31 Ekim 2018

Halloween Cadılar Bayramı


Halloween namıdiğer Cadılar Bayramı dediğimizde, aklımıza Amerikalıların çeşitli kostümler giyip, kapı kapı gezen çocukları gelir genelde. Sadece çocukların eğlenmesi için uydurulmuş bir kutlama değil Halloween. Kökeni tahmin edebileceğinizden çok daha eskilere dayanıyor. Zaman içinde evrimleşmiş olsa bile temelde yine bir ritüelini gerçekleşme fikri yatıyor.

Halloween kutlamaları 2.000 yıl önce Keltlere dayanıyor. 31 Ekim gecesi, ölülerin hayalet olarak dünyayı ziyaret ettiğine inanan Şamanlar, farklı kostümler giyerek dua ritüellerini yerine getirirlerdi. Burada amaç ziyarete gelen kötü ruhları kendilerinden uzak tutabilmekti. Böylelikle 1 Kasım'ı yani onların inançlarına göre yeni yılı karşılarlardı. Ve yeni yılda daha iyi hasat elde edebilmeyi, kötü ruhların onları tekrar ziyaret etmemesini dilerlerdi. Kutlamalar sırasında yakılan ateşler sayesinde kötü ruhların evlere girmesi engellenirdi. Halloween, yaz ayının tamamen bitmesini ve aslında soğuk kışın başlangıcını da temsil ediyor.

Halloween bir Şaman kutlaması olarak kalmadı tabii. Roma İmparatorluğu'nun işgali sonrası ve Katolikliğin yayılması ile birlikte, artık Hristiyan inançlarına göre de bir festival olarak yaşatılmaya devam etti. Kendi içinde de farklı kollara ayrılan Hristiyanlık döneminde Protestanların karşı çıkması ile Avrupa'da Halloween önemini zaman içinde yitirdi.

Halloween Amerika kıtasına sıçrayınca, olanlar oldu. 19. yüzyılın ikinci yarısında İrlanda'nın patates kıtlığından Amerika'ya kaçan milyonlara İrlandalı, Halloween kutlamalarını da yanlarında götürdüler. Böylelikle Amerika'nın her yerinde Cadılar Bayramı kutlanmaya başladı. Tam olarak zamanı bilinmemesine rağmen bal kabağı oymacılığı işi Amerikalı biri tarafından yapıldı. O günden sonra da Halloween'nın en önemli simgesi haline geldi. Amerika'da var olan kutlama çılgınlığı zaman içinde yeniden Avrupa'ya hatta tüm dünyaya sıçradı.


Bu güne özel bir çizim yaptıktan sonra masamın üzerinde duran minik robotlarımla bir video yapma fikri geldi aklıma. Ortaya böyle bir şey çıktı.



Ben bugüne kadar halloween kutlaması yapmamış olsam da bu ruhu seviyorum. Bana Tim Burton ruhunu yansıtıyor.
Halloween tarihine göz attıktan sonra artık bir klasik haline gelmiş olan soruyu sorma zamanı.

Şeker mi? Şaka mı?

✄----------------------------------------------------------------------
Paylaş:

5 yorum :

  1. Ben de kutlamıyorum ama konseptini. o eğlenceyi seviyorum.
    Ve tabii ki Burton :)

    İlk kısa filmin diyebilir miyiz buna? Müziğe, tıfıl tıfıl yürümelerine falan bayıldım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Kısa filmden öte benimki biraz mikro film gibi olmuş.

      Sil
  2. Bizim kültürümüzde hallovın mı var? :)

    YanıtlaSil
  3. İlk defa Halloween'in tarihçesine, altyapısına değinen özel bir içeriği sayenizde bulmuş oldum. Ben 1 defa katıldım ve çok keyifli geçen bir etkinlik olmuştu. Kültür çizili sınırları olmayan ve küreselleşmeyle, toplumların etkileşimleriyle iç içe geçen soyut bir olgu. Kendi adıma, insanları kimseye zarar vermemek kaydıyla, bir araya getiren, yüz güldüren, buluşturan tüm etkinlik ve kutlamaları seviyorum ve destekliyorum. Videonuza da bayıldım! :) Emekleriniz için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Ben toplumları bir araya getiren kutlamaları seviyorum. Şaman felsefesi ilgimi çekiyor. Ayrıca kötüyü defetmek ve kışı karşılama fikirleri de hoşuma gitti.

    YanıtlaSil

*Bloglar yorumla beslenir. Yorumlarınızı eksik etmeyin.
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın. Link bırakıp kaçmayın.
*Yazının konusu dışında sormak veya iletmek istediğiniz bir şey varsa İletişim formunu kullanın.
Sevgiler.

Fotoğrafım
Mam na imię Yasemin. Jestem z Turcji. Mieszkam w Stambule, a teraz w Krakowie. Mówię po turecku i angielsku znam też trochę po polsku. Z zawodu ksiegowa. Moje ulubione słowa oczywiście :) Interesuję się literaturą i sportem. Lubię kawę. Uwielbiam mój rower.