13 Aralık 2017

Bullet Journal Hayatınızı Organize Etmenin Kolay Yolu

Bugün, son üç aydır kendim için hazırladığım ve kullandığım Bullet Journal adlı tatlı defterimi tanıtmak için bir yazı yazmak istedim. "Bullet Journal nedir?" sorusunun sayısız cevabı, google amcada mevcut. Ben her zamanki gibi kendi cümlelerim ve deneyimlerim ile ne olduğunu anlatacağım.

Öncelikle şu Bullet Journal kelimesine yakışan en güzel türkçe kelimeyi seçelim. Kişisel Planlayıcı veya kişisel ajanda demeyi daha çok seviyorum ben.

Sizi bilmem ama benim hayatımın her döneminde yaptığım işleri, harcamaları yazdığım bir not defterim oldu ve olmaya devam ediyor. Bu özelliğimi babamdan almışım. Onun da minik bir not defteri vardı. Yanında taşırdı hep. Alacaklarını, ödemesi gereken taksitleri yazardı. Neyse biz konumuza dönelim.

Bankada çalıştığım dönemde ise en büyük yardımcım ajandamdı. Masamın üstünde durur ve tüm gelecek zamanlarda yapacaklarımı yazardım. Böylelikle müşterilerin yapılması gereken işlemlerini unutmaz ve bu metodumdan dolayı takdir alırdım. Sanırım hayatı kayıt altına almayı seviyorum. Blogumum beslenmesinin en büyük sebebi de bu bence.

Şimdi konudan çok uzaklaşmadan kendim için hazırladığım kişisel planlayıcı defterime (Bullet Journal) geri dönmek istiyorum. Onu, kitapçılarda satılan ajandalardan ayıran en büyük özelliği tasarımında hayal güçünüzü kullanma olanağı sağlaması. Hazırlaması ve kullanması çok keyifli. Noktalı bir defter ve rengarenk boya kalemleri ile ruhumu yansıtan bir ajanda oluşturdum. Ayrıca stickerlar yardımı ile süsledim püsledim. Yeni gelin gibi oldu. Kişisel ajandamda (Bullet Journal) en sevdiğim sayfa, bu sene okuduğum kitapların kayıtlarını oluşturmak için hazırladığım kitaplığım. E-kitap okuduğum için reel bir kitaplığa sahip değilim. Ben de sanalını oluşturdum. Bu sene kitaplığıma 64 kitap ekledim.




 Bu key kısmını yaptım ama çok gerekli oluğunu düşünmüyorum. Olmasa da olurmuş.



Doğum günlerine toplu bakış sayfam.


Ekim ayında 15 günlük, yapacaklarımın listesini bu şekilde hazırladım. Yapmayı planladığım şeyleri yazdım ve yaptığım günleri renkli renkli boyadım. Görüldüğü gibi istikrarlı olduğum tek konu kitap okumak. Diğerlerinde aynı istikrarı gösterememişim.


Yapılacaklar listesinin yanı sıra, haftalık yapacaklarımı not aldığım günlük planlama kısmını böyle yaptım. Açıkcası bu ayın tasarımından pek hoşnut kalmadım ve Kasım ayı için farklı bir şeyler çizdim.


Kasım ayı için bir kapak tasarlamakla işe başladım. 


Kasım ayı için farklı bir günlük planlayıcı çizdim. 


Aralık ayının kapak çizimini ve tasarımını çok sevdim. Sanırım günlük planlayıcı kısmını değiştirmeden diğer aylarda da kullanacağım.


Fotoğrafları aralık ayının başında çektiğim için aktiviteler ve su bölümü boş. Şimdi onlar doldu.
15 günlük yapılacaklar listesini haftalık olarak düzenlemeye başladım ve su için özel bir bölüm hazırladım.



Bu ajandanın bana en büyük katkısı su içme alışkanlığını kazanmama yardımcı olması. Evet, evet yanlış okumadınız. Ben su içme konusunda çok tembelim. Su içmek aklıma gelmez çoğu zaman. Şimdi içtiğim her bardak için bir kutucuğu maviye boyuyorum. Böylelikle geçtiğimiz hafta her gün su su içmeyi başardım. Bu, ajandanın bana kattığı faylardan biri. Bunun dışında yapılacak aktiviteler kısmı da insanı tetikliyor. Mesela bir gün yürüyüş yapmayınca ve o kutucuğu dolduramayınca kendini suçlu hissediyorum. Sonraki gün hemen yürüyorum.

Bullet Journal için yeni bir alışkanlık edinmek isteyenlerin ve devamlı işlerini ertelemekten dem vuranların yardımına koştuğunu gönül rahatlığı ile söyleyebilirim. Benimkinin içeriği oldukça minimalist. Ama unutmayın içeriğini oluşturmak tamamen sizin hayal gücünüze dayanıyor. Çizip boyamayı sevenlerdenseniz hazırlaması da çok zevkli. Deneyin ve görün derim.

Bugünlük benden bu kadar.
Bir sonraki yazıda görüşünceye kadar şen ve esen kalın.
Sevgiler.

✄----------------------------------------------------------------------
Paylaş:

11 yorum :

  1. Çok güzelmiş. Önem verdiğimiz işleri unutmamak için not tutmak önemli. Düzenli olmayı sağlıyor. Her şeyi hatırlamaya imkan yok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Not tutmanın faydasını hayatım boyunca gördüm. Ayrıca not tutmak gereksiz şeylerin hafızada yer etmesinide engelliyor.

      Sil
  2. 2 yıl önce ben de baya baya kullanmıştım bullet journelımı sonra bıraktım ama hala sızısı içimde özlüyorum onu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben artık ajanda almam. Bundan böyle yoluma bullet journal ile devam.

      Sil
  3. Kağıda yazmayı hiç sevmeyen ben bile, yanımdaki not kağıtlarına kaçamak bakışlar attım şu anda. :D Çok şeker olmuş, insanın yazası gelir gerçekten. Zamanı verimli kullanma adına da çok hoş bir eylem. Bu tür çabalarımda süreklilik problemi yaşarım genelde. Sen ise uzun süredir yapıyorsun herhalde Yasemin, tebrik ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben kalemlere ve kağıtlara ezelinden beri bayılırım. Onlarlar çizim yapmak, birşeyler karalamak hoşuma gidiyor. Teşekkür ederim.

      Sil
  4. Her şeyi hazır alıp tüketmeye alismisken böyle emek verilen ürünleri kullanmanın keyfi eminim çok farklıdır...çok güzel görünüyor 💕

    YanıtlaSil

*Bloglar yorumla beslenir. Yorumlarınızı eksik etmeyin.
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın. Link bırakıp kaçmayın.
*Yazının konusu dışında sormak veya iletmek istediğiniz bir şey varsa İletişim formunu kullanın.
Sevgiler.

Fotoğrafım
Mam na imię Yasemin. Jestem z Turcji. Mieszkam w Stambule, a teraz w Krakowie. Mówię po turecku i angielsku znam też trochę po polsku. Z zawodu ksiegowa. Moje ulubione słowa oczywiście :) Interesuję się literaturą i sportem. Lubię kawę. Uwielbiam mój rower.