23 Şubat 2017

Fat Thursday

Polonyalılar için yağlı bir gün bugün. Adı üstünde Tlusty Czwartek  yani Fat Thursday.


Peki nedir bu Tlusty Czwartek?

Katoliklerin paskalya bayramına kadar gerçekleştirecekleri perhizden önceki son gün olarak biliniyor. Bu günden sonra dindar olan kesim, paskalya bayramına kadar yediğine içtiğine biraz daha dikkat edecek. O nedenle bugün bol bol yemek serbest. Sofralarda oldukça yağlı, çeşitli ve genelde kızartılmış hamur işi gıdalar görmek mümkün. Bunlardan biri de Paczki (ponçiki).

Daha önce Paczki hakkında bir yazı yazmıştım. Bu görsel de oradan kalma. Niye oradan kalma olduğunu yazının sonunda açıklayacağım.


Paczki bugünün önemli bir parçası. Paczki için Amerikalıların çok sevdiği donutun hala kızı desek yeridir. Donut gibi ortasında bir delik yok. Onun yerine ortada gül marmelat dolgusu var. Ay ben gül sevmem derseniz, çeşitli dolguları da mevcut. Benim favorim vişne ve çikolata dolgulu olanı.
İnanışa göre bugün paczki tüketmezseniz, yıl boyunca uğursuzluklar yakanızı bırakmaz.


Krakow'un tam şehir merkezinde yer alan minicik bir panczki dükkanı var. Aslında evden çıkarken sabah vakti çok sıra olmaz ve ben de oradan alışveriş yapabilirim diye düşünmüştüm. Lakin ne mümkün, sabah saatlerinde bile önünde kuyruk vardı. Sanırım Krakow sınırları içerisinde en güzel ponçiki onlar yapıyor. Eğer sizin de yolunuz Krakow'a düşerse Gorące Pączki dükkanına uğramayı ihmal etmeyin. Normal günlerde böyle sıra yok.




Ben halen bir panczki alamadım. Eve dönerken yeniden şansımı denemek istiyorum. Sıra olmayan veya az sıra olan bir dükkan bulursam bir panczki de ben yerim bugün.


Krakow hakkında daha çok paylaşım görmek isterseniz instagram hesabıma beklerim.

Sevgiler.



Paylaş:

1 yorum :

  1. Merhaba! :) Blogunuzu yeni keşfettim ve takibe aldım. Sizide kendi bloguma beklerim :) www.nurundelidolublogu.tk

    YanıtlaSil

*Bloglar yorumla beslenir. Yorumlarınızı eksik etmeyin.
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın. Link bırakıp kaçmayın.
*Yazının konusu dışında sormak veya iletmek istediğiniz bir şey varsa İletişim formunu kullanın.
Sevgiler.

Fotoğrafım
Mam na imię Yasemin. Jestem z Turcji. Mieszkam w Stambule, a teraz w Krakowie. Mówię po turecku i angielsku znam też trochę po polsku. Z zawodu ksiegowa. Moje ulubione słowa oczywiście :) Interesuję się literaturą i sportem. Lubię kawę. Uwielbiam mój rower.