5 Nisan 2017

Van Gogh Tiyatro Oyunu

Van Gogh ( Tek kişilik oyun )
Türkiye günlerini dolu dolu geçirmeye devam ediyorum. Polonya'da özlemini çektiğim şeylerden biri tiyatro oyunları. Sinema konusunda şanslıyım. Dublajsız film gelirse izleyebiliyorum. Ama orada bulunduğum 2 sene boyunca tiyatroya gitme şansım olmadı. Lehçeyi öğrenemediğim süre boyunca da öyle bir şansa sahip olamayacağımın farkındayım.

İzmir'e gelmeden önce biletini aldığım bir tiyatro oyununu izledim dün akşam. Hakan Gerçek'in tek kişilik performansıyla dolu dolu geçen 2 perdelik bir oyundu.

Vincent Van Gogh'a hayran biri olarak bu oyunu izlemeyi çok istiyordum. Perde aralandığında acı dolu bir hayat serüvenine sahip olan Vincent Van Gogh'un hayatının içinde buluyorsunuz kendinizi. Resim çizmeye başlamasından intihar ettiği süreye kadar geçen dönemi, çıldırışını sahnede görüyorsunuz. Seneler önce Theo'ya Mektuplar adlı kitabını okumuştum. Oyunun içinde Vincent Van Gogh'un, kardeşi Theo'ya yazmış olduğu bu mektuplardan alıntılar vardı.

Oyun hakkında küçük bir eleştirim olabilir. Tiyatro severler bilir. Tek kişilik oyunlar biraz ağırdır. Odaklandığınız tek kişi vardır. Yardımcı unsurlar ( sahne dekoru, ışıklar ve müzik ) oyuncuya eşlik eder. Sahne dekorunu çok beğendim. Sahnenin tam ortasında Van Gogh'un tablolarını yansıttıkları bir ekran vardı. Çizmiş olduğu tabloların çıkış hikayelerini dinlemek beni oldukça etkiledi. Müziklerin bazı bölümlerinde kullandıkları bebek sesi beni rahatsız etti. Sahneye yakın bir koltukta oturmama rağmen, müzik sesleri yüzünden oyuncunun sesini duymak biraz güçleşti. Oyunda ışıklar çok doğru yerlerde ve dozunda kullanılmıştı. Ayrıca Van Gogh tablolarında görmeye alışık olduğumuz mumların, sahne dekorunda yer alması çok ince ve hoş bir ayrıntıydı. Büyük bir sevgi ve emek ile hazırlanmış güzel bir oyundu.

Bir yüzden sevgi çıkarılabilir mi ya da bir yüze sevgi eklenebilir mi?
Kendimin resmini yapıyorum, kendimi bulmak için. Resim yapmayı, aramayı sürdürüyorum. Her portre benim bir parçam çünkü, ama hiç biri tam olarak ben değilim. 
Tiyatrogerçek sitesinden alıntıdır.

Tiyatrogerçek tarafından sahnelen oyunu izlemek isterseniz şanslısınız. Bu sıralar turnedeler. Oyun birçok ilde tiyatro severler ile buluşacak. Oyun biletini biletix adlı siteden alabilirsiniz. Ayrıca twitter hesaplarında, hangi ilde olacaklarını duyuruyorlar.

Ülkemizde tiyatronun hak ettiği değere ulaşması dileğimle bir yazımın daha sonuna geldim.
Yeni yazılarda görüşmek üzere.

Benim resim çizme serüvenimi okumak isterseniz Beyni oyalamanın birçok yolu adlı yazıma göz atabilirsiniz.
Sevgiler.
✄----------------------------------------------------------------------
Paylaş:

2 yorum :

  1. Tiyatroyu görür görmez koşa koşa geldim. Bu tiyatroyu inceliyordum bir haftadır. Sizin görüşleriniz bana çok yardımcı oldu. Şimdi gitmek için biraz daha sağlam gerekçelerim var. Kaleminize sağlık :)

    YanıtlaSil
  2. Ben de çok severim Van Gogh u. Demek siz de benim gibi gurbetçi bloggerlardansiniz 😊

    YanıtlaSil

*Bloglar yorumla beslenir. Yorumlarınızı eksik etmeyin.
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın. Link bırakıp kaçmayın.
*Yazının konusu dışında sormak veya iletmek istediğiniz bir şey varsa İletişim formunu kullanın.
Sevgiler.

Fotoğrafım
Mam na imię Yasemin. Jestem z Turcji. Mieszkam w Stambule, a teraz w Krakowie. Mówię po turecku i angielsku znam też trochę po polsku. Z zawodu ksiegowa. Moje ulubione słowa oczywiście :) Interesuję się literaturą i sportem. Lubię kawę. Uwielbiam mój rower.