7 Ağustos 2017

Krakow'da Erasmus



Neden Polonya'da Erasmus?
Krakow Erasmus İçin Uygun Bir Şehir mi? 

Soruları aklınızda dönüp duruyorsa az sonra okuyacaklarınız sorularınıza cevap niteliğini taşıyacak demektir.

Güvenli bir şehirde yaşamak istiyorum!

Son zamanlarda artan ırkçılık olaylarına rağmen, Polonya Türklerin endişe duyacağı bir ülke değil. Polonya halkı genel olarak Türkleri seviyor. Tabii burada etki tepki olayını göz önüne bulundurmak lazım. İnsanlara nasıl davranırsanız öyle karşılık alırsınız. Yani kendi örf ve adetlerinizi Türkiye'de bırakıp öyle gelin. Burası sizin ülkeniz değil. Bu bilinçle gelirseniz hiçbir sıkıntı yaşamazsınız. 

İyi bir eğitim almak istiyorum! 

Krakow birçok üniversiteye ev sahipliği yapıyor. 1364 yılından günümüze varlığı devam ettiren Jagiellonian Üniversitesi Polonya'nın en eski üniversitelerinden biridir. Bunun yanı sıra 1945 yılında kurulmuş Krakow Teknoloji Üniversitesi de ülkenin en iyi teknik üniversiteleri arasında yer alıyor. Ayrıca Krakow'da Müzik Akademisi, Güzel Sanatlar Akademisi de mevcut. Üniversitelerin sitelerinden eğitim detayları hakkında bilgi alabilirsiniz.


Ekonomik olsun istiyorum!

Krakow için diğer Avrupa şehirlerine göre daha ekonomik demek yerinde olur. Polonya, Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen halen kendi para birimi olan Zloty'i kullanıyor.

Gezmek istiyorum!

Erasmus öğrencilerinin birçoğu bu düşünceyle gelir. Hazır yurtdışında vakit geçireceksem gezebildiğim kadar çok gezeyim der. Polonya bu konuda da beklentilerinizi karşılayacak bir konuma sahip. Prag otobüs yolculuğu ile altı saat, Berlin ise sekiz saat sürüyor. Bunun yanı sıra Ryanair ile Avrupanın bir çok şehrine çok cüzi miktarlar (bazen sadece 10 Euro gibi komik rakamlar) ödeyerek seyahat edebilirsiniz. Ayrıca Polonya vizesine sahip olduğunuz için serbest dolaşım hakkınızda cepte. İngiltere bu kapsamın dışında. Bunu da hatırlatmadan geçmeyelim.

Okurken eğlenmek istiyorum!

İşte burada dikkat demek lazım. Çünkü Krakow'un hareketli bir gece hayatı var. Eğer ipin ucunu kaçırırsanız dersler biraz sarpa sarabilir. Şehir merkezinde ve Kazimierz bölgesinde her keseye uygun mekanlar mevcut. Öğrenciler genellikle Kazimierz bölgesini seviyor. 

Yeme içme konusunda sıkıntı çekmek istemiyorum!

Emin olun bu konuda sıkıntı çekeceğiniz bir yer değil Krakow. Bizim döner dürüm diye tabir ettiğimiz kebapları ile meşhur burası. Neredeyse her sokakta bir kebap dükkanı var. Birçoğu domuz eti kullanmıyor. Ama ben işimi sağlama almak isterim diyorsanız tavuklu olanını gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Et ile aram yok derseniz, zapiekanka tam sizlik. Uzunca bir ekmeğin üzerine koyulan mantar, mısır ve peynirin fırına verilmesi ile hazırlanıyor. Tadı güzel ve doyurucu. Ayrıca fiyatı da çok uygun. Bunun dışında içi peynir dolgulu pierogi de size hitap edebilir. Ayrıca bunları marketten alıp evde hazırlayabilirsiniz. 


Lehçe öğrenmek istiyorum!

Doğru adrestesiniz demektir. Lehçe öğrenilmesi zor bir dil. Ama bu gözünüzü korkutmasın. Krakow'da tek kelime Lehçe bilmeden yaşamınızı sürdürmek mümkün. Halkın büyük bir çoğunluğu ingilizce biliyor. Ama şu gerçeği göz ardı etmemek lazım. Burada birçok güzel etkinlik var. Onlardan geri kalmamak için Lehçe öğrenmek bir artı olacaktır. 

Yalnız kalmak istemiyorum!

Belki herkesin en tedirgin olduğu konulardan biri bu. Farklı bir ülkeye gideceğim. Kimseyi tanımıyorum. Çok mu yalnız hissedeceğim diyorsanız, Krakow'da sıklıkla düzenlenen eventlerden haberiniz yok demektir. Düzenlenen toplantılara katılmaktan kesinlikle çekinmeyin. Böylelikle birçok farklı ülkeden arkadaş edinme şansı yakalayabilirsiniz. 


Spor faaliyetlerinden uzak kalmak istemiyorum!

Krakow'un en güzel yanlarından biri de bu. Krakow tam bir bisiklet şehri. Bisiklet için özel yollar var. Ayrıca koşu ve yürüyüş için de birçok parka sahip. Yani, hiç endişe etmeyin. Bedava spor yapmak için tüm imkanlara sahip olabileceksiniz.

Elimden geldiğince aklınıza takılabilecek sorulara cevap vermeye çalıştım. Bunların dışında soğukla aranız yoksa Krakow pek sizlik bir yer değil. Kış ayları oldukça soğuk geçiyor.

Krakow tam anlamıyla bir kültür şehri. Her hafta farklı etkinliklere imza atıyor. Etkinlikler ile ilgili videolar paylaşıyorum. Eğer youtube kanalımı takibe alırsanız yeni videolardan ilk siz haberdar olabilirsiniz.
Benden söylemesi.

Krakow hakkında daha fazla bilgi için aşağıdaki yazılarıma göz atabilirsiniz.
Krakow'da oturum izni başvurusu 
Auschwitz-Birkenau Toplama Kampı
Kosciuszko Dağı
Shindler'in Fabrikası
Wawel Ejderhası
Ojcow Milli Park
Krakow Kebabı
Krakow simidi Obwarzanek



Paylaş:

25 yorum :

  1. benim de orada oturan bir arkadaşım var , leh:) umarım bir gün bende bu eski şehri gezmeye giderim . sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Poznan'da Erasmus yaptım 2 sene evvel. Hala hayallerimi süsler Polonya. :) Huzurla yaşanılan, güvenilir bir ülke. Krakow'u da çok beğenmiştim. Bilhassa Auschwitz'i. Avrupa'ya yolu düşen herkesin Polonya'nın herhangi bir şehrine yolunun düşmesini öneririm. Krakow'da bunlardan biri. Çok şanslı buluyorum sizi. :) Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel buraları bilen biri ne demek istediğimi daha net anlayabilir. Auschwitz (toplama kampı) ile ilgili bir yazı yazmıştım. https://birtutamkarinca.blogspot.com/2016/03/auschwitz-birkenau-toplama-kamp.html
      Pek iç açıcı olmasada tarihin kara derinliklerine alıp götüren bir yer.

      Ben de yaşadığım şehirden çok memnunum ve sanırım böyle güzel bir şehirde yaşadığım için sizin dediğiniz gibi şanslıyım.

      Sil
    2. İlgiyle okuyacağım yazınızı. Ben de blogumun seyyah bölümünde buraya özel bir post ayırmayı düşünmüştüm. Hem de anılarımı tazelemiş olurum... Maalesef insanın içini acıtan bir yer ama bazı gerçeklerle yüzleşmek gerek. Teşekkür ederim.

      Sil
  3. Erasmus için gelmek isterim, teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  4. Ben de yazmıştım; ama ortalaması 4 olan arkadaşlar olunca şansım azaldı tabii :) Ben de Makedonya'ya gideceğim. Deneyimlerimi paylaşırım ben de :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size güzel bir erasmus dönemi diliyorum. Makedonya'da çok cici bir yer.

      Sil
  5. Bizim okulda götürse keşke bizi

    YanıtlaSil
  6. saoool. erasmus adayı arkadaşlara sölücem bu yazıyııı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Elden ele yapabiliriz :)) Ne kadar çok kişiye ulaşsa o kadar iyi.

      Sil
  7. Merhaba fulyanin etkinliginden geliyorum. Spor günlügüm ile takipteydim delikizin bohçasi ile de takibe aldim . Sevgiler 😊

    YanıtlaSil
  8. Polonyaya eşim gitmişti bir kaç yıl önce. En çok sakin, huzurlu bir ülke olduğunu söylemişti. Bir de diğer Avrupa ülkelerine nazaran daha ucuz bir yer olduğunu. Okumak falan bizden geçti artık:) Ama gezmeyi çok isterim. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gezmek için de güzel bir yer. Sokakları tarih kokuyor resmen. Yolunuz düşerse beklerim.

      Sil
  9. Yazini okurken ortanca oglum geldi aklima. Turkiye ye gitmeyi cok istemisti erasmus ile.
    Ama okudugu universitenin Turkiyedeki hicbir universite ile iliskisi olmadigi icin gidememisti. Gunlerce soylenmisti:))
    Biz unu eledik elegi duvara astik, sira gezmelerde:) Insallah gezmek icin gelebiliriz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gel Mevlüdecim. Krakow'un altını üstüne getirelim.

      Sil
  10. Yararlı bir yazı olmuş.İleride ben de erasmusa katılmak istiyorum.Başka soru -cevap şeklinde erasmusla ilgili yazı yayınlayacak mısınız ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Aslında dediğiniz şekilde bir yazı yazmak mümkün. Onun için Krakow'da erasmus yapmış veya yapmakta olan kişilerle görüşüp bir yazı derleyebilirim.

      Sil
  11. Erasmus olayını çok merak ediyorum fakat internet üzerinden pek gerçeği yansıtan yazılar bulamıyorum,özellikle ne kadar para harcanıyor bu konuyu gerçekten merak ediyorum. Bir yazı yazarsanız ne güzel olur aslında belki bana da nasip olur :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnternet üzerinde yer alan yazıların çoğu aracı kurumlar tarafından yazılmış oluyor. Aracı kurum kullanarak gidenler de genelde hayal kırıklığından bahsediyor. Para harcama konusu tamamen kişisel bir durum. Yani kişilerin yeme içme alışkanlıkları bunu belirleyen birincil faktör. Genel hatları ile Krakow için bir yazı yazabilirim. Ulaşım, barınma ve beslenmeye dair fiyatların yer aldığı bir yazı olabilir bu. Umarım olur. Erasmus güzel şey.

      Sil
  12. Merhaba, Krakow'da yurtlar hakkında bilginiz var mı? Veya kalacak yerler anlamında bilgi verebilir misiniz?

    YanıtlaSil

*Bloglar yorumla beslenir. Yorumlarınızı eksik etmeyin.
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın. Link bırakıp kaçmayın.
*Yazının konusu dışında sormak veya iletmek istediğiniz bir şey varsa İletişim formunu kullanın.
Sevgiler.

Fotoğrafım
Mam na imię Yasemin. Jestem z Turcji. Mieszkam w Stambule, a teraz w Krakowie. Mówię po turecku i angielsku znam też trochę po polsku. Z zawodu ksiegowa. Moje ulubione słowa oczywiście :) Interesuję się literaturą i sportem. Lubię kawę. Uwielbiam mój rower.