21 Kasım 2017

Buz Pateni Yapmanın İncelikleri


Buz pateni çok estetik bir spor. İncecik kızaklı paten sayesinde buzun üzerinde kuğu gibi süzülenleri hayranlıkla izledim bu güne kadar. Her izlediğimde de ben bunu denemeliyim dedim. Ve bu hafta sonu hadi bakalım gidelim de kayalım diyip, bir heves piste gittim. Patenleri kiraladım. Patenler ile pistte kadar yürüdüm. Sonrası ise tam bir trajedi. Buza adımımı atar atmaz korkudan gözlerim kocaman oldu. Kenara tutunarak kıyın kıyın ilerlemeye çalıştım ama nafile. Dizlerimin titremesine engel olamadım. Çıkışa gitmek için pisti yarım tur dönmem yaklaşık 20 dakikamı aldı. Bu süre zarfında yanımdan vızır vızır geçen minikleri görünce "tü sana Yasemin" demekten kendimi de alamadım. Asia'nın ve kendimin, kendime gaz verme işlemleri başarısızlıkla sonuçlandı. Asia'ya korkuyorum dedikçe, "Yasemin sen köpeklerden de korkuyordun ama bak şimdi onlarla nasıl sarmaş dolaşsın" dedi. Asia'nın tüm çabalarına rağmen kayamadan pisten çıktım. Kenarda oturup Asia'yı ve diğer kayan yüzden fazla kişiyi izlerken ben neleri yanlış yapıyorum diye düşünmeden edemedim tabii.


Şimdi size nerelerde yanlış yaptığımı yazayım ki, siz de bu işe niyetliyseniz okuyunuz ve benim yaptığım hataları yapmayınız.

1- Kendinizi kasarsanız bu iş olmuyor.
2- Ağırlık merkezinizi ortaya vermeniz lazım. Ben iki elimle kenara tutunmaya çalıştığım için hiçbir şekilde denge kuramadım.
3- Kaymaya başlarken dizlerinizi hafifçe bükmeniz ve kendinizi biraz öne doğru itmeniz lazım. Sopa yutmuş gibi durursanız arkaya düşme olasılığınız çok yüksek.
4- Tüm ağırlığı bacaklara vermek lazım. Mesela ben nasıl korkmuşsam artık tüm ağırlığı kollarıma verdim. Ertesi gün bacaklarımda değil kollarımda kas ağrısı oluştu.
5- Düşmekten korkmayın. Ben en çok bundan korktum. Düşmeyi düşündüğüm için olaya hiçbir şekilde konsantre olamadım.
6- Bu iş tamamen kas hafızasına dayalı. Bu nedenle kendinizi biraz kaslarınızın kontrolüne bırakmak lazım. Kaymaya başladığınız anda vücut kendini geri iterek durdurmaya çalışıyor. Bunu yapmasını engellemelisiniz.

Bunları buraya yazmak oldukça kolay aslında. Pratikte hepsini düşünmeden yapabilmek ise biraz zaman ve cesaret istiyor.


Polonya halkı buz patenine erken yaşlarda başlıyor. Neredeyse hepsi buz pateni yapmayı biliyor. Videoda da göreceksiniz minik minik çocuklar annesi veya babası ile pistteler.



2017 bitmeden denenecekler listesinde yer alan bir aktiviteye daha tik attım. Kendime bir şans daha vermeyi düşünüyorum. Çünkü ben yüzmeyi de böyle öğrendim. İlk gittiğimde havuza ayağımı sokabilmiştim. Sonra birkaç kez daha gittim ve en sonunda nasıl olduğunu anlamadan yüzmeye başladığımı fark ettim. Umuyorum ki buz pateninde de aynı performansı gösterebilirim.

Köpek korkumu nasıl yendiğimi merak ediyorsanız bu yazıya tık yaparsanız, sizi o yazıya ışınlayacak.

✄----------------------------------------------------------------------
Paylaş:

14 yorum :

  1. ben hep rüyalarımda paten kayabiliyorum. cok garip demi iki ayda üç ayda hep paten kaydıgımı gorurum ruyamda :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzelmiş. Bence denemelisiniz.

      Sil
    2. Bende çok kez gördüm rüyamda hayalimdi hep yapmak istedim ama maalesef yaşadığım şehirde buz pisti yok. Yine de yakın zamanda biriktirdiğim para ile kendime tekerlekli paten almayı düşünüyorum

      Sil
  2. İsveç'te buz hokey sporu çok popüler. Orada buz hokeyi sporcularını ilk defa görünce hayran kalmıştım, çünkü buzun üstünde inanın normal bir insanın koşmasından daha hızlı gidebiliyorlardı. Buz pateni yapmak için öncelikle düşme korkusunu yenmeleri gerekiyor. Gerisi kendiliğinden geliyor zaten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende kenarda otururken onu düşündüm. Adamlar kaymakla kalmıyorlar birde bir oyun oyunurlar. Korku her şey için bir engel maalesef. Yendikten sonra dediğiniz gibi kesinlikle gerisi gelir.

      Sil
  3. Ben de uzun zamandır çok gitmek istiyorum ama bir türlü nasip olmadı sanırım ertelemeye de devam edeceğim uzun yıllardır gitmiyorum en son çocuklen gitmiştim 7-8 yaşlarında yılllaaar geçti naparım bilemiyorum :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buz pateni de bisiklet sürmek giyiymiş. Uzun yıllar yapmasanız bile gittiğiniz anda çabucak alışır ve kayarsınız.

      Sil
  4. ay ne güzel çok sevdim sık sık yap hep yaaaaap :)

    YanıtlaSil
  5. Bence fazla zorlama, bisiklet daha iyidir. Sen pedallayarak özgürlüğün tadını çıkar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kışın bisikletimle pedellayamıyorum. Yoksa dediğin gibi bisiklet en iyisi.

      Sil
  6. Normal yolda yurur gibi kayiyorlar:(
    Cok ayip ama bunlarin yaptigi, yapan var yapamayan var degil mi ama?
    Sen kafaya koyduysan yaparsin Yas.
    Hatta bak 3 ay sonra sen buraya kayarken ki videonu koyacaksin.
    (Aslinda daha kisa surer de, programini bilmiyorum:)))

    YanıtlaSil
  7. Ben de çok istiyoruuum umarım ilerleme kaydedebilmişsindir! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben bu başarısız denemeden sonra bir daha gitme fırsatı bulamadım. Umarım siz öğrenebilirsiniz. Yapmaya başlayınca çok eğlenceli olduğunu söylüyor herkes.

      Sil

*Bloglar yorumla beslenir. Yorumlarınızı eksik etmeyin.
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın. Link bırakıp kaçmayın.
*Yazının konusu dışında sormak veya iletmek istediğiniz bir şey varsa İletişim formunu kullanın.
Sevgiler.

Fotoğrafım
Mam na imię Yasemin. Jestem z Turcji. Mieszkam w Stambule, a teraz w Krakowie. Mówię po turecku i angielsku znam też trochę po polsku. Z zawodu ksiegowa. Moje ulubione słowa oczywiście :) Interesuję się literaturą i sportem. Lubię kawę. Uwielbiam mój rower.