20 Şubat 2018

Kitapların Vazgeçilmezi Kitap Ayraçları Bookmark

Vakti zamanında basılı kitaplar oldukça nadir elde edilirmiş. Öyle her baba yiğidin harçı değilmiş, kitaplığı kitaplarla doldurmak. Gel zaman git zaman bu kadar nadir ve değerli olan kitapların herhangi bir yerine zarar vermeden işaretleyebilmek için bir nesneye ihtiyaç duyulmuş. Bu yer işaretleyici yani bugünkü adı ile kitap ayracı böylelikle hayatımıza girmiş. İlk yaygın kullanımı 16. yüzyılın sonunda varlığını göstermiş. Kraliçe Elizabeth'in kitaplarını süslemiş.

Tarihte kurdela şeklinde ortaya çıkan kitap ayracı daha sonraları ipekten yapılmış ve özel günlerde bir hediye alternatifi halini almış. Zaman ilerledikçe evrimleşen kitap ayraçları kağıttan, plastikten de yapılmaya başlanmış. Piyasada kendine bir pazar yeri edinmiş ve günümüze kadar gelmiş.

Yasemin bu bilgiyi bize neden verdi diyorsanız, sorunuzun cevabı için okumaya devam edin.

Geçenlerde çekmeceleri düzenlerken kitap ayraçlarımı buldum. Uzun zamandır kindle kullandığım için onlardan bir hayli uzağım. Lakin hepsinin bende özel bir anısı var. Tam olarak koleksiyonunu yapıyorum diyemem. Benim içi özel ve hikayesi olan yerlerden bir adet kitap ayracı almaya çalışıyorum demek daha doğru olur.

Hadi gelin size kısa hikayeleri ile birlikte kitap ayraçlarımı tanıtayım. Bu arada fotoğrafların üstüne tık yaparsanız net gözüküyorlar.

1- The Kiss Bookmark 

Belvedere Sarayının içinde sergilenen The Kiss adlı tablonun yer aldığı kitap ayracım. Bu tabloyu içinde barındırdığı ayrıntılardan ötürü seviyorum. Tabloya baktığımda, adamın kıyafetinde yer alan düz çizgilerin, erkeklerin kesin ve daha realist olan hayata bakış açılarını yansıttığı düşünüyorum. Kadının giydiği yuvarlak çizgilere sahip giysinin ise kadınların içinde var olan karmaşık duygularının dışa vurumu olarak algılıyorum. Bunlar tablonun bende yarattığı düşünceler. Ayrıca arada kesin bir çizgi olmadan yekvücut resmedilmesi uyumsuzluktan doğan uyumu gözler önüne koymuyor mu?



2-  Livraria Lello Bookstore

Geçen sene Porto ziyaretimde keşfettiğim ve kendisine hayran olduğum bir kitapçıdan aldığım kitap ayraçlarım. Peki nedir bu kitapçıyı bu kadar ilgi çekici kılan. Harry Potter hayranları bilir belki. Harry Potter bu kitapçıda yazılmış. Yazarı kitapçıda oldukça vakit geçirmiş ve aldığı ilham sayesinde şimdi milyonlar satan kitabın yazmış.


3-  Burj Khalifa Bookmark

Bu ayracı, Dubai seyahatimde ziyaret ettiğim, dünyanın en yüksek binası ünvanına sahip Burj Khalifa'yı bana hatırlatsın diye almıştım. 124. kata 1 dakikada çıkan asansör ve yukarıda bizi bekleyen enteresan manzarası ile unutamayacağım yerlerden biridir.


4-  You've Got Mail Bookmark 

Mesajınız var adlı eski bir film vardı. İzlediniz mi? Orada, yan konu olarak minik bir kitapçı dükkanı işleten bir kadının, büyük bir kitapçı dükkanına karşı verdiği yaşam savaşı anlatılır. Bu kitap ayracını Amerika gezimde, filmde yer alan büyük kitapçı dükkanın zincir mağazalarından biriden aldım. Üstünde yazan mesajı (Fly away with a good book ) ve ucuna takılabilen kelebek, yusufçuk ve uğur böceği detayı ile en sevdiğim ayraçlarımdan biridir.



5- Van Gogh Bookmark

Van Gogh hayranlığını duymayan kalmadı sanırım. Sene 2013, Amsterdam ziyaretimde Van Gogh müzesi gezisinden sonra bende ayrı bir yeri olan tablosunun var olduğu bu kitap ayracını aldım. Van Gogh'un Kıyıda Kayıklar adlı tablosunu üniversite de çizmiştim. Yıllar sonra tablonun orjinalini gördüğüm için kendimi şanslı sayarım. 


6- Roma Bookmark

Roma'yı ziyaret ettiğim dönemde kitap ayracı almadım. Dedim ki böyle bir kere ile olmaz. Ben Roma'yı birkaç kez daha ziyaret ederim. Peki bu ayraç nereden çıktı? Bunu Krakow'a ziyarete gelen Roma'lı bir arkadaşım bana hediye olarak getirdi. İçinde her ay için Roma'nın farklı güzelliklerinin yer aldığı 12 adet kitap ayracı var. 


7- Ampelmann Bookmark

Berlin ziyaretimde bana enteresan gelen bir detay ile karlılaşmıştım. Trafik ışıklarında yer alan bu ampelmann ilgimi çektiği için onları bana hatırlatan bir kitap ayracı almak istedim. Bir taşla iki kuş vurmak gibi oldu. Nedeni ise fotoğrafta gördüğünüz bir kitap ayracının farklı açılardan bakıldığında farklı görüntülere bürünmesi.


8- Galata Hurts Bookmark

Bu ayraç etipufumun hediyesinin içinden çıktı geçen sene. Tim Burton ve İstanbul sever biri için oldukça güzel ve anlamlı bir hediye değil mi? 
"One person's craziness is another person's reality" demiş Tim Burton. Çok da güzel söylemiş.




9-  Wroclaw Bookmark

Wroclaw Polonya'nın şirin şehirlerinden biri. Onu enteresan kılan detayları ise şehrin her yerinde karşınıza çıkan cüce heykelleri. Akıllı bir çocuk olursanız şirinleri görebilirsiniz derler ya, Wroclaw'da akıllı olmanıza gerek yok. Gözlerinizi fıldır fıldır döndürürseniz her yerde bu sevimli cüceleri görebilirsin. İşte o cüceleri bana hatırlatacak kitap ayracım.

 


10- Happy Girl Bookmark 


Bu kitap ayraçları yeni yılda uzaklardan gelen bir paket içinden çıkıp gönlümü fethetmeyi başardı ve  anısı olan diğer ayraçlarımın arasında yerini aldı.

 

Kitap ayraçlarıma eşlik eden kitabım hakkında da küçük bir bilgi paylaşamadan yazıyı bitirmeyeyim. Kitabı Porto'da ki ünlü kitapçıda gördüm. "Alis Harikalar Diyarında" adlı kitabın el yazması versiyonu. Kitabı görür görmez aşık oldum. Ayrıca okuması da çok zevkliydi. Okurken keşke tüm kitaplar böyle yazılsa dedim.

Kişisel blog yazmak böyle bir şey. Bir çekmece düzenlemeden bir blog yazısına uzanan yolculuğa tanıklık ettiniz. Yeni yazılarıma ilham olacak farklı şeyler bulana kadar şen ve esen kalın.
Sevgiler.

✄----------------------------------------------------------------------
Paylaş:

10 yorum :

  1. Belkide okuduğum en içten yazılardan biriydi. Ve bu yaratıcı blog konusu için ayrıca tesekkur ederim. Kitap ayraclari ve her bir ayiracin anisi hakkinda bir seyler yazmak fikri en az yaziniz kadar muazzamdi bence. Her bir ayiracin hikayesini okurken sevdigim bir dizinin bölumlerinini sirasiyla izlemis hissine kapildim. Gercekten şahsına münhasır bir tarzınız var. Ben ençok Galata Hurst e bayıldım (: Bu muazzam dizeler için tekrar teşekkür ederim. Saygılarımla. Vesselam...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Bloga yazarken hep bir arkadaşıma anlatıyormuşum gibi yazıyorum. Belki de işin sırrı burada gizli. Böyle güzel ve içten yorumlar alınca da çok seviniyorum. Saygılar benden.

      Sil
  2. Burj Khalifa ve You've Got Mail ayraçlarının formları diğerlerinden bir hayli farklı, ilginç fikirmiş. çekmeceden bloga bir çırpıda okuduk. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onların kitap arasındaki duruşu çok güzel kitabın kenarından sarkıyorlar. Bazen böyle ilham geliyor. Aylar öncede ütü yaparken para biriktirmenin 10 altın kuralını diye bir yazı yazmıştım. İlhamın nerden ne zaman geleceği hiç belli olmuyor.

      Sil
  3. bayıldımm gerçekten okuduğum en hoş en naif yazılardan biriydi. el yazması Alice'te de gözüm kalmadı değil :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. El yazması Alice benim favori kitabım artık. Alice birçok kez okmuştum ama en keyiflisi bu kitabı okumaktı.

      Sil
  4. Hepsi birbirinden güzel :) En sondakiler de pek tatlıymış ve listede olduğuna sevindim :)

    YanıtlaSil
  5. Merhabalar, ne güzel anılar biriktirmişsiniz kitap ayıraçlarıyla. Bloğunuzu yeni keşfettim, benimkine de beklerim :) https://yeniyazibu.blogspot.com.tr Sevgiler

    YanıtlaSil

*Bloglar yorumla beslenir. Yorumlarınızı eksik etmeyin.
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın. Link bırakıp kaçmayın.
*Yazının konusu dışında sormak veya iletmek istediğiniz bir şey varsa İletişim formunu kullanın.
Sevgiler.

Fotoğrafım
Mam na imię Yasemin. Jestem z Turcji. Mieszkam w Stambule, a teraz w Krakowie. Mówię po turecku i angielsku znam też trochę po polsku. Z zawodu ksiegowa. Moje ulubione słowa oczywiście :) Interesuję się literaturą i sportem. Lubię kawę. Uwielbiam mój rower.