19 Ekim 2017

IQ'yu Arttıran 6 Hobi


İnsanlar, eğer bana bir katkısı olmayacaksa hobi edinmek saçma diyorlar. Neden böyle düşündüklerini anlayamıyorum. Benim birçok hobim var. Mesela bir ressam değilim ama renkli kalemlerim ile defterime şekiller karalamayı çok seviyorum. Diğer bir hobim ise bulmaca çözmek. Neredeyse her gün sukodu çözüyorum ve o süre zarfında çok eğleniyorum. Ruhu mutlu etmenin bir yolu da hobi edinmekten geçiyor.

Bu girişten sonra; hem hobim ile haşır neşir olayım, hem de zekama zeka katayım diyorsanız aşağıdaki satırlar tam sizlik.

1- Enstrüman Çalın

Bir araştırmaya göre düzenli olarak bir enstrüman çalmak beyni güçlendiriyor. Konunun uzmanları IQ'u 7 puan arttığını söylüyor. Enstrüman çalmak; işitmeyi, hafızayı ve elleri aynı anda aktif kullanmamıza olanak sağlıyor. Böylelikle hepsi senkronize çalışmayı öğreniyor ve ahenk içindeki bu çalışma beynin mimarisini değiştiriyor. 

2- Okuyun 

Başarılı ve zeki insanların ortak noktası okumaları. Okuma vakit ayırmaları. Kitaplar; dilimizi anlamaya ve güzel kullanmaya, kelime dağarcığınızı geliştirmeye yardımcı olur. Kendini zorluk çekmeden iyi bir şekilde ifade eden insanların iletişim becerileri daha yüksektir. İletişim ile etkileşim doğru orantılı olduğundan dünyayı daha iyi algılayabilirsiniz. Bunun yanı sıra okumak empati yeteneğini geliştirdiği için de duygusal zekayı yükseltiyor.

3- Düzenli Egzersiz Yapın

Düzenli egzersizden kasıt, spor salonunda saatlerce vakit geçirin, her gün ölümüne spor yapın şeklinde algılanmasın. Her gün yarım saatlik bir yürüyüş, haftada iki kez, spor salonunda geçirilen bir saate bedel. Düzenden kasıt bu. Hücreleri BDNF ile doldurmak lazım. BDNF yüklemesi konsantrasyonumuzun gelişmesi için önemli. Hareketsiz bir yaşam formunu benimsemek vücudun yağ bağlamasına sebep olduğu gibi, beynimiz için de zararlı.

4- Yeni Bir Dil Öğrenin

Dil öğrenmek ezberleme yeteneğimizi kullanarak beyni güçlendiren iyi bir egzersiz. Zihinsel esnekliği arttırıyor. Ayrıca öğrenilen dili aktif bir şekilde kullanmak beynin devamlı çalışmasına imkan sunuyor. Ne demiş atalarımız işleyen demir pas tutmaz. Beynin devamlı çalışması bu açıdan önemli.

5- Beyninizi Çalıştırın

Bulmaca çözmek, gizemli oyunlar oynamak beyin için çok faydalı. Bulmaca çözmek, olaylara farkı açılardan bakmayı ve çözüm odaklı olamayı sağlıyor. Pratik ve yararlı çözümlere ulaşmak için daha hızlı düşünmemize yardımcı oluyor. Bu konu hakkında güzel bir inceleme yazısını buraya bırakıyorum.

6- Meditasyon Yapın

İnsanın kendi kendiyle bağ kurabilmesinin en güzel yolu meditasyondan geçiyor. Meditasyon ile duygular manipüle edilebilir. Bu ise insanı daha güçlü kılıyor. İnsanın kendisiyle barışık bir insan haline gelmesine yardımcı oluyor. En azından günde 10 dakikanızı kendinizle iletişim kurmak için ayırın. Pişman olmayacaksınız. 


Bu yazıyı ingilizce okuduğum bir makaleden esinlenerek yazdım.
Siz bu maddelerden hangisine/ hangilerine hayatınızda yer veriyorsun?
✄----------------------------------------------------------------------

Paylaş:

9 yorum :

  1. Hobi olmadan hayat geçmez. Karakalem çiziyordum ama daha çok vaktimi blog yazarak geçiriyorum. Herkesin hobi edinmesini diliyorum. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Güzel hobiler... Bulmaca çözmeyi çok severim bu arada. Kitaplarla bağımız vazgeçilmez cinsten. Dil öğrenmek istiyorum bu aralar. Bakalım başarabilecek miyim?

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar.
    Aynen katılıyorum. Ancak, tabi bu işaret edilen altı eylemden gerçekleştiremediklerimiz de oluyor. Ancak, gençlerimiz için güzel bir tavsiye olduğunu kabul ediyorum. Ben kendimi yaşlı gördüğüm için, hani bazı atasözlerimiz vardır ya "bundan sonra göverip bostan mı olacaksın?", "Deve bu yaştan sonra düdük çalmaz!" diye , işte bizimkisi bu hesap diyorum ama, yine de elimden geldiğince bahsettiğiniz eylemlerden yapabildiklerimi yapmaya gayret ediyorum. Güzel bir paylaşımdı. Emeğinize ve yüreğinize sağlık ve mutluluklar dilerim.
    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
  4. sadece okuyom yeter :) ee sen dil öğreniyon süpersin işteee :) bir de şey iyiymiş. nokta birleştirerek yapılan resimli bulmacalar :) geçen instaya koyduydum :)

    YanıtlaSil
  5. En büyük hobim blog yazmak sanırım. Bu ara biraz boşlarsam da. Dil öğrenme fikri çok iyi. Ben de bu ara işaret dili öğrenmeye çalışıyorum. Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harikasınız. İşaret dili oldukça zor. Kolaylıklar diliyorum.

      Sil
  6. En güzel hobilerden biri de blog yazıları hazırlamak, öyle değil mi :) Hem yazma hem, okuma hem de düşünme alışkanlığı geliştiriyor.

    YanıtlaSil
  7. İşimi hobi olarak görüyorum ve dolayısıyla severek yapıyorum. Sizinde verdiğiniz öneriler çok güzel. Başarılar.

    YanıtlaSil
  8. Okumak ve bulmaca çözmek dışında pek bir şey yok. Ama spor yapmak lazım, çok önemli

    YanıtlaSil

*Bloglar yorumla beslenir. Yorumlarınızı eksik etmeyin.
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın. Link bırakıp kaçmayın.
*Yazının konusu dışında sormak veya iletmek istediğiniz bir şey varsa İletişim formunu kullanın.
Sevgiler.

Fotoğrafım
Mam na imię Yasemin. Jestem z Turcji. Mieszkam w Stambule, a teraz w Krakowie. Mówię po turecku i angielsku znam też trochę po polsku. Z zawodu ksiegowa. Moje ulubione słowa oczywiście :) Interesuję się literaturą i sportem. Lubię kawę. Uwielbiam mój rower.