16 Nisan 2018

Barselona Gezi Notları #1 Gaudi Evleri

Barselona için size üç dört gün yeter diyorlar ama gidince öyle olmadığını anlıyorsunuz. Her yeri gezebilmek için temizinden bir haftaya ihtiyaç var.
Avrupa ülkeleri arasından hep ertelediğim bir yerdi İspanya. Kısmet bu zamanaymış. Gezi rehberi yazısını sona sakladım. Önceliğim Barselona'nın bende bıraktığı etkileri kaleme almak.

Düzenli yapılaşması, doğası, mükemmel denizi ve neşeli insanları ile kımıl kımıl bir şehir Barselona. Fakat bu yazının kahramanı kesinlikle Antoni Gaudi olacak. Barselona demek Antoni Gaudi demek. Harika mimarisini sayesinde güzel olan Barselona'yı daha da ilginç bir hale getirmiş. Kocaman bir dilim kremalı pasta düşünün. Kremanın üstünde yer alan ve pastayı daha da çekici hale getiren meyveler var ya; işte kremalı pasta için Barselona dersek üstündeki o meyveler için Gaudi'nin eserleri benzetmesini yapabiliriz.

Böyle bir hayal dünyası olduğu için Gaudi'ye şapka çıkarmamak imkansız. Tasarladığı evleri gezerken; "Adamsın Gaudi" demekten kendimi alamadım.

Casa Batlló


Gaudi'nin denizden ilham alarak tasarladığı Casa Batlló favorim. Gaudi zengin bir aile için tasarlamış bu evi. Uzunca bir süre insanlar bu masalsı evde yaşamış. Şu an müze olduğu için içinde mobilyalar yok. Fakat içeri girerken verdikleri bu sihirli ekran sayesinde tüm odaların mobilyalı halini görmek mümkün. Bu detayı çok sevdim.





Evin her metrekaresinde bir yaratıcılık hakim. Dış cephesi, görmeye alışık olmadığımız çatı tasarımı ile bu dünyaya ait değilmiş hissi veriyor. 


Bu gezi sayesinde Gaudi hakkında birçok enteresan bilgi edindim. Odada gördüğünüz sadece bir şömineden ibaret olabilir. Gaudi bunu bir mantardan ilham alarak tasarlayarak doğada gördüklerini yaşam alanına entegre etmeyi başarmış.




Altı üstü bir çatı deriz ya işte Casa Batlló çatısı için bunu söylemek imkansız. Çatısında ejderha gizli. Bacaların olduğu yere dikkatlice bakarsanız ejderhanın sırtını görebilirsiniz.





Casa Mila 

Casa Mila'nın tasarımı daha sade. Bu evin hikayesi de aynı. Vakti zamanında zengin bir aile ev yaptırmaya karar verip, Gaudi'nin kapısını çalmış. O zamanın zenginleri böyle apartmalar yaptırıyorlarmış. En alt katında kendileri otururken diğer katları kiraya veriyorlarmış. Ve kira gelirleri ile gül gibi geçinip gidiyorlarmış.
Peki neden giriş katından oturmayı tercih ediyormuş bu zenginler? Çünkü evin girişi farklı oluyormuş. Böylelikle müstakil ev havasını yakalayabiliyorlarmış.





Casa Mila köşe bir bina. Barselona'da köşeye yapılan evlerin hepsi böyle kesik. Böylelikle caddelerin köşeleri çok geniş. İşte tam anlamıyla bir şehir planlaması. Bu detaya bayıldım.

Casa Mila'nın iç tasarımı daha sade. Fakat en ilginç yeri çatısı. Gaudi çatıları tasarlarken, "Tek tip çatı tasarımları görmek can sıkıcı. İnsanları düşünün. Herkes farklı saç stillerine sahip, işte evler de böyle olmalı" demiş. Bu nedenle Gaudi çatı tasarımlarına binanın tasarımı kadar özen göstermiş.



Casa Mila'nın içinde bir örnek daire var.  Gezerken bu dikiş odasına bayıldım. Sonra bunun evin hizmetçilerinin odası olduğunu öğrendim. Böyle bir evde gezerken bir hizmetçi odasını beğenmeme ne demeli?

 


Güell Sarayı

Gaudi'nin yıldızının parladığı ev. Güell tüm ihtişamı ile şehrin göbeğinde bir ev yaptırmak ister. Ama öyle herkesin evine benzemesin der. Böylelikle yolu Gaudi ile kesişir. Açıkcası Güell Sarayı Gaudi'nin en sade evlerinden biri. Çılgınlıktan uzak, gerçekliğe daha yakın.

Sarayı gezerken, Güell ailesinin vampir olduğunu kanaat getirdim. Böyle kasvetli bir evde yaşamak için vampir olmak gerek. Sarayın fotoğraflarını çekmez zor olduğundan kısa bir video çektim. Güell piyano ve organ çalan kızı için özel bir oda yaptırmayı ihmal etmemiş. Bu aile için bestelenen parçalar bile varmış. Video'da onlardan biri çalıyor.

Açıkcası bu evde yaşamak istemezdim. Düşünsenize, gece susadınız ve su içmek için mutfağa gitmeniz gerekli. Bu eylemi gerçekleştirmek büyük bir cesaret ister.









Her detayı ayrı güzel. Bir kapı pervazı ne kadar güzel olabilir sorusunun cevabı tam olarak bu olsa gerek.

Bunlar Gaudi'nin tasarladığı ve şehir içinde yer alan evleriydi. Sırada çok ünlü La Sagrada Familia ve Güell Park yazıları var.


✄----------------------------------------------------------------------
Paylaş:

15 yorum :

  1. Gezdiğim şehirler içinde en sevdiğimden... Biz yakın diye bir de Andorra ya gitmiştik alışverişe:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben tam olarak şehiri gezmeyi bitiremedim. Bir daha bir daha gitmek lazım.

      Sil
  2. Gaudi çok farklı düşünüyormuş gördüğümüz kadarıyla..Acaba o zamanlar zenginler bu ilginç mimariyi sevdikleri için mi yoksa mimar ünlü olduğu için mi böyle evler yaptırıp yaşamışlar?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyle. Farklı bir bakış açısı varmış. Aslında mimarın ünlü olmasında zenginlerin onunla çalışmasının önemi büyük. Ama kim kimi kandırmış bu bir muamma. Yapılan evlere bakarsak Gaudi'nin zenginlerin kanına girdiğini söyleyebiliriz.

      Sil
  3. Dan Brown' ın Başlangıç kitabında çokça ismi geçmişti Gaudi' nin. Çok etkileyici mekanlar tasarlamış.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitabı okumamıştım. Lakin gerçekten kitaplara konu olacak bir adammış Gaudi.

      Sil
  4. Çok güzel görünüyor, çok özendim diyebilirim :) İnşallah bir gün bana da nasip olur gitmek :)) Güzel anılarınızı bizimle paylaştığınız için teşekkürler,gezmiş kadar olduum :))

    YanıtlaSil
  5. Acayip etkilendim...

    Zaten şehrin, binanın, daireni hatta odanın bile bir tasarım karakteri olmalı. Zerafet bunu gerektirir.

    Hem resimler hem de anlatımın çok güzel. Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Abdullah. Ben de gezerken çok etkilendim. Uzunca bir süre etkisinden çıkamayacağım bir şehir oldu benim için.

      Sil
  6. Güell Park ve sagrada familia yazınızı merakla bekliyorum.. gezip gördüğüm yerleri, sizin gözünüzden izlemek çok keyifli :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sırayla yazmaya başladım. Çok teşekkür ederim.

      Sil
  7. Kesinlikle günler yetmiyor Barselona'ya, iki kez gittim. Hala daha da gitmek istiyorum. Gaudi'nin yaptığı herşeyde doğadan etkilenmesi beni inanılmaz etkiledi..

    Hizmetçi odasına ben de bayılmıştım :) Dikişli nakışlı diye herhalde bizi çekti :)
    Bu arada Casa Mila 'nın bacaları çok güzel..

    Park Güel yazını çok merak ediyorum, her iki sefer de oraya girmek için sıra gelmedi :)
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende tekrar tekrar gitmeyi istiyorum artık :)
      Dikiş odası çok tatlıydı ama. Sanırım algıda seçicilik dedikleri şey bu olsa gerek. Tüm evlerin kendine has bir ruhu olmasına bayıldım ben.
      Park Güel yazısını da çok yakında yazacağım.

      Sil
  8. Umarım birgün biz de sizin gezi yazını okuruz. Sevgiler.

    YanıtlaSil

*Bloglar yorumla beslenir. Yorumlarınızı eksik etmeyin.
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın. Link bırakıp kaçmayın.
*Yazının konusu dışında sormak veya iletmek istediğiniz bir şey varsa İletişim formunu kullanın.
Sevgiler.

Fotoğrafım
Mam na imię Yasemin. Jestem z Turcji. Mieszkam w Stambule, a teraz w Krakowie. Mówię po turecku i angielsku znam też trochę po polsku. Z zawodu ksiegowa. Moje ulubione słowa oczywiście :) Interesuję się literaturą i sportem. Lubię kawę. Uwielbiam mój rower.