11 Ağustos 2016

Marka tescili nasıl yapılır?

Bir yıllık sürecin ardından geçen hafta itibariyle marka tescil belgeme kavuştum. Artık Nachnuch Bags ismi, logosu ile benim markam.
Siz siz olun eğer bir şeyler üretiyorsanız ve o ürünlerin bir ismi varsa tescil ettirmeden yola devam etmeyin. Bununla ilgili pek hoş olmayan hikayeler duyuyordum. Hem maddi hemde manevi açıdan üzülmemek için bütçenizin bir kısmını bu işe ayırın.

Şimdi bir çok kişinin merak ettiği marka tescil sürecini anlatmak istiyorum.

1- Marka araştırması : Türk Patent Enstitüsü'nün sayfasından, almak istediğiniz marka isminin daha önce koruma altına alınıp alınmadığını kontrol edin.

2- İş takibi için bir patent şirketi araştırın. ( Bireysel başvurularda, doldurmanız gereken formlardaki detaylardan dolayı yanlışlar olabilir. Bu ise süreci olumsuz etkiler.)  Ben bir çok araştırma yapıp görüşmeler yaptıktan sonra Sistem Patent A.Ş. ile çalışmaya karar verdim.  Güvenilir bir firma ile çalışmak en önemlisi. Çünkü siz başvuru için parayı ödüyorsunuz ve geri kalan tüm işlemleri patent firması hallediyor. Gerçek kişi başvurusu yapıyorsanız; kimlik bilgileriniz ile marka örneğiniz ile başvurmanız yeterli.

3- Başvuru bedelini ödeyin. (Başvuru süreci içerisinde eğer işleminiz red edilirse bu bedeli geri alamıyorsunuz.)

4- Uzun bir onay süreci için bekleyin.  İşlemlerin tamamlanması 8 ay sürüyor.  Bu süreci Türk Patent Enstitüsü'nün sayfasından takip edebilirsiniz.
  • Başvurunun yapılması 
  • Marka başvurusunun şekli incelemesinin Türk Patent Enstitüsü tarafından  yapılması
  • Marka başvurusunun Türk Patent Enstitüsü tarafından hukuki açılardan incelenmesi
  • Marka başvurusunun Resmi Marka Bülteninde ilan edilmesi
  • Marka başvurusunun tescil belgesi ile koruma altına alınması

5- Tescil belgenizi alabilmek için gerekli harç bedeli ödeyin  ve 10 yıl boyunca tamamiyle size ait olan bir markaya sahip olun. Bir çok markanın yanında gördüğümüz meşhur ®  harfini de gönül rahatlığıyla kullanın ;)

Hemen meraklıları için Marka Tescil İşareti ® 'nin anlamı da yazalım: 

Tüm dünyada ortak olarak kullanılan, markaların tescilli olduklarını dışarıya gösteren, yuvarlak içerisinde kullanılan R işaretidir. İngilizce bir ibare olan Registered kelimesinin baş harfidir. Bazı ülkelerde ise TM işareti kullanılır. Bu işaretin anlamı ise  Tredemark Registered'dir.

Paylaş:

12 yorum :

  1. hayırlı olsun cok kıymetli gerçekten de cocugunu kimliğine geçirmek gibi birşey ürettiğin şeyin markasını edinmek hele de bizim ülkemizde.. gerçekten biraz bürokrasi ve sabır işi tebrikler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız. Şimdi içim rahatladı resmen. Süreç biraz sancılı lakin sonuca değiyor.

      Sil
  2. Çok mutlu bir haber bu,hayırlı olsun.Aramızdan virilerinin yavaş yavaş profesyonelleşmesi gurur verici.Yolun açık olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Böyle kaplumbağa hızı ile ilerliyorum. Bakalım umarım güzel şeyler olur.

      Sil
  3. Hayırlı olsun :)

    YanıtlaSil
  4. Ben marka tescili başvurusu yapsam 8 ay bekleyemem acaba sonucu ne olacak diye :) Hayırlı olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En sancılı süreç 3 aylık bekletiyorlar belki itiraz gelir diye. Ondan sonra zaten markanın sizin olacağı kesin gibi birşey. Mecbur beklemek lazım. Bende biraz heyecan ile bekledim. Sonu güzel oldu :)

      Sil

*Bloglar yorumla beslenir. Yorumlarınızı eksik etmeyin.
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın. Link bırakıp kaçmayın.
*Yazının konusu dışında sormak veya iletmek istediğiniz bir şey varsa İletişim formunu kullanın.
Sevgiler.

Fotoğrafım
Mam na imię Yasemin. Jestem z Turcji. Mieszkam w Stambule, a teraz w Krakowie. Mówię po turecku i angielsku znam też trochę po polsku. Z zawodu ksiegowa. Moje ulubione słowa oczywiście :) Interesuję się literaturą i sportem. Lubię kawę. Uwielbiam mój rower.