27 Mart 2017

Polonya'dan ne alınır?

Yazı başlığından da anlaşılacağı üzere bir Türkiye seyahatime daha saatler kaldı. Genellikle giderken ev ahalisine ufak tefek buraya özgü şeyler götürüyorum. Bavul hazırlığı yaparken neden bunun hakkında bir yazı yazmıyorum ki dedim ve kolları sıvadım.

Gezip yeni yerler görmek güzel. Genelde de gezdiğimiz yerlere ait eşyalar alırız. İki senedir Polonya topraklarında yaşadığım için size buralardan neler alınır şeklinde detaylı bir yazı hazırlamak istedim. Eğer yolunuz Polonya'ya düşerse veya yakın zamanda bir ziyaret planınız varsa bu bilgiler işinize yarayacaktır. Kalemi kağıdı hazır ettiyseniz anlatmaya başlıyorum.

1- Votka 

Burası tam anlamıyla bir votka cenneti. Aklınıza gelebilecek her çeşit votkayı bulabilirsiniz. Polonya üretimi olan votkaların hediye boyları da mevcut. Tüm marketlerde (büyük, küçük farketmez) bulabilirsiniz. Benim size önerim Żubrówka ile Soplica adlı votkaları tatmanız ve almanız.

Żubrówka burada en çok sevilen saf votka üreticisi. Bizon otlu çeşidini alırsanız şişenin içinde bir dal ot oluyor. Afili bir görünüşe sahip.



Soplica ise meyveli çeşitleri ile meşhur votka üreticisi. Özellikle shot hazırlarken kullanılıyor. Bizim favorimiz fındıklı ve limonlu olanı. Fındıklı olanını süt ile karıştırarak güzel bir shot elde edebilirsiniz.


Polonya halkı votkayı su gibi tüketiyor. Ayrıca içim ritüelleri mevcut. Karşılıklı votka içiyorsanız kendi bardağınızı doldurmayın. Birbirinizin bardağını doldurmak adettendir. Ve votka her zaman soğuk içilir. Bunu ben değil, Polonyalılar diyor.

 2- Kabanos 

Farklı lezzetler denemeye açık bir arkadaşınız veya yakınınız varsa bu kabanos tam ona göre bir hediye olabilir. Özellikle biranın yayında güzel bir atıştırmalık olarak tüketiliyor. Sadece Sokolow markanın %100 daha etli olan bir çeşidi var. Onun haricinde domuz eti kullanılıyor. Aklınızda bulunsun. Bu konuda hassassanız dikkat etmek lazım.
" Nedir bu kabanos?" derseniz, en yalın tanımıyla özel yöntemler ile tütsülenmiş ve kurutulmuş et diyebilirim.



3- Oscypek Peyniri

Zakopane dağlarında otlayan koyunların sütü ile yapılan bir peynir Oscypek. Festival zamanları şehirde kurulan küçük dükkanlarda türlü halini görebilirsiniz. Genelde ızgarada pişiriliyor ve reçelle servis ediliyor. Pişmemiş hali kuru et tadında, piştiği zamansa hellim peyniri gibi yumuşak bir hal alıyor. Vakumlu ambalajlarda tüm marketlerde bulabilirsiniz. Evde hellim gibi pişirebilirsiniz. 


4- Amber Taşı 

İyi, hoş dedin de biz içki de içmiyoruz, domuz eti de yemiyoruz diyorsanız; buranın meşhur taşı olan amberle tanışma vaktiniz geldi demektir. Biz bu taşı kehribar olarak tanıyoruz. Baltık denizinden çıkan bu taş buranın sembolü hali almış durumda. Oldukça değerli olduğu için fiyatları biraz pahalı gelebilir. Lakin her bütçeye uygun güzel hediye alternatifleri mevcut. Amber taşını Rynek Glowny w Krakowie'de bulunan Sukiennice Krakow'da bulabilirsiniz.



Rönesans döneminde inşa edilen ve o zamanlarda kumaş çarşısı olarak kullanılan Sukiennice Krakow şimdilerde minik hediyelik eşya dükkanlarının yer aldığı bir çarşıya dönüşmüş. Amber taşını en uygun buradaki dükkanlardan alabilirsiniz. 


5- Ejderha Maskotu

Krakow'un bir ejderha hikayesi var. Krakow güncesi adlı blogumda da hikayesine yer vermiştim. Bu hikayeden dolayı sokaklarda bolca ejderha maskotu görebilirsiniz. Minik tanıdıklarınız için güzel bir hediye seçeneği olabilir. Hediyeyi verirken hikayeyi anlatmayı unutmayın.



Bunlar standart hediye alternatiflerinin yanı sıra tamamen Krakow'a özgü olan şeylerdi. Eğer ben kupa ve magnet almaktan yanayım derseniz, Wawel kalesinin altında yer alan hediyelik dükkana uğrayın. Meydanda birçok hediyelik eşya dükkanı var. Fiyat açısından, bahsettiğim yer bu ürünleri en ucuza satan dükkan. Ama küçük bir hatırlatmam var. O dükkandan alışveriş yapmak istiyorsanız nakit paraya ihtiyacınız olacak. Pos makinesi kullanmıyorlar.


Umarım bu yazı sizin için faydalı olmuştur. Gezi planına Krakow'u dahil eden herkese, şimdiden iyi tatiller diliyorum.
Eğer Krakow hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak isterseniz Krakow güncesi adlı bloguma göz atabilirsiniz. Hatta yeni yazılardan haberdar olmak için takip edebilirsiniz.
Sevgiler.

✄----------------------------------------------------------------------
Paylaş:

12 yorum :

  1. O peynirlerin kokusu geldi burnuma ne kadar yoğun ve baskın bir kokusu vardı ben de zakopane'ye yakin bir yede kalmıştım polonyanin peynirli tartlari da çok güzel ❤

    YanıtlaSil
  2. Tamda Polonya gezisi arifesindeyken bu yazıya denk gelmem çok hoş iyi oldu. Oscypek Peynirinden kesin tadacağım çok lezzetli görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım sizin için keyifli bir gezi olur. Krakow'a yolunuz düşerse bir kahve içmeye beklerim.

      Sil
  3. Peyniri severim ve Oscypek peynirini cidden merak ettim pişirmişler falan acaba nasıl tadı :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tadı hellim peyniri gibi. hafif bir is kokusuda var. Ben oldukça seviyorum.

      Sil
  4. Ne güzel bir yazı olmuş zevkle okudum.amber taşının onlar için önemli olduğunu bilmiyordum. Seneler önce kızım iş için oraya görevli gitmişti iş arkadaşları kızıma bir amber taşlı kolye hediye etmişlerdi. Okurken onu anımsadım.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Evet amber oldukça değerli bir taş. Kızınız güzel bir hediye almış :)

      Sil
  5. Yıllar önce Krakow dan bir paket almıştım. İçinde şekerlemeler, bir kartpostal ve koleksiyonum için dikiş yüksükleri vardı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel. Aslında farklı ülkelerde yaşayanlarlar için böyle bir etkinlik yapılabilir. Böylelikle o ülkeye ait küçük hediyelere sahip olabiliriz.

      Sil
  6. Bu yazıyı kayıtlamalı. Peynir ve votka hoşuma gitti.;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Votkada favorimiz fındıklı olanı. Türkiye'de kime hediye olarak getirdiysem tadına bayıldı.

      Sil

*Bloglar yorumla beslenir. Yorumlarınızı eksik etmeyin.
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın. Link bırakıp kaçmayın.
*Yazının konusu dışında sormak veya iletmek istediğiniz bir şey varsa İletişim formunu kullanın.
Sevgiler.

Fotoğrafım
Mam na imię Yasemin. Jestem z Turcji. Mieszkam w Stambule, a teraz w Krakowie. Mówię po turecku i angielsku znam też trochę po polsku. Z zawodu ksiegowa. Moje ulubione słowa oczywiście :) Interesuję się literaturą i sportem. Lubię kawę. Uwielbiam mój rower.