28 Aralık 2016

2016 yılında okuduğum kitaplar ve kitaplara ilişkin notlarım ( Bölüm 1)

Bu sene toplam 23 kitap okudum.  Bu nedenle bir kaç yazı gelicek bu konu başlığında. Şimdilik 5 kitap hakkında yazdım. Diğer kitaplar için ise halen yazılar hazırlık aşamasında. Yakın zamanda onları da yayınlayacağım. Belki okumak için kitap arayışında olanlar için bir kaynak olabilir paylaştıklarım.  Eğer sizin de kitap tavsiyeleriniz varsa ve paylaşırsanız memnun olurum. Kocaman bir yıl bizi bekliyor.

Kitap adı: Afrikalı Leo
Yazarı: Amin Maalouf
Sayfa Sayısı: 374


 Yaşadığı topraklardan başka yerlere mecburen göç etmek zorunda kalan bir adamın hikayesini konu alıyor. Birçok zorluğun üstesinden gelerek hayatta kalabilme çabasının işlendiği bir eser. Ben açıkcası okurken çok keyif almadım. Sanırım bir yolculuğu konu alan ve birçok karakterin hayat bulduğu kitaplar beni fazla kendine bağlayamıyor.










Kitap Adı: Dövüş Kulübü
Yazarı: Chuck Palahniuk
Sayfa Sayısı: 224

Filme konu olan bu kitap hakkıda herkesin bir fikri olduğunu düşünüyorum. Ben filmini çok önceleri izleyip, konusunu anımsayamıyordum. Hal böyle olunca okuması daha keyifli oldu. Kapitalizm ve insanın bitmez bilmek istekleri altında boğulan bir hayatı konu alan kitapta, karakterin durumu film kadar açıklayıcı yansıtılmamıştı bence.

"Mobilya satın alırsınız. Kendinize dersiniz ki, bu hayatım boyunca ihtiyaç duyacağım son kanepe. Kanepeyi alırsınız ve sonraki birkaç yıl boyunca, hangi işiniz ters giderse gitsin, en azından, kanepe sorununu çözmüş olduğunuzu bilirsiniz. Sonra aradığınız tabak takımı. Sonra hayallerinizdeki yatak. Perdeler. Halılar. Sonra o güzel yuvanızda kısılıp kalırsınız. Bir zamanlar sahip olduklarınız artık sizin sahibiniz olur. " der yazar...



Kitap Adı: Zemberekkuşu'nun Güncesi
Yazarı: Haruki Murakami
Sayfa Sayısı: 738

Farklı kültürlerden gelen yazarların kitaplarını okumayı seviyorum. Çünkü Dünya'ya bakışları bizden çok farklı olabiliyor. Bu kitap bizden çok uzak diyarlarda yaşayan Japon bir yazar tarafından kaleme alınmış. Kurgu kısmı biraz uzun. Keşke daha kısa bir kitap olsaydı dedim okurken.
"İyi haberler çoğu zaman alçak sesle verilir."
"Nefret, uzun, kara bir gölgedir. Çok zaman, nefret eden kişi bile nereden geldiğini bilemez. İki yanı keskin bir kılıca benzer. Karşınızdakine şiddetle indirirseniz, kendinizi kesersiniz. Bu da ölümcül olabilir."







Kitap Adı: Floransa Büyücüsü
Yazarı: Salman Rushdie
Sayfa Sayısı: 388

Bir çırpıda okunması gereken bir roman. Ara verildiğinde konudan kopmalar yaşanabilir. Tarih sayfalarında geçen ve kurgulanan bir roman. Sayfalar arasında geçiş yaptıkça, Floransa sokaklarında yürüyormuşsunuz hissine kapılıyorsunuz.
" Öpmek için hafifçe büzülen bir çift kadın dudağı hayal edin", diye fısıldıyordu Mogor, "işte Floransa şehri de böyledir; kenarları dar, ortası şişkin dudaklarının arasında akan Amo Nehri üst ve alt dudağı birbirinden ayırır. Bu şehir bir büyücü kadındır ve birini öptüğünde, ister sıradan biri olsun ister kral, mahveder onu."






Kitap Adı: Gömülü Şamdan
Yazarı: Stefan Zweig
Sayfa Sayısı: 120

Stefan Zweing güçlü kalemi ile ele aldığı, oldukça akıcı ve merak uyandırıcı bir kitap. Bir kutsal obje etrafında şekillenen kurgu, ona ulaşabilmek adına yapılan fedakarlıkları konu alıyor.

" Oldum olası kayıtsız duran yıldızlar, yukarıdan kaygısızca ve hafifçe ışımaktaydı; ve ay, her gece olduğu gibi gümüş boynuzunu göğün mavi duvarına geçirmişti."

"Bir insan için bilmemek sormaktan daha kötüdür. Çok soran insan çok şeyi anlayabilir ancak. Yalnızca çok şeyi anlayan biri adil bir insan olabilir."






Paylaş:

11 yorum :

  1. Geçen gün bende Haruki Murakami'nin başka bir kitabını okumuştum yazarın anlatımı çok güzel, Stefan Zweig' de sevdiğim yazarlardan. Bu kitapları okumamıştım. Teşekkür ederim bilgilendirmeler için.
    Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Stefan Zweig kitaplarını seviyorum. Haruki Murakami'nin hangi kitabını okumuştunuz? 2017 yılı için kitap arayışındayım. Şimiden okuyacaklarımın bir listesini yapmaya başladım.

      Sil
    2. Kadınsız Erkekler kitabını okumuştum ben çok beğendim tavsiye ederim. Blogumda kitapla ilgili yorumumda var.

      Sil
  2. Bu yazınızdaki "Gömülü Şamdan" bu ay okuduklarım arasında. Yorum için sıra bekliyor. Diğer kitaplarınız hakkında bir fikrim yok. 23 kitap sayınız, çok kişi için oldukça yüksek ise de bu sayıyı çok daha yukarı çekmelisiniz. 1970-1980 li yıllardaki yayın azlığı sonrası bugünlerde o denli çok kitap yayınlanıyor ki insan bunları nasıl ve ne zaman okuyacağını bilemiyor. 2017 yılının bol okumalı geçmesini dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap temini ile ilgili sıkıntıları aşabilirsem bu sayıyı yukarılara taşımayı ben de istiyorum. Lakin her kitabın kindle versiyonunu bulmak zor oluyor. Maalesef Türkçe kitaplar için oldukça meşakkatli bir süreç. Bir çok kitap var, okumak için listelediğim ve e kitap formatını bulamadığım.E kitap satan mağazalarının ise kindle ile uyumlu formatları yok.

      Sil
  3. Aaa inanamıyorum. Afrikalı leo. Bende okumuştum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel bir kitaptı. Blog sözlük okuma grubunun etkinliği sayesinde okudum.

      Sil
  4. Aaa ne kadar az kitap var ? Ama sadece bölüm birmiş :P

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Toplam 25 kitap okudum. Sayı çok tatmin edici değil lakin kötünün iyisi denebilir benim için.

      Sil
  5. Afrikalı Leo'yu merak ediyordum. Paylaşımınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blog sözlük okuma grubu etkinliği sayesinde keşfettim. Güzel bir kitaptı. Yolculuğu konu alan kitapları seviyorsanız zevk ile okuyabileceğinizi düşünüyorum.

      Sil

*Bloglar yorumla beslenir. Yorumlarınızı eksik etmeyin.
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın. Link bırakıp kaçmayın.
*Yazının konusu dışında sormak veya iletmek istediğiniz bir şey varsa İletişim formunu kullanın.
Sevgiler.

Fotoğrafım
Mam na imię Yasemin. Jestem z Turcji. Mieszkam w Stambule, a teraz w Krakowie. Mówię po turecku i angielsku znam też trochę po polsku. Z zawodu ksiegowa. Moje ulubione słowa oczywiście :) Interesuję się literaturą i sportem. Lubię kawę. Uwielbiam mój rower.