18 Haziran 2015

Bazen Her İstediğinizi Bulamazsınız

Yurtdışında yaşayanların ortak problemi, alıştıkları damak tadından ayrı kalmak sanırım. Senelerdir yediğin içtiğin şeylerden uzak olmak biraz garip hissettirmiyor değil.

Örneğin burada bir türlü sivri biber bulamıyorum. Onun yerine tatlı, sarı, kırmızı renkleri olan bir tanesi yaklaşık 250 gr gelen dolmalık biberler var. Tadı güzel fakat bir sivri biberinin yerini tutmadığı kesin. Etrafta bizim bildiğimiz kırmızı biber olmasına rağmen biber salçası kullanmıyorlar. Ben de çok severim biber salçasını. Türkiye'de devamlı biber salçası kullanırdım. Çok şükür ki domates salçasını biliyorlar da ben de yemeklerde onu kullanıyorum.

Maydonoz delisi olduğumu bilenler bilir. Demet demet tüketebilirim. Her yemeğin içine, omletlerime, salatalarıma doğrar dururum. Dururdum desem daha doğru bu günlerde çünkü burada maydonoz altınla eş değer neredeyse. Neden bu kadar pahalı olduğunu bir türlü anlayabilmiş değilim.

Meyve konusunda ağlayıp duran beni geçen gün gördüğüm kasa kasa çilekler şoka uğrattı. Hem de fiyatı oldukça uygun. Bu arada kavun, karpuz marketlerde yerini aldı. İster yarım ister çeyrek şeklinde satın alabiliyoruz. Böyle olması beni mutlu ediyor. Çünkü evde meyve yiyen sadece benim. Türkiye'de iken kocaman karpuz alamazdım şimdi çeyrek karpuz alıp bozulmadan yiyebiliyorum. Onun için çok mutluyum.

Şu instagramın gözü çıksın emi. Herkes erik resimlerini paylaşıp duruyor. Ben de ne severim eriği. Yazarken bile nasıl ağzım sulanıyor. Maalesef daha erik denen o şirin yeşilliklere rastlamadım burada. Erikten bir haberler mi bilemiyorum. Bekleyip göreceğiz.

Aslında bu yazıyı  soframın vazgeçilmezi yoğurt için yazmaya karar vermiştim. Meğer ne çok yazasım varmış. Bir baktım diğer sebze meyveler rolü çaldı, esas kahramanı yazmak en sona kaldı.

Neredeyse her gün yoğurt yerim. Bunun için hayatımdaki yeri oldukça önemlidir yoğurdun. Buradaki marketlerde çeşit çeşit yoğurt var. Hiç biri de bizim yemeğe alışık olduğumuz yoğurt tadında değil. Daha çok kremayı andıran bir dokuya sahip. Fakat deneme yanılma yöntemi ile bize en yakın olan yoğurdu gelir gelmez keşfettim. Yoğurdun üzerinde Greece veya Balkainski yazıyorsa bizim yoğurttan hiç bir farkı yok demektir.  Bir iki kere mayalamaya çalıştım ve sonunda pes ettim. Şimdi her markete gittiğimde su alır gibi düzenli Balkan yoğurdu alıyorum.




Paylaş:
Yer: Kraków, Polonya

8 yorum :

  1. Hahahahaaaa ayni dertten muzdaripmisiz:)) Bende ilk geldigimde cay bulamamis kafayi yemistim. Evet yogurt ve peynirlerde greece yazanlar bizimkilerle ayni. bende hep onlari aliyordum. Biber konusunda da haklisin burada da yok sivri biber ve bilmiyorlar.
    Erigi zehirli birsey saniyor burdakiler. Yesil erikten bihaberler. Bende cok severim yesil erigi, esim her yurtdisi gezisinde istanbul havaalanindan alip getiriyor. Ne kadar cesitleri olursa olsun, bizim urunlerimizin yeri bir baska degil mi??? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım erik hiç zehirli olur mu yaww. Alacaklar tuzu banıp banıp yiyecekler. Bunlara birinin bunu öğretmesi lazım :) Erik ticaretine mi başlasam :) Bugün markette kırmızı erik gördüm. Ama neyleyim ben kıımızıyı yeşili olmayınca :) Dediğim gibi alışılan damak zevkinden dolayı bizimkiler hep daha güzel geliyor ne yalan söyleyeyim:)

      Sil
  2. Bir kaç yerde okumuştum en çok yoğurttan şikayetçi yurt dışında yaşayanlar. Haklılar da haklısın da yoğurtsuz olmaz, diğerleri neyse de :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Amerika bizim yoğurttan bi haber :) Avrupa da durum daha iyi. en azından greece den haberdarlar :) Bizde onların sayesinde bulabiliyoruz. Birde Polonyalıların çoğu Türkiye'yi çok seviyor. Yoğurdu geçtim, ayran içtik . çok güzeldi diyorlar :):)

      Sil
  3. türk marketi yok mu diye geçti aklımdan ;) Yoğurdu kendin de yapabilirsin ama bende sivribier & maydonoz seven olarak seni çok iyi anlıyorum ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türk marketi var bir tane. Ama ondada uzun ömürlü şeyler satılıyor. Biber yok mesela :) Yoğurdu ilk başlarda yapmayı denedim fakat mayasından mıdır anlamadım. Bamyayı limonsuz pişirdiğinde uzar ya onun gibi oluyor :( Bende o şekilde yiyemediğim için de bıraktım yapmayı. Birde yoğurt burada oldukça pahalı :(

      Sil
  4. Baya merak ediyodum yurtdışındakiler bu yoğurt işini napıyor diye. Neden bilmiyorum ama en merak ettiğim konuyudu :) Bizim damak tadımıza birazda olsa uygun bir şeyler olmasına sevindim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de yoğurt sever birisi olarak buraya gelmeden mayalamayı filan öğrenmiştim. Belki burada bulamam diye. Bu yoğurdu bulabildiğime sevindim. Tat olarakta bizim yoğurdun aynısı diyebilirim. Sadece fiyatı bizden biraz daha pahalı.

      Sil

*Bloglar yorumla beslenir. Yorumlarınızı eksik etmeyin.
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın. Link bırakıp kaçmayın.
*Yazının konusu dışında sormak veya iletmek istediğiniz bir şey varsa İletişim formunu kullanın.
Sevgiler.

Fotoğrafım
Mam na imię Yasemin. Jestem z Turcji. Mieszkam w Stambule, a teraz w Krakowie. Mówię po turecku i angielsku znam też trochę po polsku. Z zawodu ksiegowa. Moje ulubione słowa oczywiście :) Interesuję się literaturą i sportem. Lubię kawę. Uwielbiam mój rower.