22 Ocak 2017

Çantanın Tarihi

Çantalara gönül vermiş ve kariyer planını bu konu üzerine yoğunlaştırmış biri olarak yazmakta çok geciktiğim bir konuyu masaya yatırmaya karar verdim bugün. Çantanın tarihi hakkında enteresan bilgileri bu yazıda bulabileceğinizi umuyorum. Tüm bayanların severek kullandığı bir aksesuar olan çantanın ilk çıkış hikayesini ve gelişimini benden dinlemeye hazır mısınız?

Çantaların insan hayatında yer alması Eski Mısır'a kadar dayanır. Hadi canım! kim çıkardı bu şehir efsanesini demeyin. Bakın mis gibi görsel ekledim. Kanıtlarım var. 


Şaka bir yana, hiyerogliflerde birçok çanta taşıyan erkek tasviri var. Buradan, çanta hanım kızlarımız için bir aksesuardır diyen beylere sesleniyorum. Yok öyle bir durum. Çantayı ilk sizin hemcinsleriniz kullanmış. Şaşırdınız değil mi?





Hep aynı yerde saymayan ve sürekli gelişen toplum, erken uygarlık döneminde çantanın kullanım alanını da genişletmiş. Köylüler tohum ve tahıllarını taşıyabilecekleri çantalar kullanmaya başlamışlar. Afrikalı rahipler ise lüks ve iktidarın sembolü olarak boncuklu torba çanları tercih etmişler. Böylelikle çantada süs anlayışının da temelleri atılmış.

Gel zaman git zaman, erkekler çanta kullanımı sürdürürken, hanım kızlarımız ince ruhlarını ortaya koyarak daha süslü çantalar kullanmayı tercih etmişler. Bunlara öyle çanta diyip geçmek yerine Hamondeys ve Tasques adlarını vermişler.




Bu kadar -mişli geçmiş zaman anlatımı yeter. Derli toplu bir anlatım için Kronolojik olarak çantanın gelişimini anlatmaya Rönesans döneminden başlıyorum. 
15. yüzyılda çantalar düğünlerde bir hediye alternatifiydi. Üstlerine evlenen kişilerin aşk hikayeleri işlenir ve evli çifte hediye edilirdi.

16. yüzyılda kabarık eteklerin yaygın olarak kullanıldığı dönemler, çantalar genel olarak eteklerin içine saklanılarak kullanılırdı. Erkekleri ise artık beline takmak yerine kıyafetlerinde saklayarak taşımayı tercih ederlerdi.




17. yüzyılda Yeni Çağ düşüncesinin temelleri atılırken çanta tasarımlarının gelişim kaydettiği bir dönemdir. Genç kızlara evlilik yapabilmeleri için çok gerekli bir yetenek olarak nakış öğretilirdi. Kızlar kendileri için çanta dikmeye ve onları süslemeye başladı. Böylelikle tarih dikiş sanatının yükselişine tanıklık etti. Zaman içinde çanta boyutları küçülmeye başladı.
18. yüzyılda kadınlar Retikül (hobo) çantalar taşımaya başladılar. Günün belli zaman dilimleri için farklı çantaların kullanılması fikri de bu dönem içinde olgunlaştı. 
19. yüzyılda erkeklerin günümüzde de tercih ettikleri "el çantası" terimi ortaya çıktı. Aklınıza eski zaman filmlerinde yer alan doktorların taşıdığı çantaları getirin. Oldukça fazla iç bölmesi olan ve elde taşınan çantalar sokaklarda yerini aldı. Bunu gören hanımlar rahat duru mu hiç, yeni bir moda akımı başlatmaya karar verdiler. Böylece çanta içine bölmeler ekleyip; opera gözlüklerini, kozmetik eşyalarını ve parfümlerini yanlarında taşımaya başladılar. 



20. yüzyılın başlarında Dünya Savaşları moda sektörünü de olumsuz etkiledi. İkinci Dünya Savaşı'nın bitmesinin ardından çantanın günümüze kadar uzanan hikayesi de büyük bir ivme kazanarak, bir moda ifadesi haline geldi. Artık hem pratik kullanım hem de stil sahibi olmak için insanlar çanta taşımaya başladılar. Arz talep meselesini fırsata çeviren Chanel, Louis Vuitton ve Hermes tasarımları ile çanta sektörünün öncüsü olmak için ilk adımlarını attılar. 

 Böylelikle çantalar günlük yaşamımınız vazgeçilmezi haline geldi. 





Paylaş:

8 yorum :

  1. Vayyyyy amma eski tarihi varmis gercekten. Ama ben en cok etnik desenli ve o puskullu olan varya iste o tarz olanlari seviyorum.
    15. yuzyilda yapilan cantalar da cok anlamliymis. Gormek isterdim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaynak araştırırken ve okurken keşke bir çanta müzesi olsa gidip ziyaret edebilsem diye içimden geçirdim. Tüm dönemlerin çantalarını bir arada görmeyi çok isterdim. Ara sıra böyle araştırma yazıları yazacağım sanırım. Yazarken çok zevk aldım. :)

      Sil
  2. çantasız hele büyük çantasız asla olmaz .-))

    YanıtlaSil
  3. Güzel bir yazı. Çantayı hemcinslerim bulsa da hiç hoşlanmam taşımaktan:) Blogunuzu takibe aldım ben de beklerim. Selamlar.

    YanıtlaSil
  4. Güzel araştırma olmuş

    YanıtlaSil
  5. Erkekler daha çok ihtiyaç duyarlarmış ya eskiden,ava giderken silah filan mı koyuyorlardı diye düşündüm. Çanta her şeydir, çantasız olmaz;)

    YanıtlaSil
  6. Cok güzel bir yazi olmus. Ben de çantasiz asla diyenlerdenim.

    YanıtlaSil
  7. Emeğinize sağlık keyifli bir yazı ve gerçek bilgilerle de desteklenmiş harikasınız

    YanıtlaSil

*Bloglar yorumla beslenir. Yorumlarınızı eksik etmeyin.
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın. Link bırakıp kaçmayın.
*Yazının konusu dışında sormak veya iletmek istediğiniz bir şey varsa İletişim formunu kullanın.
Sevgiler.

Fotoğrafım
Mam na imię Yasemin. Jestem z Turcji. Mieszkam w Stambule, a teraz w Krakowie. Mówię po turecku i angielsku znam też trochę po polsku. Z zawodu ksiegowa. Moje ulubione słowa oczywiście :) Interesuję się literaturą i sportem. Lubię kawę. Uwielbiam mój rower.