9 Mart 2019

Spor Yapmanın İncelikleri


Hadi bakalım hayırlısı. Hakkında milyonlarca yazı bulabileceğiniz spor yapmanın incelikleri adlı konuya dair ben de bir şeyler yazmaya geldim. Yazıya başlamadan önce, aşağıda okuyacaklarınızın tamamen kişisel tecrübelere dayalı olduğu gerçeğini göz ardı etmememizi rica edeceğim. Yani o site senin, bu site benim gezip, bilgileri alt alta sıralamadım. Hepsini uyguladım. İşe yarar olduğuna kanaat getirmek için uzunca bir süre bekledim. Uyguladığım yöntemleri maddeler haline getirdim. Şimdi işin en keyifli kısmı olan deneyimleri paylaşma zamanı geldi çattı.

1- Sporu iş olarak yapan kişilerin instagram ve/veya sosyal medya hesaplarını iç geçirerek takip etmekten vazgeçin! 


İç geçirerek tabiri, etrafımda ve takip ettiğim hesaplardaki yorumlardan çıkardığım bir gözlem. Profesyonel olarak sporla ilgilenenler tabii ki harika vücutlara sahip olacak. Nasıl bir öğretmenin bilgi birikimlisi, bir cerrahın tecrübelisi makbulse; spor yapan bir kişinin de tabiri caizse taş gibi olanı makbuldür. O hesaplar sizi motive ediyorsa takip etmeye devam edin. Ama bakıp bakıp sadece iç geçiriyorsanız hayatınızdan çıkarın. Çünkü sporda olumsuz düşünceye yer yok.

2- Kendinize uygun olanı aktiviteyi keşfedin!


Spor yaparken keyif alabilmeniz şart. Bu nedenle neyin size uygun olduğunu keşfetmekten çekinmeyin. Deneyin!
Mesela benim bisiklet ile olan aşkımı blogumu takip edenler bilir. Fakat spor salonunda beş dakika bile pedal çeviremiyorum. Bana her gün yarım saat spor salonunda pedal çevireceksin deseler, arkama bakmadan koşarak uzaklaşırım oradan. Bir daha da uğramam o salona.
Benim keyif aldığım şey kesinlikle koşmak. Bunu keşfetmem biraz zaman aldı. İlk başta ben öyle uzun uzadıya koşamam diyordum. Kışın koşu bandında, yazın da dışarıda uzun ve tempolu yürüyüşler yapıyordum. Bir gün erkek kardeşim abla jogging yapmayı denemelisin dedi. "Acaba nasıl olur? Denemekten zarar gelmez." dedim ve başladım. İlk başladığım zamanlarda 3 km'yi bitirebilmek bile bir başarıydı benim için. Zamanla hem tempom arttı. Hem de 3 km yerini 10 km'ye bıraktı. İlk zamanlarda ayak bileğimle ilgili sıkıntılar yaşadım. Doktorlar, röntgenler, kremler derken ayaklarım da tempoya ayak uydurdu. Koşuya başlayalı bir sene olacak. Bu bir sene içerisinde 3 yarışa katıldım. Ve bu sene katılmayı planladığım yarışlar var.

3- Şok diyetleri ve gördüğünüz her beslenme önerisini dikkate almayın!


Her gün bunu yerseniz, şunu içerseniz dal gibi olursunuz zırvalıklarını bir yana bırakın. İnternette var olan tüm beslenme çeşitlerini uygulamaya kalkarsanız işin içinde çıkamazsınız. Spor ve beslenmeyi ayrılmaz ikili gibi düşünün. Önemli olan uygulayabileceğiniz bir beslenme düzenine geçiş yapabilmek. Bir anda her şeyi kesip, kendinizi ve işleri yokuşa sürmeyin. Bu ay şeker tüketimimi azaltacağım diye yola çıkın ve ona odaklanın. Sonraki ay daha fazla sebze tüketeceğim diye ekleyin. Birkaç ay sonra mis gibi bir düzeniniz olacak. Ve yavaş yavaş geçiş yaptığınız için, yemememiz gereken şeyleri nasıl hayatınızdan çıkardığınızı anlamayacaksınız bile.  Beslenmeniz düzene girdiğinde sporun etkilerini daha fazla hissedeceksiniz, bu da sizi doğru beslenmede kalmak için motive edecek. Yani gitsin yağlı ve şekerli yiyecekler. Gelsin sıkı ve dinç bir vücut.

4- Hem pastam dursun, hem karnım doysun demeyin. Acı yoksa gelişimde yok. Bunu unutmayın!


Spora başlayanların en çok yakındığı şeylerden biri de kas ağrısı. Kas ağrısı aslında o kasın gerçekten çalıştığının habercisi. Yani güçleneceğinin sinyalini veriyor size. Bu yüzden "ay yok çok ağrıyor" der ve çalışmayı bırakırsanız, o kaslar kendiliğinden gelişmez. Peki kas gelişmesi neden bu kadar önemli? Kaslar güçlenirse, daha fazla yağ yakarsınız. İstediğiniz yağ yakmak ise o kaslara ihtiyacınız var . Bu arada korkmayın. Kaslar balon gibi şişen şeyler değil. Birinci maddede bahsettiğim hesapları takip edip, böyle şişmesin kaslarım demeyin. Onun için ciddi bir efor lazım. 
Bu noktada kendimden örnek vermekte fayda var. Bir senedir düzenli olarak koştuğumdan bahsettim. Ayrıca düzenli squat yapıyorum. Buna rağmen bacaklarımda herhangi bir kalınlaşma söz konusu değil. 

5- Tartıya bağımlı yaşamayın. Kendinize bir mezura alın!

Tartı her zaman sizi doğru yönlendirmez. Ayrıca kilo her şey demek değildir. Önemli olan aynada nasıl gözüktüğünüz. Genellemelerden kurtulun. Boyun bu kadar ise kilon şu kadar olmalı saçmalıklarını takılmayın. Kendinize bir mezura alın. Bel ve basen çevrenizi ölçün. Kas kütleniz arttıkça kilonuz artsa bile daha ince görüneceğiniz gerçeğini unutmayın. Yine kendimden örnek vereyim. 3 ayda bel çevremi 5 cm inceltmeme rağmen kilomda herhangi bir değişiklik olmadı. Yaptığım tek şey karın kaslarımı çalıştırarak bel çevremin sıkılaşmasını sağlamaktı.

6- Hareketlerin doğruluğundan emin olmak için kendi videonuzu veya fotoğraflarınızı çekin! 

Birinin sizi yönlendirmesi sevmiyorsanız ve antrenman sırasında özel bir eğitmen ile çalışmıyorsanız akıllı telefonunuz en büyük yardımcınız olacak. Hareketleri yaptığınız esnada kayıt edip sonrasında izlerseniz, duruş bozukluklarınızın varsa farkına varırsınız. Böylelikle yanlışlarınızı görüp zamanla hareketleri düzgün yaparsınız. Hareketlerin doğru yapılması hem kasın doğru çalışması için önemli, hem de sakatlık riskini ortadan kaldırdığı için yararlı. Ben, birinin beni yönlendirmesini sevmiyorum. Bu yüzden bir eğitmen ile çalışma fikri bana yakın gelmiyor. Kendi kendime denemek beni daha fazla motive ediyor. İlk önce hareketi internetten izliyorum. Sonra deniyorum.Ben ağırlığa, planka ve ip atlamaya ilk başladığımda bu yöntemi kullandım. Oldukça yararını gördüm. Şimdi basit yoga hareketlerine başladım. Aynı yöntemi uyguluyorum. 

7- Değişim için zamana ihtiyacınız olduğunu unutmayın!


Gelelim en sevdiğim maddeye. Herkes çok kısa sürede sporun etkilerini görmeye can atıyor. Lakin işin aslı öyle değil. Kendinizi toprağa dikilmiş bir fidan gibi düşünün. Filizlenmeniz ve çiçek açmanız için her gün sulanmaya, güneş ışığına ihtiyacınız olacak. Dikildikten bir hafta sonra dallanıp budaklanıp, çiçekler acmanızı beklemek aptallık olur.
İşte spor da böyle. Siz önce kaslara gerekli şeyleri vermeli, doğru beslemeli ve çalıştırmalısınız. Sonra zaman içinde kaslarınızın geliştiğine güçlendiğine tanıklık edeceksiniz. Ama unutmayın bu öyle bir haftada olacak bir şey değil. 

Değişim için başlamak ve sürdürebilirlik ilkesini korumak önemli. Yakın zamanda spora başlayacağım lafını rafa kaldırın ve kendinize bir güzellik yapın.
Başlayın! Zamanla ruhunuzda ve bedeninizde yarattığı olumlu etkileri gördükçe sporu bırakmak istemeyeceksiniz.

✄----------------------------------------------------------------------
Paylaş:

36 yorum :

  1. spor yapmak/yapabilmek harika bir şey ya. gençlere ve kendini genç hissedenlere sesleniyorum. Spor yapın anam, spor yapın.
    yazı nefis olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlik haklısın Kuzgun. Teşekkür ederim. Ayrıca twitterda da paylaşmışsın.

      Sil
  2. Beni bu konuda en çok rahatsız eden şey insanların protein ihtiyaçlarını hafife alması. Aç kalarak kilo vereceklerini ve zinde kalabileceklerini düşünüyorlar oysa spor yapan vücudun kasa dönüştürmek için yağa ihtiyacı var. Göz ardı edilmemeli.

    http://www.yazimbari.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beslenme düzeni önemli. Aç kalarak kilo hızlıca kilo veriyorlar sağlıklı değil.

      Sil
  3. Hem pastam dursun, hem karnım doysun :D Ya evet insanlar bir de bekleyemiyor ya diyor tam olarak 72 saattir spor yapıyorum ama hiç bir şey yok ortada. Yağlı insanlardan bir nebze olsun gidiyor ama kas vs için biraz zaman gerekiyor, biliyorum çünkü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle bir hafta karın hareketi yaptım ama hiç belli olmuyor diyenleri biliyorum ben. Keşke her şey öyle kolay olsaydı değil mi?

      Sil
    2. Evet hemen her şey olsun istiyoruz önce sabır

      Sil
  4. Cok dogru öneriler. Yapmadigimiz seyi baskasina da tavsiye edemeyiz zaten. Instagramda da dedigin gibi kadinlar spor salonundan cikmiyor sonra da iki hareket gösterip kendileri gibi olunabilir algisi yaratiyorlar. Sonuc hayal kirikligi tabii.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En kötüsü de insanların çoğu o algıya kapılıyor.

      Sil
  5. Bence spor yapmak hem bedenin hem de ruhun arınmasına ve daha sağlıklı olmasına en güzel eylem .

    YanıtlaSil
  6. Ben şu pastayı yanında tutanlardanım sanırım :D Neyseki fazla kilo problemim yok. Arada alıp veriyorum. İştahım sağolsun. Spora aşığım. Sizin spor yapışınıza da öyle. Motivasyon kaynağımsınız. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. Altına imzamı atabileceğim süper bir paylaşım olmuş 👍 Maalesef dediklerini yaşamış biri olarak oldukça zorlandım kilo verebilmek için. Fakat akıllandım, simdi tam tersini düşünüyorum 😊Tartilmayi bıraktım,kilo vermesemde, daha yeni başladığım için, kendimi zinde hissediyorum. Bende yürümeyi sevmiyordum fakat belime ne kadar iyi gdigini çok geçte olsa anlamış oldum😁Sizide kutluyorum azminizden dolayı 👍Sevgiler. Serpil

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Süpersiniz. Spora bir şans vermek lazım. Bakın siz şans vermişsiniz ve bedeninize iyi geleni bulmuşsunuz. Sizin adınıza sevimdim. Sevgiler.

      Sil
  8. Spor yapa bilmek güzel bir şey ama ben spor salonlarında yapılanlara karşıyım doğa ile iç içe yapılması bir duvardaki aynaya bakıp kendi egoma yenik düşmektense doğadaki canlılığı gözlemleyip hayal dünyamı geliştirmeyi tercih ederim :) güzel bir paylaşım olmuş sagol :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yılın her ayı doğada spor yapabilmek pek mümkün değil. Mesela benim için. Krakow'un hava sıcaklığı sonbahardan ilk bahara kadar sıfır derecelerin altında oluyor. O zaman diliminde spor salonunu kullanıyorum. Fakat yaz gelince nehir kenarında ve parklarda koşmanın keyfini aslı kaçırmam.

      Sil
  9. Acilen başlamam ve sürdürmem lazım. BELİM HIZLA KALINLAŞIYOR, GÖBEĞİM BÜYÜYOR :(( Motivasyon için ne önerirsin ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnstagram sayfamı öneririm. Birçok kişiyi oradan gaza getirdim. Bu işin espirisiydi. Benim motivasyonum spor sonrası gelen mutluluk hissi. Size iyi gelebilecek taraflarına odaklanırsanız sürdürmesi kolay olacaktır.

      Sil
  10. Çok harika bir yazı olmuş, bir tutam karınca. Kilo vermek istiyorum ancak acı çekmeyi sevmiyorum. O pasta yakınlarımda dururken.:) Bu arada yeni yazılarımı okumak ve değerlendirmede bulunmak üzere sizleri bloguma beklerim. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Biraz pastadan uzaklaşmak lazım. O zaman her şey daha kolay oluyor.

      Sil
  11. hem sevdim hem güldüm saooool :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir insanın tebessüm etmesini sağlamak güzel.

      Sil
  12. çok güzel faydalı okuması keyifli bir yazı olmuş..ben de uzun saatler ofiste ekran başında geçirdiğim saatlerden sonra ne yapıp edip soğuk yağmur kış yaz demeden yürümeye gayret ediyorum sdağlığım için ve diyetime devam ediyorum (metabolic balance)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Süpersiniz. Tüm gün masa başında çalışanların kesinlikle hareket etmesi lazım.

      Sil
  13. Gerçekten ilham veren bir yazı olmuş. Yazıyı çok beğendim fakat nasıl yorum yapacağımı bilemedim ^^

    YanıtlaSil
  14. Aslında kendim için işe kanat çırparak gitmek bile yeterli olabilecekken başka kuşların heybesinde yolculuk yapıyorum tembellikten :/ Az dikkat etme zamanı geldi geçiyor bile

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir yerden başlamak lazım karga. Zaman dediğimiz şey hızla akıp geçiyor.

      Sil
  15. Çok güzel bir yazı olmuş... beslenme, kendini kayda alma ki ben bunu ayna olarak yorumladım, tartı sorunu gibi şeyler tam benlik. Dönüp dönüp okumalık bir yazı olmuş gerçekten... yeni sporcuyum ya fena gaza geldim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oh ne güzel. Yazı amacına ulaşmış demek ki. Yeni sporcuları gaza getirmek lazım. Böyle devam. Sakın bırakma.

      Sil
    2. Dün iş yerinde spor konusu açıldı. Bu yazdıklarını kendi bilgimmiş gibi tanetane anlattım. Acayip havalıydım bi görsen... iyi ki takip etmişim seni 😆😆😆

      Sil
  16. Spor yapmanın incelikleri konusunda bir uzmandan yardım almak oldukça isabetli bir karar olur ancak bunun da maalesef bir maliyeti var. Ama neyseki maliyetsiz bir şekilde sizin önerilerinizi okudum ve bu önerileri dikkate alacağım. Teşekkürler bu güzel yazı için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşin uzmanına başvurmak her zaman en iyi yol. Lakin dediğiniz gibi bütçeyi aşan durumlar için insan kendi kendinin otokontrolünü sağlayabilir diye düşünüyorum.

      Sil
  17. Düzenli Spor yapmak sağlığımız için çok faydalı. fakat şok diyetler sağlığı ciddi derecede etkilemekte birçok kişi zayıflayacağım derken sağlığından oluyor. dediğiniz gibi gereksiz sosyal medya hesaplarını takip etmemekte fayda var. Spor yapmanın incelikleri hakkında verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şok diyetlerin faydasından çok zararı olduğunu düşünüyorum ben. Ben de yorum için vakit ayırıp yazdığınız için teşekkür ederim.

      Sil

*Bloglar yorumla beslenir. Yorumlarınızı eksik etmeyin.
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın. Link bırakıp kaçmayın.
*Yazının konusu dışında sormak veya iletmek istediğiniz bir şey varsa İletişim formunu kullanın.
Sevgiler.

Fotoğrafım
Mam na imię Yasemin. Jestem z Turcji. Mieszkam w Stambule, a teraz w Krakowie. Mówię po turecku i angielsku znam też trochę po polsku. Z zawodu ksiegowa. Moje ulubione słowa oczywiście :) Interesuję się literaturą i sportem. Lubię kawę. Uwielbiam mój rower.