorum, umarım keyifle çalışırsın hayırlı olsun Yaseminciğim <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nadalcım çok teşekkürler. Yeni bir iş kolu, yeni deneyimler. Bunlar beni heyecanlandırıyor. Bakalım zaman ne gösterecek.

      Sil
  4. Önce iş bulma kaygısı, sonra iş yerinde yaşanılan sıkıntılar, mecbur kalmak, vazgeçmek, ortada kalmak bir çoğumuzun yaşadığı sorun maalesef. Haksızlığa boyun eğmeyen, doğru bildiğinden şaşmayan bir karakteriniz var gibi. Ne diyelim, Allah yolunuzu açık etsin...

    YanıtlaSil
  5. Vayyyyy süoersiniz ve de çok cesurrrr

    YanıtlaSil
  6. Hakkınızda hayırlısı olsun. Valla istifa konularında çok cesurmuşsunuz.:)

    YanıtlaSil
  7. Bol sans dilerim canim. Insan güclü bir varliktir herseyi basarabilir. Dualarimiz seninle 😊

    YanıtlaSil
  8. Çok cesursunuz;) Bol şans diliyorum...

    YanıtlaSil
  9. Yolunuz açık olsun, ne diyelim.Umarım gönlünüzün seveceği işlerde çalışırsınız.

    YanıtlaSil
  10. Başlığı görünce ne yalan söyleyeyim aklıma Şebnem Ferah'ın şarkısı geldi. Şarkıda şöyle bir söz vardı: "Sil baştan başlamak gerek bazen...". Sanırım sen bu "bazen"i sürekli yapıyorsun :)
    Yeni sil baştan hayatında başarılar.

    YanıtlaSil
  11. Güzel bir geçmiş, güzel bir hikaye. Hayatta başarılar. ^^

    YanıtlaSil
  12. Her başlangıç güzel olmuş. Umuyorum bu da öyle olacaktır. Başarılar diliyorum. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  13. ülkesinin en az %70'lik bir kısmı sırtımı bir yerlere dayayalım da 65 yaşında emekli olur yaşarız dediği göz önüne alınınca oldukça cesur bir geçmiş. hele ki bugünkü gençlerin ne istediklerini bilemez şekilde sağa sola iş arar şekilde savrulduğunu düşündükçe oldukça cesur. umarım cesaretin getirdiği iyi talih devam eder :)

    YanıtlaSil
  14. vay be! bunları yaparmıydım bilmiyorum hele
    24 yıldır devlet memurluğu sonrası iyice bu çarkın içinde
    bana hayal gibi. ama bununda üstesinden gelirsin bence çünkü
    ne zorluklar yaşamışsın. merakla bekliyorum yeni
    işini, yaşayacaklarını. kolay gelsin canım

    YanıtlaSil
  15. Çok şaşırdım.. Markette kasiyerlik asla yapamazdım. Odunla dalmak bir riskse; "evet yaparım" ama ucu maddi manevi bana dokunacak sarsıcı işlere giremem.. Şu durumda sen benden daha delikanlı oluyorsun sanırım..

    YanıtlaSil
  16. Hayata yeniden başlamak gerekir, dönüm noktalarıdır bu kararlar. Umarım her şey istediğin gibi gelişir, tebrikler..

    YanıtlaSil
  17. olayları bir dizi sahnesiymiş gibi kafamda canlandırınca ikinci bölümünü aradım :D
    bilgiye dayalı işleri hemen öğrenip kolay tırmanma becerisine sahipsin. şimdi yeni ufuklara yelken açma zamanı. Sendeki başarı kaçınılmaz.

    YanıtlaSil

*Bloglar yorumla beslenir. Yorumlarınızı eksik etmeyin.
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın. Link bırakıp kaçmayın.
*Yazının konusu dışında sormak veya iletmek istediğiniz bir şey varsa İletişim formunu kullanın.
Sevgiler.

Fotoğrafım
Mam na imię Yasemin. Jestem z Turcji. Mieszkam w Stambule, a teraz w Krakowie. Mówię po turecku i angielsku znam też trochę po polsku. Z zawodu ksiegowa. Moje ulubione słowa oczywiście :) Interesuję się literaturą i sportem. Lubię kawę. Uwielbiam mój rower.