21 Nisan 2019

Kadın Beyni Erkek Beyni - Serkan Karaismailoğlu



Okuduğum kitaplar hakkında yazmayalı oldukça uzun bir zaman oldu. Bu yazıyı yazmamın müsebbibi Serkan Karaismailoğlu'nun son dönemde okuduğum iki kitabı. "Kadın Beyni ve Erkek Beyni" ve "Beyinde Ararken Bağırsakta Buldum" kitaplarının yazarı Serkan Karaismailoğlu. Doktorasını Hacettepe Üniversitesi'nde "beyin cinsiyeti" üzerine yapmış. Ben bilim adamıyım kasılmalarından eser yok kendisinde. Tıbbi terimlere hakim olmayanların da "neler dönüyor içimizde" sorularına yanıt verme becerisine sahip. Daha ne olsun!

Kadın Beyni Erkek Beyni

Adı itibariyle etrafta kol gezen psikoloji kitaplarından biri olarak algılanabilmeye çok müsait. Fakat kitabın içi öyle değil. İçinde birçok bilimsel araştırma verileri var. Fakat bu sizi ben öyle bilimsel kitapları okuyup hiçbir şey anlamıyorum endişesine kapılmaya sevk etmesin. Zira Serkan Karaismailoğlu'nun dili çok sade ve anlaşılır. Kitabın başında, ortasında ve sonunda kısa bir hikaye var. İlk sayfada sizi karşılayan hikaye yüzünden "acaba bir aşk hikayesi mi okuyacağım" diye düşünürseniz kesinlikle yanılırsınız. Bu bir aşk romanı değil. Bu kitapta yazılan her şey biziz. Çünkü bizim biz olmamızı sağlayan beyin bu kitabın baş kahramanı. 

Şimdi gelelim kitabın bana ne kattığına; 
Bu kitap sayesinde çok sinirlendiğim kişilere bundan böyle gerizekalı demek yerine "gangliyon" diyebileceğim. Çevrenizde zeka yoksunu insanlar varsa sizi sinirlendiriyorlarsa siz de gönül rahatlığıyla gangliyon beyinli diyebilirsin. Gangliyon ilkel canlılarda beyin görevi gören bir yapı. Detaylarını öğrenmek istiyorsanız kitabın 25. sayfasına göz atabilirsin. 

Bu kitap sayesinde, zigot, limbik, oksitosin ve orbicularis oculi kavramlarına aşınalık kazandım. Bunları bilimsel bir makalede okusaydım muhtemelen ders çalışıyormuş hissine kapılıp okumayı bırakırdım. Fakat bu kitabın en önemli özelliği bunları sizi sıkmadan açıklayabilmesi.

İnsanların birbirinden farklı olmalarının nedenleri araştırmayı seviyorsanız, adına beyin dediğimiz bu karışık yapının derinliklerinde neler barındırdığını merak ediyorsanız bu kitap tam sizlik. Ayrıca sıkıcı olmayan dili sayesinde bir çırpıda okunabilir. Hazır yaz geliyorken ve tatil planları yapılmaya başlanmışken, bavulunuza bu kitabı atın derim. 


Beyinde Ararken Bağırsakta Buldum

Kitap, ismi nedeniyle bir diyet kitabı gibi algılanabilir. Sanırım Serkan Karaismailoğlu sağ gösterip sol vurmayı sevenlerden. Bu kitabını bir diyet kitabı diye alıp okumak isteyenleri şaşırtacak bilgilerle bezemiş. Kitap, bağırsaklarımızın bizi nasıl yönettiği konusunun uzun uzun işlendiği bir kitap. İçindeki bilgiler oldukça güzel. Kitabın tek eskisi bazı yerlerde tekrar düşmesi. "Bunu daha önce anlattınız" diyesi geliyor insanın. Ama her güzelin bir kusuru olur diyip okumaya devam ederseniz bu kitap sayesinde yararlı bilgiler edinebilirsiniz. Son zamanlarda adından sıkça bahsedilen mikrobiyota hakkında merak ettikleriniz bu kitabın içinde gizli. Ayrıca şok diyet yapanları üzecek bilgiler içeriyor. Bu kitap sayesinde beslenmenizi nasıl düzene sokacağınızı ve sizi devamlı abur cubur yemeye iten iç sesinizi nasıl alt edeceğiniz öğrenebiliyorsunuz. Hem de öyle üç kaşık ondan, beş kaşık bundan ye tavsiyeleri olmadan. Dedim ya bu bir diyet kitabı değil. Bu bilimsel veriler ile dolu bir kitap. Daha fazla ayrıntı verip, kitabı okuyacakların okuma zevklerini azaltmak istemem. Bu kitabı da bavula atalım mı Yasemin diyorsanız, şimdi pek emin olamadım. Çünkü tatilde kaçamaklar yapıyoruz, bu kitap size birazcık vicdan azabı yaşatabilir.

Ben kitapları büyük bir ilgi ile okudum. Son dönemlerde, özellikle beslenme konusunda insanların beynini yalan yanlış bilgilerle dolduran sahte insanların varlığından sıkılanların kesinlikle okuması gereken iki kitabın tanıtımı vardı bu yazıda.
Herkese keyifli okumalar.
✄----------------------------------------------------------------------
Paylaş:

9 yorum :

  1. "gangliyon" iyiymiş...İki kitabı da not aldım.En kısa zamanda okumaya çalışacağım :))

    YanıtlaSil
  2. Beyinde Ararken Bağırsakta Buldum bende farklı başlıklı bir diyet kitabı sandım bunu :)

    YanıtlaSil
  3. İlginç bir kitapmış okumakta fayda var. Galiba insanların en büyük yanılgıları herkesi kendileri gibi düşünmeleri. Yani kadınlar erkeklere bizim gibi olsunlar derken; erkekler de kadınların kendilerine benzemelerini istiyorlar. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Yorumu bekliyordum. :) Kafamdaki soru işaretleri birer birer gitti okuyunca. Bir şeyler katabileceğini düşünüyorum. Bu aralar bu tarz kitaplara yöneldim, sanırım kafa da dağıtıyor insan okurken bir yandan. Teşekkürler! :)

    YanıtlaSil
  5. Bilimsel konuları herkesin anlayabileceği dilde yazanlara hastayım. İşte o zaman kitap okunuyor.

    YanıtlaSil
  6. "Gangliyon" gerçekten çok iyiymiş. Ben bunu çevremde öyle kullanırım ki of off :))

    YanıtlaSil
  7. Beyinde ararken bağırsakta buldum kitabı hakkında derste bir hocamız uzun uzun konuşmuştu. Bu tarz kitaplar okurken dikkatimi toparlayıp okuyabildiğim kitaplar değil ama yazılarda böyle okumak güzel oluyor emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  8. Kitapları biraz ilginç buldum. Fakat beğendim, yani ilgimi çekti. Yakın zamanda kitabı biraz araştıracağım. :)

    YanıtlaSil
  9. Kadın Beyni Erkek Beyni'ni okumayı düşünüyorum gerçekten.
    Beyin tüm gizleri henüz keşfedilememiş gizemli bir organ.
    Gangliyon enteresanmış :)

    YanıtlaSil

*Bloglar yorumla beslenir. Yorumlarınızı eksik etmeyin.
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın. Link bırakıp kaçmayın.
*Yazının konusu dışında sormak veya iletmek istediğiniz bir şey varsa İletişim formunu kullanın.
Sevgiler.

Fotoğrafım
Mam na imię Yasemin. Jestem z Turcji. Mieszkam w Stambule, a teraz w Krakowie. Mówię po turecku i angielsku znam też trochę po polsku. Z zawodu ksiegowa. Moje ulubione słowa oczywiście :) Interesuję się literaturą i sportem. Lubię kawę. Uwielbiam mój rower.