18 Aralık 2017

Kış Aylarını Mutlu Kılma Sanatı Hygge


Kış aylarında az güneşten dolayı oluşan D vitamini eksikliği, gün ışığının erkenden yerini karanlığa bırakması ve soğuk, genelde insanların kendini kötü hissetmesine neden oluyor. Hygge ise bu kötü etkileri en aza indirmek için 19. yüzyılda Danimarkalıların var ettiği bir kavram.
Hygge için, mutlu yaşama sanatı diyebiliriz. Danimarkalılar dünyanın en mutlu insanları olduğuna göre gelin hygge felsefesine bir göz atalım. Bu adamlar neler yapıyor da, böyle mutlu olmayı başarabiliyorlar merak etmiyor musunuz? Açıkcası ben merak ettiğim için kurstaki Danimarkalı arkadaşıma sordum. "Nedir bu Hygge?" dedim.

Hygge; kış aylarında insan yaşamını mutlu kılmak adına yapılan basit zevklerin birleşimi sonucu doğmuş. Temelinde rahatlık ve andan zevk almak, eşitlik ve basit yaşam kavramları var. Hadi gelin Hygge felsefesini daha yakında tanıyalım.

1-Mumlar

Oturduğunuz yerde, çalışma masanızda size eşlik eden mumlar olsun. Mumun doğal ışığı daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır. 

2- Hoş Kokular

Rahatlatıcı etkisi olan kokular seçmek önemli. Bunun için bir tütsüden veya kokulu mumlardan yardım alabilirsiniz. Kokular insan zihninde oldukça önemli bir yere sahip. Hatta koku hafızası diye bir şey var. 

3-  Sizi mutlu edecek küçük tatlar: Şekerler, kurabiyeler, bitki çayları

Danimarkalıların şekerli şeyler tüketim oranı diğer ülkelere göre oldukça yüksek.  Kendilerini küçük kaçamaklar ile şımartıyorlar. Bu da onları mutlu kılıyor.

4- Dostlarda uzun uzadıya sohbet edilen akşam yemekleri

Bu buluşmaların en büyük özelliği ev sahibi, misafir kavramının olmaması. Yani herkes eşit ve yemeği hazırlamak için bir işin ucundan tutmalı. Sofrayı kuran kaldırsın bakış açısından oldukça uzak anlayacağınız. Bu güzel bir detay değil mi?  

5- Battaniye ve sevilen bir kitap

Hygge'nin temelinde rahatlık var. Öyle sizi sıkan giysiler yok. Rahat pijamalarınız, pofuduk terlikleriniz, okumaktan zevk aldığınız kitabınız ve bir battaniyeniz en büyük yoldaşınız olmalı.

6- Hobiler 

Yazı yazmak, resim çizmek, elişi yapmak, tahta oymak ve daha birçok şey. Kendinize küçük hobiler edinerek onları yaşamınıza entegre ettiğinizde geçen zamandan daha fazla zevk alacağınız aşikar. 





Hygge, beden rahatlığının yanı sıra ruh rahatlığına da önem veren bir yaklaşım. Birliktelik, anı yaşamak, küçük şeylerden mutlu olmak; ruhunuzu rahatlatmak için, rutininizde yapabileceğiniz küçük dokunuşlar yeterli.
En sevdiğiniz bardağınıza yer alan sıcacık çayınızı veya kahvenizi yudumlarken, gösterişten uzak olan yaşamdan zevk almanın hazzına ulaşmak zor değil.
Ben bu Hygge olayını çok sevdim. Ya siz?

✄----------------------------------------------------------------------
Paylaş:

35 yorum :

  1. Sanırım bir çoğunu bu felsefeyi bilmeden uyguluyorum :) keyifli bir paylaşım teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bloguma hoş geldin Swan. Ben de birçoğunu uygulayanlardanım. Gerçekten de insanı mutlu hissettirdikleri doğru.

      Sil
  2. Hepsi şifa niyetine harika şeyler. O kokulu mumların sağlığa zarar verdiği,şekerli tatların da ona keza...?olduğu düşünülse de!.. yine de "Hyge" bakış açısı bu kış günlerinde içimize hoşluk katmaya yeter elbette. Kendi payıma; kitapları, sıcacık kahveyi ve neşeli dostlarımı seveek aldım ben:) Görsellerinle birlikte güzeldi sayfanda gezinmek...teşekkürler 'birtutamkarınca'

    YanıtlaSil
  3. Ohhh.. Tam benlik, özellikle battaniye-kitap , rahat pijamalar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel. Sanırım battaniye, pijama ikilisini sevmeyen az kişi vardır.

      Sil
  4. Ben de eve gelince nasıl rahatlarımın peşindeyim. Zaman böyle hızla akarken her anımızın değerini bilmek şart :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyle. Akan zamanda, güzellikleri keşfedebilmek için bazen es vermek gerek.

      Sil
  5. Okurken bile rahatladım, çok güzel :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazması da insanı rahatlatan bir konuydu. Okurken de aynı etkiyi bırakmasına sevindim.

      Sil
  6. Hepsi zaten yaptigim seyler, belkide bu yuzden bu kadar mutlu ve enerji doluyum:))
    Sadece 4: madde uymadi bize. Belcika kulturune gore, misafir geldiginde yada misafir gittiginde mutfaginda ise el atamiyorsun, bu kisisel alana saldiri olarak algilaniyor.
    Sen deli gibi hazirlik yaparken onlar oturup seyrediyor:)) Hic bize gore degil:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Süpersin. Her yerin kendine has kültür farklılıkları var. Misafir olayıda onlardan biri sanırım.

      Sil
  7. Hep "voleyi vurma" peşinde, büyük mutlulukları kovalayanlar; küçük mutlulukların ne kadar yakınımızda olabileceğini gözden kaçırıyorlar galiba.

    Bir de, yazdıklarını okuduğumda kendimi huzurlu hissettim Yasemin. Buralarda insanlar gitgide daha huzursuz bir hayata sürükleniyor, bu yüzden bu tür küçük mutluluklara daha bir dört elle sarılmalıyız sanırım.

    Kalemine sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Zafer. İnsan aslında küçük şeylerden mutlu olmayı başarabilen bir varlık. Birçoğumuz bu detayı gözden kaçırıyoruz.

      Sil
  8. Ne yapsınlar, nasıl geçer o uzun karanlık kış.

    Çok güzel, ferahlatıcı bir yazı olmuş :) teşekkürler

    YanıtlaSil
  9. Wonderful post and photos:)
    Have a great day!

    YanıtlaSil
  10. En güzel kış eğlenceleri.
    Olmazsa-olmazlar.
    hHarika görseller ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Görsellerin beğenilmesi benim için ayrı bir mutluluk sebebi. Teşekkür ederim.

      Sil
  11. süper süper bayıldım valla. bu yazını da bir ara koycam bloguma, feys yazını daaa :)

    YanıtlaSil
  12. Saydıklarınızın bir çoğunu yapıyorum. Mumlar en işe yarayanların başında geliyor benim için :)Görseller için paylaşım için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harikasınız. Mumları ben de çok seviyorum. Zaman ayırıp okuduğunuz için asıl ben teşekkür ederim.

      Sil
  13. Anaaamm, ben bunların hepsini yapıyormuşum ya bilmeden. Bir tek misafir ağırlama olayımız eksik kaldı Almanya’ya gelince ne yazık ki 😢. Demek ki insan farkında olmadan kendini rahatlatacak yolları buluyor, şimdi bu yazı beni hepimiz kardeşiz, aynıyız temasına kadar aldı götürdü vallahi Yasemin. Ay bu benim serbest çağrışım hallerim ne olacak yahu 😂😂😂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Süper bir çağrışım olmuş. Biraz iç sesimizi dinlesek aslında iç sesimiz huzurlu olmamız için bize yol gösterebiliyor. O zaman aynen devam diyorum.
      Sevgiler.

      Sil
  14. Bende sevdimm çoğumuz aynı şeyleri uyguluyormuşuz sanırım bende bir fazlası var müzik eşliğinde dayanamam oynarım:))

    YanıtlaSil
  15. İnan terapi etkisi yaratan bir paylaşım olmuş Yasemin'ciğim. Çoğunu yaptığım için daha mutlu hissedermişim meğer son zamanlarda. Eline sağlık kızım. Sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
  16. Kış ayları ne kadar güzel olsada yaşaması zor olan aylardan. Bu zorluğu azda olsa aşabilmeye yardımcı olan şeylerden bahsetmişsiniz. teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  17. üşengeç olduğumdan mütevellit hiçbirini yapamayacağım :D
    Fakat bu yazılanlardan hobi ve kahve/çay ikilisini hiçbir şeye değişmem.

    YanıtlaSil
  18. harikasınız, çok güzel anlatmışsınız, görsellere de bayıldım, elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  19. çok hoş bir anlatım olmuş, görseller de anlattıklarınızla harika uyum sağlamış :) bakılır bu felsefeye :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Yazıyı yazmaktan ziyade görselleri aramaya daha çok vakit harcadığımı söyleyebilirim. Bu arada takip için teşekkürler. Takip edenlerim yorum yazınca geri takibe gidebiliyorum. Bu ise ayrı bir mutluluk sebebi.

      Sil
  20. Okuyunca bile mutlu oldum sanki

    YanıtlaSil

*Bloglar yorumla beslenir. Yorumlarınızı eksik etmeyin.
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın. Link bırakıp kaçmayın.
*Yazının konusu dışında sormak veya iletmek istediğiniz bir şey varsa İletişim formunu kullanın.
Sevgiler.

Fotoğrafım
Mam na imię Yasemin. Jestem z Turcji. Mieszkam w Stambule, a teraz w Krakowie. Mówię po turecku i angielsku znam też trochę po polsku. Z zawodu ksiegowa. Moje ulubione słowa oczywiście :) Interesuję się literaturą i sportem. Lubię kawę. Uwielbiam mój rower.