8 Kasım 2017

Berlin'de Gezilecek Yerler


Çarşamba günü başlayıp cumartesi günü biten; küçük ama dolu dolu geçen bir gezi yazısı ile buradayım. Rotamız Lehlerin deyimi ile sessiz komşu olan Almanya.
Krakow ile Berlin arası uçak ile bir saat sürüyor. Berlin'de iki havaalanı var. Ben, ryanair ile Schonefeld havaalanına gittim. Şehire ulaşım trenle oldukça ucuz. Şehir merkezine 3,40 Euro vererek, yirmibeş dakikada ulaştım.
Berlin için kısa bir gezi planı yapmak istiyorsanız bu notlar tam sizlik. Hazırsanız başlıyorum.

Berlin'de Gezilecek Yerler 

1- Müzeler Adası


1999 yılında Uniesco Dünya Miras listesine girmiş bu ada üzerinde beş adet müze yer alıyor. Gittiğim dönemde müzelerden biri bakımda olduğu için ben dört müzeyi gezebildim. Adanın tam karşında yer alan Altes müzesi de dahil; tüm müzeleri ziyaret etmek için 18 Euro vererek hepsinin kapılarını açacak bir bilet almak en iyisi. Müzeleri gezmek için en azından yarım gün ayırmanız gerekli. 
*Müzeler hakkında, bol fotoğraf içeren bir blog yazısı hazırlıyorum. Hazır olunca linki buraya ekleyeceğim. 

2- Berlin Dom (Katedral Müzesi)

15. yüzyılda inşa edilmiş olan bu katedrali gezmek için 7 Euro'yu gözden çıkarmalısınız. Neo barok tarzında inşa edilmiş görkemli bir yapı. II. Dünya Savaşı'nda çok hasar görmüş. 114 metre yüksekliğinde olan kubbesine çıkmak için 270 basamağı ve dar koridorları göze almanız gerek. Yukarıda güzel bir şehir manzarası sizi bekliyor olacak. Prag veya Porto'ya kuş bakışı bakmak ile aynı değil. Onu şimdiden söyleyeyim. 

3- Reichstag ( Parlamento Binası)

Berlin'de en fazla ziyaret edilen yerlerin başında geliyor. 1894-1933 yılları arasında parlamento binası olarak kullanılmış bina, 1933 yılında çıkan yangından sonra kullanılmaz hale gelmiş. 1999'da restorasyon çalışması ile yeniden parlemento binası olarak kullanılmaya başlanmış. İçeri girmek için yanınızda geçerli bir kimlik belgesi olması zorunda. Sizi kayıt altına alıp pasaportunuza el koyuyorlar. Üstünde yer alan cam kubbeden Berlin manzarasını izleyebilirsiniz.

4- Brandenburger Tor ( Brandenburger Kapısı)


1788- 1791 yılları arasında inşa edilmiş. Berlin'in en gösterişli yapılarından biri. Üzerinde Quadriga heykeli var. Quariga zafer alaylarının simgesidir. Kahramanların arabası olarak da bilinir.

5- Holocaust Anıtı (Memorial to the Murder Jews of Europe)


Öldürülen Yahudilerin anısına yapılmış anıt. Sütunlar mezar taşlarını andırıyor. 

6- Postdamer Platz


Modern mimarinin yer aldığı meydan. Savaş öncesi en hareketli meydanlardan biriyken Berlin duvarının tam ortasından geçmesi ile ikiye bölünmüş. Meydanda duvarın kalıntılarılarına rastlamak mümkün. Fakat trafiği engellediği için duvarın yeri değiştirilmiş. Gelen turistler duvara sakız yapıştırıyorlar. Bu bir gelenek haline gelmiş. Köprüye kilit, duvara sakız turistlerin en zevk aldığı aktiviteler arasında sanırım.

7- Alexander Platz

İstanbul için Taksim neyi ifade ediyorsa, Berlin için de Alex meydanı aynı şeyi ifade ediyor. İnsanların buluşma noktası. Yakınında devasa bir Neptün çeşmesi var. Ayrıca 368 metre yüksekliği ile Almanya'nın en uzun yapısı olan Frensehturm da bu meydanın yakınında yer alıyor. 

8- Haus am Checkpoint Charlie ( Kontrol Noktası)

Batı ve doğu Berlin arasındaki geçiş kapısı. Berlin duvarının var olduğu dönem içinde Amerikan ve Sovyet askerleri duvarın yakınlarında kuş uçurtmazlarmış. Geçiş yapanların gözüne sokulan "Amerika bölgesini terk ediyorsunuz" yazısı halen orada mevcut. Şimdilerde sembolik olarak duran kontrol noktasında askerler gelen turistler ile fotoğraf çektirmekle meşgul. Bunu bedava yapmadıklarını söylemekte fayda var. 

9- Oberbaum Bridge


1896 yılında inşa edilmiş Kreuzberg ve Friedrichsain'i birbirine bağlayan köprü. Mimarisi oldukça göz doyuruyor. Bir diğer özelliği ise berlin duvarının yanı başında olması. Köprüyü ziyaret ettiğinizde Friedrichsain tarafında utanç duvarının bir sanat eserine dönüşmesine tanıklık edebilirsiniz.

10- Kreuzberg Mahallesi: 

Aslında Türkiye'den gidiyorsanız hiç uğramayın diyebileceğim bir yer. Çünkü Kreuzberg sınırına adım atar atmaz, her şey aniden Türkiye gibi oluyor. Farklı bir yerden gidiyorsanız türk yemekleri yemek için gidilebilecek bir yer. 

Bunlar maddeler halinde Berlin'de gezilecek yerlerin listesiydi. Berlin gezi notları adlı yazımda, kendi izlenimlerime de yer vereceğim.
Şimdilik sevgi ile ile kalın.
Görüşmek üzere.


✄----------------------------------------------------------------------
Paylaş:

13 yorum :

  1. Müzeler adası hariç hepsini gördüm ben de:) Blogumda Berlin başlığında yazdım. Sizin seyahat oldukça verimli olmuş, kısa sürede epey yer gezmişsiniz. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Berlin görmeyi çok istediğim bir yer. Güzel anlatmışsınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım en kısa sürede görürsünüz. Teşekkür ederim.

      Sil
  3. berlin aklımda sooool not aldııım :)

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel bir yazı olmuş, görsel seçimleri harika.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Objektifim ile güzel kareler yakalamaya çalıştım.

      Sil
  5. Anılarım canlandı ya :) Güzel bir liste olmuş. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de gittiğim yerlere ait blog yazılarına denk gelince ilgiyle okuyorum ve anılar canlanıyor. Güzel oluyor di mi?

      Sil
  6. Seviyorum Berlin'i az değil 4 yıl geçti. Dom'un tam karşısındaydı okulum. Manzaram Müzeler Adasıydı anlayacağın. Nasıl sen beğendin mi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 3 günlük kısa bir gezide Berlin'i keşfetmeye çalıştım. İnsan öyle manzaraya karşı dersi unutur. Çünkü ada beni resmen büyüledi. Ayrıca açık ofis kültürlerine bayıldım. Tüm ofislerin koca koca camları vardı. Türk mahallesi hariç diğer yerlerini sevdim. Büyük şehir havası oldukça hakim. Uzun süre yaşayabilir miyim Berlin'de bilmiyorum. Ben çok alıştım küçük ve sessiz bir şehirde yaşamaya :) Kahve bahane serisinin yeni yazısı Berlin'in bana hissettikleriyle dolup taşacak sanırım.

      Sil
  7. Berlin'de yaşayan biri olarak mükemmel tespitler diyebilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Dilimin döndüğünce anlatmaya çalıştım.

      Sil

*Bloglar yorumla beslenir. Yorumlarınızı eksik etmeyin.
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın. Link bırakıp kaçmayın.
*Yazının konusu dışında sormak veya iletmek istediğiniz bir şey varsa İletişim formunu kullanın.
Sevgiler.

Fotoğrafım
Mam na imię Yasemin. Jestem z Turcji. Mieszkam w Stambule, a teraz w Krakowie. Mówię po turecku i angielsku znam też trochę po polsku. Z zawodu ksiegowa. Moje ulubione słowa oczywiście :) Interesuję się literaturą i sportem. Lubię kawę. Uwielbiam mój rower.