21 Aralık 2017

Noel İle Yılbaşı Arasındaki Fark


2017 yılını uğurlamamıza sayılı günler var. Sosyal medyada çam ağaçlarını süsleyenlerin fotoğraflarlarının yanı sıra, onları acımasızca eleştirenlerin sayısı oldukça arttı. Sitem edenlerin çoğunun değindiği nokta "yılbaşından bize ne?" şeklinde. Hristiyanların kutladığı bir şey bu yılbaşı diyorlar. Böyle düşünen arkadaşların içini rahatlatacak bir bilgi bırakalım buraya. Yılbaşı ile hristiyanların kutladıkları dini bayram olan "noel" birbirinden tamamen farklı şeyler. Hadi gelin bu fark neymiş ne değilmiş diye birlikte bakalım. Kimse kimseyi haksız yere dinsiz imansız ilan etmesin.

Krakow Plac Wszystkich Swietych durağı

Yılbaşı herkesin hem fikir olduğu gibi 31 Aralık gecesine verdiğimiz isim. Eskiyen yılı uğurlarken yeni bir yılın başlangıcı olarak kabul edilen akşam. Buna tüm dünya yılbaşı diyor. Noel, bir diğer tabiri ile christmas ise bambaşka bir gün kutlanıyor. Dini olarak önemli olan Noel. Anlayacağınız 31 Aralıkta yaptığınız, yapacağınız kutlamanın Noel ile yakından uzaktan alakası yok.

Krakow Rynek
Peki! Noel'i böyle önemli kılan şey ne?
Katolik mezhebinin inanışına göre, İsa'nın Beytüllahim'de bir ahırda dünyaya gelişini kutladıkları gün olması. Her 24 Aralık gecesi noel sofraları kurulur. O akşam sofrada balık hariç etle hazırlanmış hiçbir yemek bulunmaz. (Bu Polonya'da böyle en azından.) Noel törenlerinde ve hazırlanan masalarda Bebek İsa'nın doğduğu yeri sembolize eden bir maket bulunur. Polonyalılar bu sofraya wigilia adını vermişler. Aile fertleri bir arada yemek yer, dualar eder. Sonra "Oplatek" adını verdikleri incecik bir gofret yenir. Birbirleri arasında kırdıkları bu gofreti yerken dilekler dilenir. 24 Aralık'ı 25 Aralık'a bağlayan gece kiliselerde tören yapılır. Böylelikle hristiyanlar için önem arz eden noel kutlanmış olur.

Krakow Plac Wszystkich Swietych durağı
Şu çam ağacının altına koyulan hediyeler ne iş derseniz? Bilinenin aksine 31 Aralık akşamı verilmez o hediyeler. Noel arefesinde yani 24 Aralık akşamı verilir. Noel ağacı da aslında pagan döneminin geleneklerinden biridir sadece. Aralık ayının ortalarında kurulur ve Ocak ayının sonlarına doğru kaldırılır. Çam ağacı bereketin ve ölümsüzlüğün sembolü olduğu için tercih edilmiştir.
Anlayacağınız çam ağaçı süsleme işi biraz evrim geçirmiş. Pagan döneminde var olan bu ritüel, Ortaçağ Almanya'sında Adem ve Havva oyununun dekoru olarak kullanılmış. Sonrasında ise noel piramidi (kutsal olan bu piramit) ile birleştirilip 19. yüzyılda yaygın olarak noel kutlamalarında süs amaçlı kullanılmış.

İşin dini tarafı bir yana bırakırsak; insanlar renkli süslerle bezenmiş rengarenk ağaçları görünce neden benim evimde de bir tane olmasın ki diyor. Rengarenk ve ışıl ışıl. Bence bulundukları ortama pozitif enerji yayıyorlar.
31 Aralık dünya üzerinde yaşayan herkes için yılbaşı demek. Bir yılı uğurlarken yeni bir yıla merhaba demek. Umuyorum ki bu bilgiler merak edenlere bir nebze olsun ışık tutabilmiştir. Şimdi sizi dün objektifime takılan kareler ile baş başa bırakıyorum.







Gitmeden son bir not daha iliştireyim şuraya. Bu minik ejderhanın hikayesini merek edenler Wawel Ejderhası adlı yazıma göz atabilirler.

Şimdi veda zamanı. Bir sonraki yazıda görüşünceye dek şen ve esen kalın.

✄----------------------------------------------------------------------
Paylaş:

15 yorum :

  1. Çok fazla sıkıntı, stres, acı, hüzün yaşanırken yeni bir yıla girmenin sevincini yaşayamadığım için yılın son günü benim için bir şey ifade etmiyor. Ola ki Noel'le yeni yıl aynı anlama gelseydi yine müdahil olmazdım insanlara :) Sonuçta kimi inancının gereği gördüğü şeyi yapıyor kimi yeni bir seneyi karşılıyor. Bunun nesi sakıncalı ki :) Özlemişim o Christmas market görüntülerini... Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Ben çam ağacımı süsledim, altına koyulacak hediyelerimi bekleme kısmına geçtim bile :D şimdiden iyi yıllar :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel. Benim bir çam ağacım bile yok. İşin en heyecanlı kısmı hediyelerin açılması. İnsan hediye alınca ve verince mutlu oluyor. Teşekkür ederim Nadal. Sana da iyi yıllar. Sevgiler.

      Sil
  3. Bu farkı hala anlamayanlar olabilir. Güzel açıklamışsınız herkes dilediği gibi kutlasın veya kutlamasın. Yeni yıla giriyoruz bu tür detaylarla ilgilenmek yerine daha pozitif düşüncelere sahip olmalıyız. Elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Hakan. Pozitif düşünebilmek büyük bir erdem sanırım. Mutlu yıllar.

      Sil
  4. Polemik konusu olan bir konuyu çok güzel açıklamışsınız. Şimdiden size sağlıklı, huzuru ve mutlu bir yeni yıl diliyorum. Tabii sizinle birlikte herkese.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Kimsenin dini duygularını incitmeden anlatmaya çalıştım. Mutlu ve güzel bir sene sizinle olsun sevgiler.

      Sil
  5. Bana göre kutlamanın şekli önemli. Cozutup sağa sola saldırmaktan ziyade kimseye zarari olmayan kutlamalar belki daha hos olabilir. Herkesin dini de kararıda kendine zaten. Bizi ilgilendirmez. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kutlamanın şekli önem arz ediyor kesinlikle. Kutlama yapalım derken taşkınlığa dönüştürmemek lazım. Mutlu yıllar.

      Sil
  6. Güncel ve gerekli bilgiler. Umarım anlamayanlar da anlarlar bu sayede:) Yılın her hangi bir günü sevdiklerinize hediye alıp birlikte eğlenmenin nesi kötü olabilir ki?

    YanıtlaSil
  7. Güzel bilgiler paylaşmışsın. Kalemine sağlık.
    Fotoğraf işi de olmuş işte, şikayet ediyordun bak. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Zafer. Yine de istediğim kareleri yakalayamıyorum. Çok fazla poz vardı elimde. Eleye eleye bunlar kaldı.

      Sil
  8. Noel ve yılbaşı hakkında detaylı anlatıma yer vermişsiniz ama insanın aklında ginede soru işaretleri oluyor bence en önemlisi niyet :)

    YanıtlaSil

*Bloglar yorumla beslenir. Yorumlarınızı eksik etmeyin.
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın. Link bırakıp kaçmayın.
*Yazının konusu dışında sormak veya iletmek istediğiniz bir şey varsa İletişim formunu kullanın.
Sevgiler.

Fotoğrafım
Mam na imię Yasemin. Jestem z Turcji. Mieszkam w Stambule, a teraz w Krakowie. Mówię po turecku i angielsku znam też trochę po polsku. Z zawodu ksiegowa. Moje ulubione słowa oczywiście :) Interesuję się literaturą i sportem. Lubię kawę. Uwielbiam mój rower.