15 Şubat 2013

Parfümün Dansı Tom Robbins


Aslı'nın yılbaşı hediyesi olan Parfümün Dansı kitabını geçen hafta bitirdim. Çok beğenerek okuduğumu söyleyebilirim. Kitap, ölümsüzlüğü arayan Kral Alobar, ona yol arkadaşlığı yapan tanrı Pan ve hikayenin baş kahramanlığını üstlenen Kurda'nın yaşam öyküsünü konu alıyor.
Kitap okurken beğendiğim satırların sayfa numaraları not alırım. Kitaplarımı karalamaya hiç dayanamam.
Şimdi sevdiğim satırları istediğim zaman okuyabilmek adına bloguma yazmaya karar verdim.

Burada öğrettiklerine göre varoluşun çoğu ıstırap çekmek. Istırap da arzulardan geliyor. Demek ki eğer arzuları ortadan kaldırabilirsek, o zaman ıstırabı da kaldırmış oluruz. Bu tabii doğru bir bakıma. Dünyada çok ıstırap, çok sefalet var, tamam; ama bir yığında zevk var. Eğer bir insan ıstıraptan kurtulmak uğruna tüm zevkleri de en baştan reddediyorsa, ne kazanır? içinde ne ıstırap ne de zevk olmayan bir hayat boş bir hayattır. Nötr bir hayattır. Aslında lamaların amacı da yokluğun hiçliği zaten. İsteyerek hiçliği aramak ise yenilgiden bile beter. Kudra, bu teslim olmak demek. Korkakça teslim olmak.

Eğer arzu, ıstırabı getiriyorsa, belki akıllıca arzu etmediğimizdendir ya da arzu ettiğimiz şeyi ustaca elde etmesini bilmediğimizdendir.

 Çiçekler Fransa'nın güneyinden geliyordu. Bugün hala dünyanın en iyi cins yaseminleri orada yetiştirilir. Evet vahşi hayvanı yatıştırma işi yasemine bırakılmalıydı. Çünkü yasemin ta eski zamanlardan beri bir sevinçli hayvan hareketlerinin koku pandomimini oynayıp gitmektedir. Belki başka bazı çiçekler de onun kadar tatlıdır; ama yasemin aşırı hassas olmadan tatlıdır, mertçe tatlıdır, ödün vermeksizin tatlıdır. "Ben tatlıyım" der yasemin."Eğer beğenmeyen varsa, küçük oğluna almasın" der. Kolay yayılır ama usandırıcı değildir. Romantiktir ama pek seyrek melankolik olur. Yaseminde yabani bir yaratığın zarafeti vardır. Kendi kendine yeterli, kabına sığmayan bir nitelik. Tropik gecelerde öten canlı bir saksofondur sanki. Pan'ın salgıları, yaseminin şekerli kahkahasını duyar duymaz hipnotize oldu, faaliyetlerinin bir kısmını durdurdu.

Paylaş:

3 yorum :

  1. İsmi gibi çok ilginç bir kitaba benziyor. En kısa zamanda okunacakların arasına eklenmeli. Bu arada blogunu çok beğendim.Takipteyim.Sende takip edersen memnun olurum.Sevgiler...

    www.modayizbiz.blogspot.com

    YanıtlaSil
  2. Bu yıl okuma listemde...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oldukça güzel bir kitap. Şimdiden keyifli okumalar diliyorum.

      Sil

*Bloglar yorumla beslenir. Yorumlarınızı eksik etmeyin.
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın. Link bırakıp kaçmayın.
*Yazının konusu dışında sormak veya iletmek istediğiniz bir şey varsa İletişim formunu kullanın.
Sevgiler.

Fotoğrafım
Mam na imię Yasemin. Jestem z Turcji. Mieszkam w Stambule, a teraz w Krakowie. Mówię po turecku i angielsku znam też trochę po polsku. Z zawodu ksiegowa. Moje ulubione słowa oczywiście :) Interesuję się literaturą i sportem. Lubię kawę. Uwielbiam mój rower.