8 Eylül 2019

Neden Her Gün Kitap Okumalıyız?



Bugün 8 Eylül. Dünya kitap okuma günü. Bugüne özel bir şeyler yazmak istedim. Geçen hafta okuduğum ingilizce bir makaleden edindiğim bilgileri dilim döndüğünce size aktaracağım. Bu soru birçok kişinin kafasını karıştırıyor. Neden her gün kitap okumalıyız? Bir kesim okumanın yararlı olduğunu savunurken, okuma eylemini saçma bulanların sayısı maalesef çok fazla. Örneğin; okumak diyince aklına hemen aşk romanları getirip, okumam ben öyle şeyler diyenler var. Sana onları oku diyen yok ki güzel kardeşim. Okumanın bir numaralı kuralı önce neyi sevdiğini keşfetmek. Bunu bulduktan sonra eminim okumaktan herkes kadar sen de zevk alacaksın.

Neden Her Gün Kitap Okumalıyız? 

1- Mental Stimulation - Mental Stimülasyon

Stimülasyon için basitçe uyarma tanımını yapmak doğru olacaktır. Beyni bir kas gibi düşünün. Kaslarınızı güçlendirmek için düzenli egzersize ihtiyacınız var değil mi? İşte beyninize de okuyarak egzersiz yaptırmış oluyorsunuz. Böylelikle alzheimer, erken bunama riskini düşürmüş oluyorsunuz. Beyin için söylenen kural çok basit."Use it or lose it". "Kullan veya kaybet" Seçim sizin.

2- Stress Reduction - Stresi Azaltma

Günlük hayatın getirdiği birçok stres var. İşyerinde, ilişkilerimizde, kafamızı meşgul eden şeyler. İşte bunlardan uzaklaşmak için ihtiyacınız olan şey kitap satırlarında gizli. Kendinize minik aralar vererek birkaç sayfa kitap okumanın stresinizi azalttığı gözlemleyebilirsiniz. Mesala kötü bir iş günü mü geçirdiniz, işten eve dönerken, otobüste birkaç sayfa kitap okuyun. Eve gittiğinizde kendinizi bir nebze olsun daha rahatlamış hissedeceksiniz. Bence denemeye değer.

3- Knowladge - Bilgi Birikimi 

Her şeyinizi kaybedebilirsiniz. Evinizi, işinizi, arkadaşlarınızı, kaybetmeyeceğiniz tek şey bilgi birikiminizdir. Okuduğumu unutuyorum, hatırlamıyorum deriz. İşin aslı öyle değil. Beyin okuduklarınızı depolar ve bir gün hiç beklemediğinizi bir anda, ben bunu biliyorum dersiniz. İşte bilgi birikiminiz arttırmak için okumak şart. 

4- Vocabulary Expansion -  Kelime Hazinesinin Artması

Okuyan ile okumayan bir olur mu hiç? Olmaz tabii. Okudukça yeni kelimeler katarsızın kelime hazinenize. Onları kullanarak kurduğunuz cümleler daha anlamlı, daha dolu dolu olur. Kendinizi daha iyi ifade edersiniz. Bilmediğiniz her kelime yerine "şey" demekten kurtulursunuz. Böylelikle anlaşılır bir konuşmacı haline gelirsiniz. İnsanlar sizi dinlemekten keyif almaya başlar. Sosyal yönünüz güçlenir. 

5- Stronger Analytical Thinking Skills - Analitik Düşünme Becerilerinin Güçlenmesi

Daha önce içinde gizem barındıran kitaplar okudunuz mu? Eğer cevabınız evetse bu maddeye zaten aşinasınızdır. Bir kitabın olay döngüsünü takip etmek, içinde var olan gizli kahramanların peşinden gitmek, düşünce yeteneğinizi geliştiriyor. Bunun bize ne faydası var demeyin. İş hayatınızda ve özel hayatınızda bazen çözülmesi gereken zor durumlar içindeyseniz bu beceriniz size yol gösterebilir.

6- Better Writing Skills - Daha İyi Yazabilme Becerisi

Üçüncü ve dördüncü maddelerin toplamı sayesinde daha iyi bir yazar olabilirsiniz. İnsanlar bir yazıyı okuduğunda (blog yazılarını örneğin) "aman istesem ben de yazarım" diyor. İşte tam da o an onu söyleyen kişilerin eline bir kağıt bir kalem verseniz eminim birçoğu bir paragraf bile yazamaz. Aslında yazı yazmak öyle göründüğü gibi kolay değil. Yazmayı tetikleyen şeylerden biri de okumak. Yazma eylemini geliştirmek istiyorsanız okumayı bir alışkanlık haline getirmelisiniz. Yemek yemek, su içmek gibi.

7- Improved Focus and Concentration - Odaklanmanın Gelişmesi

Özellikle çağımız hastalıklarından birisi bu. Odaklanma zorluğu, konsantrasyon eksikliği. Bunu geliştirmenin bir yolu da kitaplardan geçiyor. Mesela işe gitmeden önce 15-20 dakika kitap okumanız işinize daha fazla odaklanmanızı sağlar. 

Makaleden aklıma kalanlar bunlar. Umarım bu yedi madde sizi de etkilemeyi başarabilir ve günlük yaşam akışınızın içine kitapları da eklersiniz. Her zaman söylediğim bir söz var. Bu yazının kapanışını onunla yapayım.
Okumak bu dünya üzerinde yapılabilecek en güzel EYLEMdir.

✄----------------------------------------------------------------------
Paylaş:

13 yorum :

  1. Those are very important things ☺

    YanıtlaSil
  2. Cok faydali bir paylasim olmus. Tesekkurler

    YanıtlaSil
  3. Dolu bir içerik olmuş, teşekkürler. 4. kısıma yazmak da eklenebilir, ben ne kadar çok yazarsam o kadar iyi konuşuyorum :)

    YanıtlaSil
  4. Benim tek cevabım var bu konuda, başka türlüsünü düşünemiyorum okumadan yaşanmaz gibi sanki

    YanıtlaSil
  5. Okumak kelime hazinemizi geliştiriyor. Kelime hazinesi artan insan kendini daha iyi ifade edebiliyor. Kendini iyi ifade eden insan çok daha kolay anlaşılıyor. Kolay anlaşilan insan cok daha sosyal ve öncü olabiliyor.... ve bu zincir sürer gider.
    Çok güzel listelemissin Yasemin...

    YanıtlaSil
  6. Öyleyse "en güzel eylemi" gerçekleştirelim. Her fırsat buldukça kitaplara kaçalım. Fırsat bulamazsak, fırsat yaratalım.

    YanıtlaSil
  7. gerçekten çok güzel bir yazı olmuş.Yazmak okumaktan daha zor.VE yAZABİLMENİN YOLU OKUMAKTAN GEÇİYOR

    YanıtlaSil
  8. Ne güzel bir konu, ne güzel bir anlatım... Okumanın insan yaşamındaki yerini ve katkılarını sanırım yazmakla bitiremem. Özetlemek gerekirse de "okuyun!" diyebilirim.

    YanıtlaSil
  9. The number one rule of reading is to discover what you like first. Once you find this, I'm sure you'il enjoy reading as much as anyone.

    YanıtlaSil
  10. İyi ki okuyoruz o zaman. Çok keyifli bir eylem olmasının yanında bize kattıkları da cabası :))

    YanıtlaSil
  11. Kitap okumak için her gün en az bi 15 dakika ayırabiliriz. Otobüs yolculuğu gibi boş durduğumuz vakitleri kitaba ayırabiliriz ve cidden kitap okumak diksiyon olsun veya yazma yeteneği olsun birçok konuda fayda sağlıyor.

    YanıtlaSil
  12. Kesinlikle katılıyorum,çok güzel bir paylaşım olmuş.Kaldı ki o küçümsenen aşk romanlarından bile bir sürü şey kazanabilir insanlar.Önemli olan okurken neyden zevk aldığın....

    YanıtlaSil
  13. Güzel bir yazı olmuş eline sağlık. Sana tuhaf gelebilir ama yazıyı madde madde baştan sona değil, sondan başa doğru okudum. Niye diye sorma ben de bilmiyorum.

    Beynin çalışma prensibi genellikle (yeniyi sever-kolayı seçer) yönünde oluyor. Ama dediğin gibi egzersiz yapmak şart.

    Ben okuduğum kitaplarda bilmediğim kelimeleri (yeni öğrendiklerimi) özellikle not alıyorum.

    Ve bir yazı yazacağım zaman bu kelimeleri özellikle kullanmaya gayret ediyorum.

    YanıtlaSil

*Bloglar yorumla beslenir. Yorumlarınızı eksik etmeyin.
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın. Link bırakıp kaçmayın.
*Yazının konusu dışında sormak veya iletmek istediğiniz bir şey varsa İletişim formunu kullanın.
Sevgiler.

Fotoğrafım
Mam na imię Yasemin. Jestem z Turcji. Mieszkam w Stambule, a teraz w Krakowie. Mówię po turecku i angielsku znam też trochę po polsku. Z zawodu ksiegowa. Moje ulubione słowa oczywiście :) Interesuję się literaturą i sportem. Lubię kawę. Uwielbiam mój rower.