3 Temmuz 2018

Krakow Gezi Rehberi | Quick Travel Guide: Krakow, Poland




Krakow bazen gezginciler için sadece bir durak görevi görüyor. Bazen de uzun uzadıya gezmek ve bu şehrin keyfini çıkarmak isteyenlere ev sahipliği yapıyor. Krakow gezi rehberini kısıtlı süre zarfında Krakow'da bulanacaklar için hazırladım. Bu rehber sayesinde Krakow'u keşfetmek için ihtiyacınız olan sadece 2 gün, rahat bir ayakkabı ve bir mont. Zira Krakow'un havasına pek güven olmuyor. Yaz ayında olmamıza rağmen hava oldukça soğuk.
Hazırsanız başlıyoruz.

1- Stare Miasto - Krakow Old Town



Krakow'da her yol Rynek Glowny'ya çıkar. St. Mary's Basilica'sının (Mariacki Kilisesinin) görkemi sizi büyülerken; meydanın tam ortasında bulunan Sukiennice ( Eski Kumaş Pazarı) içindeki hediyelik eşya dükkanları ilginizi çekebilir. Buram buram tarih kokan meydanı gezmek ile Krakow turuna başlamış olursunuz.

2- Planty Park



Old Town çevresini sarıp sarmalayan, yaklaşık 4 km uzunluğundaki parkta yürümeden Krakow'dan ayrılmayın. Old Town gezinizden sonra dinlenmek ve meşhur Krakow simidinin tadına bakmak için Park Planty harika bir seçimdir. Özellikle yaz aylarında devasa ağaçları ile yeşile doymanıza yardımcı olur. Krakow'un her yerinde karşınıza çıkan ve paytak paytak yürümeyi uçmaya tercih eden güvercinler de bu kısa molanızda size zevkle eşlik eder.

3- Czartoryski Museum




Krakow müzeleri bakımından oldukça zengin bir şehir. Kısıtlı sürede hepsini gezmek imkansız. Eğer bir bakıp çıkacak kadar vaktiniz varsa; Krakow'a kadar gelmişken, Leonarda da Vinci'nin Lady with an Ermine adlı tablosu görebilmek adına Czartoryski Müzesini ziyaret edebilirsiniz. Ayırabilecek yarım gününüz varsa, Wieliczka tuz madeni görülmeye değer. 3 saatlik tur beni yorar başka ne önerirsin diyorsanız, meydanın altında yer alan Krakow Tarihi müzesini bir saatle gezebilir ve Krakow hakkında daha detaylı bir bilgiye sahip olabilirsiniz.

4- Wawel Kalesi



Krakow'un simgesi haline gelen kalenin yapım tarihi 13. yüzyıllara dayanıyor. Polonya krallarına ve bir dönem Hitlere ev sahipliği yapmış olan kale, şimdilerde tüm görkemi ile turistlere poz veriyor. İçinin belirli bir kısmını ücretsiz gezebiliyorsunuz. Kral mezarlığını ve Kraliyet hazinesini görmek isterseniz bilet almanız gerekiyor. Kalenin bahçesi de en az içi kadar ilgi çekici. Bahar aylarında açan çiçekler ile görülmeye değer bir yer halini alıyor. Yılbaşı arifesinde, fotoğrafta gözüken devasa çam ağacını süsüyorlar. Yazı ayrı, kışı ayrı güzel diyebiliriz. Wawel'e kadar gitmişken 6 Zloty ödeyerek efsanelere konu olan Wawel Ejdarhasının yaşadığı mağarayı ziyaret etmeyi unutmayın.

5- Wisla - Vistül Nehri



Polonya'nın en uzun nehri olan Wisla'nın kıyı şeridi; uzun yürüyüşler ve dinlenmek için yerel halk tarafından en çok tercih edilen yerlerin başında geliyor. Krakow'u yaz ayında ziyaret etmeyi planlıyorsanız, bisiklet kiralayıp nehir kenarında tatlı bir turdan sonra yorgunluk kahvesi için molası verebilirsiniz. Kış ayında ise -25 dereceye inen hava sıcaklıklarına bir tepki olarak koca nehrin nasıl donduğuna tanıklık edebilirsiniz.

6- Kazimierz


Kazimierz bölgesi, Yahudi mahallesi olarak bilinen Krakow'un en ilgi çekici yerlerinden biri. Bölgede tasarımları ile dikkat çeken sayısız kafe var. Kazimierz'in ana meydanında Krakow'un meşhur atıştırmalığı olan zapiekanka'yı tadabilirsiniz. Ana meydanda dönem dönem kurulan antika pazarında ilginç eşyalarla karşılaşabilirsiniz.

7- Schindler'in Fabrikası



Krakow Nazi soykırımının etkilerini iliklerine kadar hissetmiş bir şehir. Kısa bir ziyarete Auschwitz gezisini sığdırmak zor olabilir. Fakat Kazimierz bölgesine yakın; Schindler'in Listesi filmine konu olmuş, Oscar Schindler'in fabrikasını ziyaret edebilirsiniz.

Kısa bir sürede Krakow'u verimli bir şekilde gezmenizi sağlayacak yerlerden bahsettim.
Krakow hakkında daha detaylı bilgilere ihtiyacın varsa aşağıda yer alan yazılarıma da göz gezdirebilirsiniz.

Krakow'da araba nasıl kiralanır?
Polonya'dan hediye olarak ne alınır?  
Krakow'da Erasmus
Mükemmel Şehir Nowa Huta
Krakow'dan Kış Manzaraları

✄----------------------------------------------------------------------
Paylaş:

9 yorum :

  1. elinize sağlık güzel bir derleme olmuş ;)

    YanıtlaSil
  2. Oralara yolum düşer mi bilmiyorum ama fotoğraflardaki binaların karakteristiğini çok beğendim. Polonya mimarlarının önünde eğilmek lazım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayat bu hiç belli olmaz. Biz taşınmadan önce haritada Krakow nerde onu bile bilmiyordum. Şimdi 4 yıldır buradayım. Hayat işte. Mimarisi korunduğu için çok güzel gerçekten.

      Sil
  3. wawel kalesi cidden güzelmiş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İçide çok ihtişamlıdır. Aslında tembellik yapmasam bir gün gidip içinin fotoğraflarını çekip blogda yayınlayabilirim.

      Sil
  4. Bir tavuk döner bile yok Polonya'da. :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Görkem bey olmadığını kim söyledi. Var olmaz mı?

      Sil
    2. Pierogi var ihtiyaç duymazsınız tavuk dönere 😁😁😁

      Sil
  5. Krakowu anlatmaya ne kelimeler yeter ne de zaman...

    YanıtlaSil

*Bloglar yorumla beslenir. Yorumlarınızı eksik etmeyin.
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın. Link bırakıp kaçmayın.
*Yazının konusu dışında sormak veya iletmek istediğiniz bir şey varsa İletişim formunu kullanın.
Sevgiler.

Fotoğrafım
Mam na imię Yasemin. Jestem z Turcji. Mieszkam w Stambule, a teraz w Krakowie. Mówię po turecku i angielsku znam też trochę po polsku. Z zawodu ksiegowa. Moje ulubione słowa oczywiście :) Interesuję się literaturą i sportem. Lubię kawę. Uwielbiam mój rower.