12 Şubat 2017

Kitab-ül Hiyel İhsan Oktay Anar


Kitab-ül Hiyel, İhsan Oktay Anar'ın 1996 yılında okuyucuları ile buluşturduğu ikinci kitabıdır. 144 sayfa olan kitabın her sayfasında bir olay vuku bulmaktadır. İçinde birçok mekanik çizim de bulundurduğundan, mühendislik mesleğini icra edenlerin oldukça ilgisini çekeceğini düşünüyorum.


Kitabın konusuna geçmeden önce Hiyel'in kitaptaki tanımı yer vermek lazım.
"Hiyel ilmi, emirlere asla karşı gelmeyecek sadık köleleri, yani makineleri yaratma sanatıydı."


İhsan Oktay Anar'ın hayal gücünü en iyi kullandığı romanlarından biridir Kitab-ül Hiyel. Osmanlı döneminde yaşayan 3 hiyelkarın hikayesini konu alır.

Kitabın ilk kahramanı Yasef Çelebi, bir denizaltı yapma hayali ile yanıp tutuşur. Mühendisliğe olan merakı sayesinde hesaplamalar yapar, bunları çizime döker ve bir denizaltı tasarlar. Siz de tasarım sürecinde yaşadıklarına sayfaları çevirdikçe tanıklık edersiniz.

İkinci kahramanımız Calüd ile tanışmamıza vesile olan da Yasef Çelebidir. Calüd'ü köle olarak satın alır ve tüm bilgisini ona aktarır. Köle öğrendiği bilgiler ışığında yeni tasarımlar için kolları sıvar.  Calüd'ün en büyük hayali ise bir devri daim makinesi yapmaktır. Fakat Yasef Çelebi gibi ince düşünemez. Aç gözlü ve kibirli bir karaktere sahiptir. Bu da onun sonunu getirir.

Kitabı noktalayacak olan kişi ise Üzeyir'dir. Yazar, Calüd'ün yetimhaneden sahiplendiği Üzeyir üzerinden insan psikolojisinin değişim sürecine derin göndermeler yapar. Üzeyir oldukça ağır bir imtihandan geçer. Tek yoğunlaştığı konu olan hiyel üzerine düşünmesi son bulur ve beynindeki o ince ipin koptuğuna tanıklık edersiniz.

İşte iktidar susuzluğu çeken kendisi, Dünya'yı yıllardır bu güçlerin, cebirlerin ve kuvvetlerin toplamı olarak görmüş ve ona hakim olmak istemişti.
Mucizelere inanması gerektiğini, çünkü mucizelerin gerçeklik duygusunun değil, gerçeğin bir parçası olduğunu anlatıyordu: Zaten gerçeğin kendisi bir mucizeydi. O her bakımdan şaşılacak, hayret edilecek ve hayran olunacak bir yaratıydı.  


Daha önce İhsan Oktay Anar kitapları okumaya alışıksanız hiç yabancılık çekmeyeceğinizi söyleyebilirim. Kitabın içinde yer alan çizimler de kitabın kendisi kadar enteresan. Ben okurken keyif aldım. Umarım verdiğim bilgiler kitap hakkında bir fikir sahibi olmanıza yardımcı olabilmiştir.
Keyifli okumalar.

✄----------------------------------------------------------------------
Paylaş:

8 yorum :

  1. Hayalkar değil hiyelkar olması çok hoş. Çok teşekkürler. Oktay İhsan Anar yazarını ilk kez duyduğumu da söyleyeyim. Aynı zamanda güzel bir yazar tanıtımı da oldu benim için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Puslu Kıtalar Atlası adlı kitabını okuyarak tanıştım kendisi ile. Yazım tarzını beğendiğim için bu kitabını da okumak istedim. Şimdi sırada Suskunlar adlı kitabı var. Hazırlamış olduğum yazı vesile ile sizin de tanımanıza aracılık yaptığım için ayrıca mutlu oldum.

      Sil
  2. Bende bu ismi ilk defa duydum. Sanırım kitabın içindeki çizimler sadece mekanik sistemlere ait.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiyelkarların tasarlamak istedikleri makinelerin çizimleri var.

      Sil
  3. Ne kadar ilginçmiş. İçindeki çizimleri özellikle çok merak ettim. Umarım okuma fırsatım olur. Hiç haberim yoktu bu kitaptan teşekkürler çok güzel aktarmışsın emeğine sağlık Yasemincim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kısa ve akıcı bir kitaptı. Zaman ayırıp okuduğunuz ve yorumunuz için teşekkürler.
      Sevgiler.

      Sil
  4. Ben de bu ismi hiç duymamıştım. Bilgilendirdiğiniz için teşekürler.
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İhsan Oktay Anar'ın kalemini seviyorum. Paylaşımımdan dolayı birçok kişiye ulaşmasıda beni mutlu ediyor. Yorumunuz için teşekkürler.
      Sevgiler.

      Sil

*Bloglar yorumla beslenir. Yorumlarınızı eksik etmeyin.
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın. Link bırakıp kaçmayın.
*Yazının konusu dışında sormak veya iletmek istediğiniz bir şey varsa İletişim formunu kullanın.
Sevgiler.

Fotoğrafım
Mam na imię Yasemin. Jestem z Turcji. Mieszkam w Stambule, a teraz w Krakowie. Mówię po turecku i angielsku znam też trochę po polsku. Z zawodu ksiegowa. Moje ulubione słowa oczywiście :) Interesuję się literaturą i sportem. Lubię kawę. Uwielbiam mój rower.